Procesul colecţiei din singurul muzeu rural de artă din România va fi rejudecat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea procesului privind soarta colecţiei de la Muzeul de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă“ din Topalu, singurul muzeu rural de artă din România. Judecătorii au hotărât ca dosarul să fie repus pe rolul Curţii de Apel Constanţa. Intanţa dăduse până acum câştig de cauză muzeului constănţean căruia i-a fost donată colecţia particulară.

Prin Decizia nr. 1706 luată marţi, 7 noiembrie, instanţa a stabilit următoarele:

„Respinge excepţia inadmisibilităţii recursului declarat împotriva încheierilor de şedinţă din 16.06.2015, 22.06.2015, 23.12.2015, 24.02.2016, 25.05.2016, pronunţate de Curtea de Apel Constanţa, invocată de intimaţii-pârâţi Comuna Topalu, prin primar şi Muzeul <Dinu şi Sevasta Vintilă> Topalu.

În majoritate, admite recursul declarat de reclamantul Vintilă Mario împotriva deciziei nr. 80/C din 15 iunie 2016 a Curţii de Apel Constanţa – Secţia I civilă şi a încheierilor de şedinţă din 16.06.2015, 22.06.2015, 23.12.2015, 24.02.2016, 25.05.2016, pronunţate de aceeaşi instanţă. Casează decizia atacată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe de apel. Irevocabilă“.

Completul de judecată face menţiunea că în dosarul 1706/2017 a existat o opinie separată.

Decizia a fost luată „cu opinia separată a doamnei judecător Romaniţa Vrînceanu, în sensul respingerii, ca nefondat, a recursului declarat de reclamantul Vintilă Mario împotriva deciziei nr. 80/C din 15 iunie 2016 a Curţii de Apel Constanţa – Secţia I civilă şi a încheierilor de şedinţă din 16.06.2015, 22.06.2015, 23.12.2015, 24.02.2016, 25.05.2016, pronunţate de aceeaşi instanţă“. 

Singurul muzeu rural de artă din România, Muzeul de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă“, există la Topalu, în judeţul Constanţa, o comună de pe malul Dunării. Funcţionează ca secţie a Muzeului de Artă Constanţa şi găzduieşte 228 opere de pictură, sculptură şi grafică ale celor mai importanţi creatori: Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gh. Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Oscar Han etc.

Colecţia a fost donată de medicul ginecolog Gheorghe Vintilă (1898 - 1978), fiu al soţilor Vintilă, dascălii care au întemeiat şcoala din Topalu. Acesta şi-a dorit ca muzeul să fie înfiinţat în casa sa părintească şi a donat în anul 1960 întreaga sa colecţie statului român. 

image

Dr. Vintilă a fost prietenul cel mai bun al lui Nicolae Tonitza şi datorită lui, Muzeul de Artă din Constanţa (al doilea din ţară ca mărime şi importanţă, după Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti) deţine întreaga colecţie a pictorului Nicolae Tonitza - peste 70 lucrări. 

Un anume Mario Vintilă din Germania se luptă de ani de zile să revoce donaţia făcută de dr. Vintilă, afirmând că lucrările nu sunt depozitate în condiţii corespunzătoare.

Mario Vintilă este fiul menajerei doctorului, o tânără care l-a dat în judecată în anii ’70 pe medic pentru recunoaşterea paternităţii.

Cu toate că dr. Vintilă avea acte doveditoare de la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici din Bucureşti care atestau faptul că este infertil, Înalta Curte de atunci l-a declarat pe Mario Vintilă fiu al medicului Gheorghe Vintilă.

Femeia a căpătat pensie alimentară pentru copil, iar starea bătrânului doctor s-a agravat, pe fondul unui diabet, ceea ce i-a pus capăt zilelor. El este înmormântat în curtea muzeului de artă din Topalu, unde are un bust din bronz. 

În 2008, Mario Vintilă a dat în judecată Muzeul de Artă din Constanţa şi Primăria Topalu pentru revocarea donaţiei. Ultima evaluare a colecţiei dr. Vintilă era de de 4,8 milioane euro. Trei expertize au fost făcute în dosar, iar muzeul constănţean a depus peste 1.000 acte care să demonstreze buna păstrare. 

„Sper din tot sufletul că această donaţie, făcută înainte de naşterea celui care solicită revocarea, să rămână în patrimoniul naţional şi să nu fie scoasă din ţară. Sunt capodopere ale artiştilor români care trebuie păstrate în ţară“, a declarat dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa. 

image
image

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Colecţie de aproape 5 milioane euro, la mâna Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Este în joc soarta singurului muzeu rural de artă din România

Comoara ascunsă a României. Se află în Dobrogea, pe malul Dunării

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite