Povestea lui Ali, general al Imperiului Otoman, care a murit de foame pe străzile Constanței

0
Publicat:

În perioada crizei economice din perioada 1929-1933, Ali, fiul vizirului sultanului Abdul Hamid, s-a refugiat la Constanța de teama represaliilor pe care le-ar fi suferit în Turcia. Aici, a murit de foame.

Turc din Dobrogea FOTO Valeria Târnoveanu (ImagoRomaniae)
Turc din Dobrogea FOTO Valeria Târnoveanu (ImagoRomaniae)

La începutul perioadei interbelice, în Dobrogea trăiau peste 180.000 de turci și tătari. Dacă unii dintre ei erau la treia sau a patra generație, alții se refugiaseră pe aceste meleaguri de prigoana cruzilor sultani.

Presa vremii, citată de Constantin Cheramidoglu, fostul director al Arhivelor Naționale – Filiala Constanța, relatează povestea lui moș Ali, un covrigar turc, care a fugit din Turcia de teama represaliilor. Numai că, la fel ca și românii, și el a avut de suferit din cauza crizei economice din perioada 1929-1933, care a  distrus atât micile afaceri ale comerciantilor din Constanţa, cât şi viaţa unor oameni ajunşi muritori de foame.

Moș Ali, care vindea covrigi calzi pe străzile Constanței, era un erudit: ştia la perfecţie franceza, germana şi engleza şi avea o cultură generală pe care ar invidia-o mulţi licenţiaţi în litere şi filozofie.

„Tatăl lui Ali era vizirul sultanului Abdul Hamid. Ali ajunsese până la gradul de general, dar acum zece ani, când Ali nu a vrut să se spună noului dictator, a fost condamnat la moarte“, nota presa vremii.

Datorită unui ofiţer, Ali a reuşit să evadeze din închisoare, refugiindu-se la Constanţa unde, spre a putea trăi, a fost nevoit să îmbrăţişeze diferite meserii, sfârşind în cele din urmă prin a vinde covrigi trecătorilor.

Ieri dimineaţă, fostul general, acel care comandase armate în Imperiul otoman şi avea acces în aristocraţia Constantinopolului, a fost găsit mort pe o stradă dosnică a Constanţei. Bietul Ali murise de foame”, se încheie povestea tristă a lui moș Ali.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite