Patriarhul Daniel şi-a petrecut duminica la Techirghiol, unde a oferit daruri şi pilde despre iertarea păcatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat duminică, 12 iulie, la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol, unde a oficiat slujba de Liturghie şi a împărţit daruri simbolice credincioşilor.

Patriarhul a ales pentru vizita sa Duminica a VI-a după Rusalii, numită şi a Vindecării slăbănogului din Capernaum. Mănăstirea de la Techirghiol, unde a slujit părintele Arsenie Papacioc, se află sub coordonarea directă a Patriarhiei Române.

Preafericitul Daniel a petrecut câteva ore în mijlocul obştii Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol şi a rostit cuvânt de învăţătură la finalul Sfintei Liturghii.

„Pericopa Evanghelică a Vindecării slăbănogului din Capernaum (de la Sfântul Evanghelist Matei, capitolul 9, versetele de la 1 la 8 - precizează basilica.ro), citită astăzi în toate locaşurile de cult, ne prezintă trei mari adevăruri duhovniceşti.

În primul rând, vedem că boala trupului cheamă pe om la vindecarea sufletului de boala păcatului. În al doilea rând, Evanghelia ne arată că Iisus Hristos Domnul este Duhovnicul şi Doctorul desăvârşit, iar în al treilea rând, aceasta, ne arată că, de fapt, credinţa celor care îngrijesc de cei bolnavi şi au milă de ei poate contribui la vindecarea lor.

Boala slăbănogului a fost o boală a trupului, dar ea ascundea o boală a sufletului. Deci, boala trupului era semnul văzut al bolii sufletului său. Multa lui suferinţă l-a adus pe slăbănog la pocăinţă şi multa lui pocăinţă i-a întărit credinţa, încât el credea că nimeni altul decât Iisus din Nazaret poate să-l vindece.

Puterea de a ierta păcatele El o dăruieşte Bisericii Sale, nu o ţine pentru Sine în mod egoist. Noi primim, astfel, iertarea păcatelor în Taina Pocăinţei sau a Spovedaniei, apoi prin Sfânta Împărtăşanie care se dăruieşte spre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci, iar vindecarea trupului se dăruieşte oamenilor prin Taina Sfântului Maslu.

Hristos Domnul se arată ca fiind Duhovnic şi Doctor desăvârşit. Când îi spune unui om păcătos: «Îndrăzneşte, fiule! Iertate sunt păcatele tale!», Îl vedem aici pe Hristos-Duhovnicul, Părintele duhovnicesc.

Ştim că El numeşte fiu sau fiică doar pe oamenii în care a văzut credinţă puternică. În acest om paralizat, care prin suferinţă a ajuns la pocăinţă şi prin pocăinţă s-a întărit în credinţă, El a văzut credinţa lui şi anume că numai Iisus îl poate vindeca. Când i-a zis «fiule», nu numai că s-a gândit că-l va ierta, ci s-a gândit că îl şi înalţă la o demnitate neaşteptată pe omul păcătos care se pocăieşte, adică îl înfiază prin har, îl ridică la demnitatea de fiu duhovnicesc.

Hristos Domnul nu spune ce fel de păcate a săvârşit omul acesta, ci păstrează taina felului păcatelor, acoperă felul lor cu tăcerea Lui şi este Doctor şi Duhovnic milostiv şi discret. De ce discret? Ca să nu diminueze demnitatea omului încercat de suferinţa bolii şi pătruns de lacrimile pocăinţei.

Aici vedem că El nu doreşte să umilească pe un om, spunând public care sunt păcatele lui, pentru că cel care vine la El este deja smerit, este mult umilit prin suferinţa bolii apăsătoare şi îndelungate. De aici a învăţat Biserica adevărul că duhovnicul trebuie să păstreze secretul Spovedaniei“, a cuvântat Patriarhul României.

La final, Preafericitul Daniel a dăruit pentru biblioteca Mănăstirii Sfânta Maria Techirghiol mai multe cărţi cu caracter religios, iar credincioşilor prezenţi le-a oferit câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului Prodromiţa. Maica stareţă Lucia Roşu i-a dăruit Patriarhului, din partea obştii mănăstirii, un buchet de flori.

Patriarhul Daniel la Mănăstirea Sfânta Maria de la Techirghiol Foto patriarhia.ro
Patriarhul Daniel la Mănăstirea Sfânta Maria de la Techirghiol Foto patriarhia.ro
Patriarhul Daniel la Mănăstirea Sfânta Maria de la Techirghiol Foto patriarhia.ro

Patriarhul Daniel la Mănăstirea Sfânta Maria de la Techirghiol Foto patriarhia.ro

Vă mai recomandăm

Sfântul cu cap de câine: Hristofor, singurul mucenic care a căpătat chip de animal. Era atât de frumos încât tulbura minţile femeilor

Cum se făcea plajă la începutul secolului trecut. Femeile şi bărbaţii se îmbăiau separat, iar damele nu aveau voie să se plimbe în lenjerie prin faţa bufetului

Primul club nautic din România cere modificarea Codului Fiscal

Scrisoare din Techirghiol de la Fanny către Liviu Rebreanu: „Sunt ca pământul scorojit, care primeşte ploaia sorbind-o cu toată lăcomia fierbinţelii lui“

VIDEO Părintele Arsenie Papacioc, martirul creştin care a trăit o viaţă în slujba oamenilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite