Protecţia Copilului, despre cazul fetiţei de 1 an şi 10 luni găsită moartă: Pe parcursul monitorizării nu au existat elemente îngrijorătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copil la creşă - arhivă
Copil la creşă - arhivă

Deşi vecinii nu-şi explică de ce statul nu i-a luat copilul acestei mame, oficialii Protecţiei Copilului spun că toate verificările au indicat faptul că fetiţa trăia în condiţii bune.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa (DGASPC) a transmis un comunicat de presă referitor la cazul fetiţei găsită moartă într-o locuinţă din Cernavodă.

În acest caz, vecinii au declarat că nu pot înţelege de ce statul nu a intervenit să protejeze copilul chiar de mama acestuia. „Da, se auzeau sunete, copilul plângea mai des. Noi avem birou pe partea cealaltă, când trecea pe stradă cu copilul şi copilul plângea, ea certa copilul. Au mai fost nişte incidente în care se auzeau foarte des scandaluri în bloc, cu ea. nu ştiu cu cine. Era scandal când era cu concubinul”, spune una dintre vecinele femeii.

În schimb, DGASPC susţine că la verificări totul era în regulă. Cazul a intrat încă de anul trecut în atenţia lor.

„Cazul minorei găsite decedate în oraşul Cernavodă a intrat în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa în data de 15.01.2020 când Telefonul Cazurilor de Urgenţă 983 a fost apelat de bunica paternă a minorei în cauză. Aceasta ne sesiza cu privire la următoarele aspecte: părinţii nepoatei sale au locuit la domiciliul ei din Galaţi împreună cu minora iar, la momentul respectiv, nepoata dumneaei se află în grija exclusivă a mamei. Aceasta îşi manifesta îngrijorarea referitor la capacitatea mamei de a se ocupa de îngrijirea fiicei sale în contextul în care aceasta era cunoscută cu probleme medicale de natură psihică”, se arată în comunicatul de presă.

Specialiştii Serviciului Intervenţie în Situaţii de Abuz, Neglijare şi Violenţă în Familie au purtat discuţii telefonice cu bunica maternă a minorei, domiciliată în oraşul Cernavodă, care a declarat că familia ei îşi asumă responsabilitatea creşterii şi îngrijirii minorei. De asemenea, DGASPC Constanţa a solicitat specialiştilor Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Cernavodă efectuarea de verificări, întocmirea unui Plan de Servicii şi monitorizare a evoluţiei minorei în familie.

„În data de 03.03.2020, specialiştii Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Cernavodă ne-au comunicat faptul că minorei i se asigură un mediu securizant şi protectiv de către mamă şi bunica maternă. În luna martie a anului 2020, Judecătoria Medgidia a stabilit, provizoriu, domiciliul minorei la domiciliul mamei, deşi tatăl minorei solicitase acest lucru. Ulterior, în data de 08.04.2021 instanţa de judecată a stabilit domiciliul minorei la mamă, exercitarea autorităţii părinteşti în comun de către ambii părinţi şi obligarea tatălui la plata unei pensii de întreţinere a minorei”, descriu cei de la DGASPC evoluţia juridică a cazului.

De asemenea, Protecţia Copilului Constanţa susţine că pe parcursul instrumentării cazului minorei, specialiştii Serviciului Intervenţie în Situaţii de Abuz, Neglijare şi Violenţă în Familie au efectuat două vizite la domiciliul mamei. „Minora prezenta, la momentul celor două vizite efectuate, un aspect general îngrijit iar mama acesteia a declarat că se ocupă în mod corespunzător de creşterea şi îngrijirea fiicei sale fiind sprijinită de către mama sa, respectiv bunica maternă a minorei în cauză. Totodată, în declaraţia olografă, redactată în prezenţa specialiştilor instituţiei noastre cu ocazia uneia dintre cele două vizite la domiciliul minorei, mama a precizat că o să menţină legătura cu medicul de familie şi o să îşi administreze tratamentul corespunzător.”

DGASPC Constanţa a primit o adresă (23.06.2021) din partea Direcţiei de Asistenţă Socială Cernavodă prin care erau informaţi cu privire la faptul că până în data de 24.05.2021 minora a fost monitorizată săptămânal de către reprezentanţii instituţiei. Ulterior, în data de 27.05.2021 reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Cernavodă au revenit la domiciliul mamei dar aceasta nu a mai răspuns la uşă. Totodată, din cuprinsul adresei menţionate anterior, reise faptul că specialiştii DAS Cernavodă s-au deplasat şi în data de 09.06.2021 la domiciliul mamei însă aceasta din nou nu a răspuns la uşă şi nici apelurilor telefonice iniţiate.

„Ulterior primirii adresei menţionate anterior, specialiştii instituţiei noastre au contactat telefonic reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Cernavodă şi le-au recomandat să se deplaseze la domiciliul mamei însoţiti de poliţie şi ambulanţă.

Menţionăm că acest caz a fost monitorizat în permanenţă atât de DGASPC Constanţa, cât şi de asistenţii sociali din cadrul Primăriei Cernavodă iar legătura între cele două instituţii a fost ţinută în permanenţă potrivit atribuţiilor ce le revin conform legii. Pe tot parcusul monitorizării nu au existat elemente îngrijorătoare, copilul fiind găsit, atât la verificările efectuate de echipele DGASPC Constanţa, cât şi la cele efectuate de Primăria Cernavodă, în condiţii bune, bine îngrijit”, mai spun cei de la DGASPC.

Mama a vrut să fugă

Poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Cernavodă au fost sesizaţi, marţi, prin apel 112, de către o femeie, cu privire la faptul că nepoata sa, de un an şi zece luni, ar lipsi de la domiciliul mamei.
 
“Deplasaţi la faţa locului, poliţiştii au identificat-o pe mama copilului, de 29 de ani, care a încercat să fugă în momentul în care a fost întrebată despre locaţia în care s-ar afla minora. Femeia a fost imobilizată, fiind condusă la sediul Poliţiei oraşului Cernavodă, pentru audieri”, a transmis IPJ Constanţa.

Citeşte şi:

Fetiţă de un an şi zece luni, găsită moartă în locuinţă. Mama copilei a încercat să fugă

Vecinii, despre femeia în casa căreia a fost găsită moartă fetiţa de 1 an şi 10 luni: „Nu ştiu cum a putut statul să-i încredinţeze copilul”

Educaţia sexuală, depravare sau necesitate? Ce spune un preot despre contraceptive: „Castrare temporară“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite