Proiect-pilot. Tânăr olimpic la matematică, şcolit în Italia şi SUA, vine în sprijinul elevilor de la sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Vîntu va ajuta elevii să înţeleagă matematica - arhiva personală
Vladimir Vîntu va ajuta elevii să înţeleagă matematica - arhiva personală

Un primar, un prorector şi un tânăr medaliat naţional şi internaţional la olimpiade de matematică au gândit un proiect-pilot pentru a veni în sprijinul elevilor din mediul rural.

20 de elevi de clasa a VIII-a ai Şcolii din comuna Crucea, judeţul Constanţa, vor fi ajutaţi săptămânal să înţeleagă şi mai bine tainele matematicii. Cel care vine în sprijinul lor este tânărul Vladimir Vîntu (23 de ani), fost medaliat cu aur şi argint la olimpiade naţionale şi internaţionale.

Vladimir a fost medaliat cu aur şi argint la olimpiadele de matematică în perioada 2008-2014, apoi a studiat clasele a XI-a şi a XII-a în Italia şi a terminat „magna cum laude” o Universitate din Statele Unite ale Americii. S-a întors acasă, la Constanţa, deoarece crede că trebuie să schimbe ceva aici. 

„M-am întors deoarece sunt una dintre persoanele care cred în viitorul ţării noastre, m-am întors deoarece vreau să-mi construiesc aici viitorul şi să lucrez împreună cu o echipă puternică pe care o formez la viitorul educaţiei noastre”, spune Vladimir, care acum este masterand la Universitatea Ovidius. 

Printr-un protocol încheiat între Primăria comunei Crucea, Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC) şi Inspectoratul Şcolar, 20 de elevi din această comună vor fi aduşi săptămânal, sâmbăta, la Universitatea din Constanţa şi vor face două ore de pregătire suplimentară la matematică. Proiectul pilot va începe în ianuarie, odată cu terminarea vacanţei de iarnă. 

„Este vorba, în primul rând de oameni. Vladimir este un om deosebit, care are un mod aparte de a explica matematica, Iulian, primarul, vrea să facă treabă, iar noi vrem să implicăm comuna într-un proiect de inovare digitală, să ducem Universitatea mai aproape de elevii din zona rurală”, explică Alexandru Bobe, prorector UOC.

Decalaj între note şi realitate

Ideea de a face ceva în plus pentru elevii din Crucea a plecat de la primarul Iulian Tudorache. El spune că a observat diferenţe mari între note şi realitate. „Anul şcolar trecut, vreo 13 sau 14 elevi aveau burse de merit, deci medii de peste 8.50, dar numai 6 au luat peste nota 5 la Matematică, la Evaluarea Naţională. Este un decalaj mare între notare şi cunoştinţele efective ale copiilor”, spune primarul. 

Din acest motiv, edilul i-a cerut un sfat prorectorului Alexandru Bobe, apoi s-a cristalizat acest proiect pilot care se va extinde la mai multe şcoli din judeţ. Profesorul universitar a fost cel care l-a ales pe Vladimir ca dascăl care va lucra cu aceşti elevi. 

vladimir vinatu alexandru bobe si iulian tudorache

Prof. Alexandru Bobe (stânga), Vladimir Vîntu (centru) şi primarul Iulian Tudorache

Săptămânal, primăria Crucea va asigura gratuit transportul copiilor din sat până la Universitate. Locul desfăşurării pregătirilor nu este deloc întâmplător şi se mizează foarte mult pe impactul pe care îl poate avea mediul universitar asupra lor. „În momentul în care ei păşesc în Universitate şi văd ce este în jurul lor pot găsi inspiraţia de a se motiva, de a învăţa. Pot găsi o dorinţă de a ajunge studenţi aici”, explică Vladimir.

Predare individualizată

Tânărul se va folosi de experienţa sa internaţională atunci când va face pregătire cu elevii din comuna Crucea. El consideră că trebuie să lucreze cu fiecare în parte exact acolo unde copilul are nevoie. 

În comparaţie cu alte sisteme de educaţie, în România se cere mult de la un elev, arată Vladimir. „Poate problema nu este asta, ci problema este că se cere tuturor atât de mult. Dacă eu descopăr la o vârstă fragedă că am o pasiune pentru matematică ar fi bine să fie alegerea mea să fac matematică la nivel înalt. Poate ar fi bine să existe o diferenţiere în care fiecare să-şi aleagă nivelul de matematică pe care să-l facă.”

În plus, el nu le va cere elevilor să-i vorbească cu „dumneavoastră” deoarece consideră că respectul nu constă în forma de politeţe şi a observat că acest lucru determină o relaţie mai apropiată şi se poate comunica mai uşor cu copiii.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Elevii români care se pregătesc să lanseze în stratosferă microsateliţi VIDEO

Studenţi ai Universităţii Ovidius au participat la exerciţii de securitate cibernetică organizate de SRI

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite