Primele plaje extinse în Eforie Sud. Cum vor arăta ele în sezonul estival 2023 VIDEO

0
Publicat:

Turiștii care vor veni anul viitor în Eforie Sud vor găsi hectare întregi de plaje noi. Lățimea acestora va fi cuprinsă între 100 și 140 de metri, iar nisipul va fi mai fin decât cel din Mamaia.

Peste un milion de metri cubi de nisip sunt extrași din mare FOTO Călin Gavrilaș
Peste un milion de metri cubi de nisip sunt extrași din mare FOTO Călin Gavrilaș

Compania olandeză Van Oord, cea care a câștigat licitația lucrărilor pe acest sector de litoral, a prezentat marți, 6 septembrie prima porțiune de plajă nou formată în nordul stațiunii Eforie Sud.

„Aici nu a existat plajă. Acum stăm pe apă. Avea doi metri adâncime, iar acum plaja are plus trei metri deasupra apei”, explică Marius Stamat, managerul sucursalei Constanța a companiei Van Oord.

Maris Stamat - director Constanța a Van Oord FOTO: Călin Gavrilaș
Maris Stamat - director Constanța a Van Oord FOTO: Călin Gavrilaș

Lucrările la lotul 5 – Eforie – au început încă din 2020, cu faza de proiectare. Apoi, anul trecut, s-a lucrat la diguri, acestea fiind finalizate în mai 2022. În lunile iulie și august nu s-a lucrat la lărgirea plajelor pentru a nu deranja turiștii.

Luna septembrie a început în forță cu înnisiparea porțiunii de nord, acolo unde nu era o zonă căutată de turiști. Din 15 septembrie, odată cu finalizarea sezonului estival, lucrările se vor extinde către restul stațiunii.

În 12 săptămâni totul va fi gata. De aceea, draga funcționează nonstop pompând nisip din larg (video jos), spun reprezentanții antreprenorului. Noile plaje din Eforie Sud vor avea o lățime cuprinsă între 100 și 140 de metri. Peste 1,5 milioane de metri cubi de nisip vor fi extrase din largul Mării Negre și aduse, prin conducte, la mal.

„Zeci de ani, turiștii vor putea folosi aceste zone de plaja. Este o investiție pe termen lung și foarte lung. Viteza de execuție este foarte bună pentru că se lucrează cu utilaje de mare capacitate”, spune Tanczos Barna, ministrul Mediului.

El dă asigurări că și celelalte trei loturi (Costinești, Venus și 2 Mai) vor fi licitate și atribuite la timp, astfel încât România să nu piardă o parte din finanțarea acestui mare proiect de reducere a eroziunii costiere.

Recent, licitația lotului 6 (Costinești) a fost anulată deoarece, spun oficialii, ofertele primite ar fi fost neconforme. Alte surse susțin că valoarea lucrărilor licitate nu a fost actualizată, de aceea antreprenorii nu sunt tentați să participe.

Lucrările din Eforie se desfășoară pe o distanță de aproape şase kilometri, din zona portului Belona şi până la intrarea în localitatea Tuzla. Au fost construite şapte diguri şi vor fi lărgite plajele. Valoarea contractului se ridică la peste 122.000.000 de euro.  

Unul dintre noile diguri construite în Eforie Sud FOTO: Călin Gavrilaș
Unul dintre noile diguri construite în Eforie Sud FOTO: Călin Gavrilaș

„După înnisipare încep lucrările de mediu, pentru susținerea habitatelor marine și readucerea în zonă a ierbii de mare care are un rol important în dezvoltarea habitatelor marine ulterioare”, spune Marius StamaT.

Antreprenorul susține că, pe perioada lucrărilor de înnisipare, anumite vietăți marine vor fi mutate în zone protejate, iar la final vor fi readuse în apropierea țărmului din Eforie Sud.

Cel mai important proiect al litoralului

 „Protejarea şi reabilitarea zonelor costiere – Faza a II-a” este un proiect cu o valoare de 841.118.736 de euro, contribuţia Uniunii Europene, prin Fondul de coeziune, fiind de 602.743.199 de euro. Lucrările de lărgire a plajelor în zona Mamaia şi Mamaia Nord au început încă din toamna anului trecut.

Impactul proiectului va fi, conform documentaţiei tehnice, „crearea a 226,12 ha plaje noi, astfel: Mamaia va avea cu 53 ha mai mult; Eforie + 33 ha; Costineşti + 16 ha; Olimp + 32 ha; Neptun-Jupiter + 30 ha; Aurora-Venus-Balta Mangalia + 37 ha; Saturn-Mangalia + 20 ha; 2 Mai + 4,5 ha; Agigea + 6.300 mp”.

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri