Preţurile practicate de Rusalii pe litoral şi în Deltă. Cât durează noua minivacanţă românească de la sfârşitul lunii mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portul Tomis Constanţa, noaptea, văzut din ambarcaţiune Sursa Facebook Dream Explorer
Portul Tomis Constanţa, noaptea, văzut din ambarcaţiune Sursa Facebook Dream Explorer

A doua minivacanţă a lunii mai oferă prilejul unei călătorii în nordul sau în sudul Dobrogei, de-a lungul ţărmului Mării Negre, pe Dunăre sau în Munţii Măcinului.

Vine o nouă minivacanţă la finele săptămânii: sâmbătă sunt Moşii de vară, duminică sunt Rusaliile, iar luni este celebrată Sfânta Treime, cu liber oficial de la Guvern. Cuplat cu weekendul care la români poate începe de joi, rezultă a doua sărbătoare prelungită a lunii mai.

După deschiderea oficială a sezonului turistic de la 1 Mai, litoralul este pregătit cu oferte, de la Delta Dunării până la Vama Veche, dar şi pentru expediţii dincolo de graniţă.

La Hotel Saturn (5 stele) din Saturn, în perioada 24-29 mai, un pachet de 3 nopţi pentru 2 adulţi, cu mic dejun inclus, costă 828 lei în camera dublă de lux, iar la 4 nopţi costă 1.104 lei. Un pachet de 3 nopţi cu demipensiune (mic dejun + cină) costă 1.248 lei în camera dublă de lux, iar pentru 4 nopţi - 1.664 lei. Copiii au facilităţi la tariful de cazare putând plăti gradual, până la împlinirea vârstei de 16 ani, maximum 70% din tariful unei persoane. La Vila Pontica (3 stele) din Mamaia Nord, o noapte într-o cameră dublă, cu mic dejun, are preţul de 235 lei. Alte tarife din Mamaia Nord: camera într-o pensiune este 100 lei/noapte, un apartament cu 2 camere este de închiriat cu 250 lei/noapte, iar o vilă cu 4 camere - cu 600 lei/noapte.

O cameră la Vama Veche, la Corbu, la Eforie sau la Costineşti costă minimum 50 lei/noapte. La pensiunea Sara (3 stele) din Vama Veche, preţul ajunge la 390 lei/noapte pentru camera dublă, cu mic dejun inclus, dar oferta este valabilă pentru sejururi de minimum 3 nopţi, în această perioadă.

În Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe, preţul unei camere porneşte de la 70 lei/noapte. În Crişan, cel mai ieftin stai la camping în curtea unui localnic, cu 60 lei/noapte/căsuţa. La Sulina te cazezi cu minimum 60 lei/noapte. Pe hotelul plutitor Pelican Tour din Caraorman, ancorat în mijlocul deltei, camera dublă costă 175 lei/noapte. Vasul se află în apropierea lacurilor Lumina, Rotund, Puiuleţ şi a canalului Crisan-Caraorman, unde practică pescuitul sportiv. Pentru amatorii de drumeţii în cei mai vechi munţi ai României, Munţii Măcinului, cazare se găseşte la Greci, la poalele traseelor, începând de la 60 lei/noapte. Aici pot fi admiraţi şi celebrii bujori româneşti care înfloresc o dată pe an, în această perioadă. Tot acum, fragilii maci răsăriţi aştern covorul roşu pentru călătorii în Dobrogea. 

Unde petreci pe litoral

La Vama Veche va fi o nouă etapă de festival Vama Libre. În zilele de 26-27 mai, de la ora 19.00, vor cânta: Şuie Paparude, Viţa-de-vie, Vama, Subcarpaţi, Macanache şi The Putreds. La Dincolo de La Pescărie este Sunrise, cu DJi şi spectacol vizual în nopţile de vineri-luni.

Din Portul Tomis din Constanţa poţi pleca sâmbătă şi duminică, de la ora 14, într-o croazieră pe Marea Neagră, timp de 3 ore, la bordul unui velier. Tariful este de 100 lei/persoană pentru adulţi, iar copiii sub 10 ani plătesc 50 lei. „Cu puţin noroc vom admira şi delfinii jucăuşi în mediul lor natural“, spun căpitanii de la Dream Explorer. Tot ei te duc într-o plimbare cu caiacele printre stâncile de la Tyulenovo-Cap Kaliakra din Bulgaria. Deplasarea se face sâmbătă, cu plecare de la ora 9.30 din Constanţa, spre plaja sălbatică de dincolo de Vama Veche. 

Hotelul plutitor Pelican Tour din Caraorman, Delta Dunării Sursa Facebook HPPT

Hotelul plutitor Pelican Tour din Caraorman Delta Dunării Sursa Facebook HPPT

Bicicliştii pregătesc adunarea pentru „Hai cu bicicleta în Vamă!“, de Rusalii. Pentru anul acesta au conceput o rută cu distanţe mai scurte ca să permită cât mai multor iubitori ai mişcării să li se alăture. „Vrem să avem şansa unei băi în mare la finalul celor aproximativ 200 de kilometri pe care îi vom pedala în cele 3 zile“, spun organizatorii. Se pleacă de la Gara Bucureşti Obor, sâmbătă, la ora 6.30, se merge cu trenul până la Cernavodă, apoi începe călătoria pe două roţi spre Cheile Dobrogei, unde se va campa. A doua zi se porneşte spre Costineşti, se vizitează obiective turistice, iar camparea va fi între Costineşti şi Olimp. A treia zi se pleacă spre Vama Veche, unde se face fotografia de grup de la intrarea în sat, iar întoarcerea spre Bucureşti va fi cu trenul de la Mangalia.

La grădina Şuşoté din Constanţa (pe Bulevardul Mamaia nr. 118, lângă Universitatea Ovidius) are loc prima ediţie VariArt - mix de arte în care tinerii artişti te vor captiva cu creaţiile lor. De joi până luni vor fi aici prezentări de modă, vernisaje de pictură, concerte, teatru şi petreceri tematice. 

Cum va fi vremea 

Pentru această perioadă, Administraţia Naţională de Meteorologie prognozează o vreme în încălzire, cu temperaturi ce vor depăşi 20 grade Celsius şi nu vor coborî sub 15 grade Celsius. Totuşi există o probabilitate de ploaie, de care turiştii trebuie să ţină cont. 

Ce serbăm de Rusalii 

Rusaliile (cum este denumirea populară) reprezintă, de fapt, momentul de întemeiere a Bisericii creştine. Biserica Ortodoxă prăznuieşte Pogorârea Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli (Duminica Cincizecimii sau a Rusaliilor, a 50-a zi după Înviere) şi cinsteşte Sfânta Treime (Lunea Rusaliilor).

Biblia spune că în a 10-a zi de la Înălţare, pe când apostolii stăruiau în rugăciune în Ierusalim, s-a făcut un vuiet mare, iar deasupra lor S-a pogorât Duhul Sfânt, luând forma unor limbi de foc. „Apostolii au început a grăi atunci în toate limbile pământului, dobândind putere şi înţelepciune duhovnicească. Sfântul Apostol Petru, cel mai în vârstă dintre apostoli, a ţinut prima predică oamenilor adunaţi în Ierusalim, cam 3.000 suflete, pentru o mare sărbătoare iudaică. Aceştia au crezut şi au primit Botezul. Astfel, sărbătoarea marchează întemeierea Bisericii creştine“, relatează teologii de la Arhiepiscopia Tomisului. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO VIDEO Litoralul pe stil vechi. Cum a devenit România raiul turismului în anii '70: „Aveam 1,5 milioane de turişti străini pe sezon“

Începe „Litoralul pentru toţi“. Cât te costă o săptămână la mare în extrasezon

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite