VIDEO Părintele Arsenie Papacioc, martirul creştin care a trăit o viaţă în slujba oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arsenie Papacioc. FOTO Mediafax
Arsenie Papacioc. FOTO Mediafax

Despre duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol, judeţul Constanţa s-au scris pagini întregi. Părintele Arsenie Papacioc este cunoscut pe de o parte pentru faptul că a fost condamnat pentru credinţa sa şi a ajuns în închisorile comuniste, dar după aceea şi-a trăit viaţa până la aproape 100 ani în slujba celor din jur.

Arsenie Papacioc s-a născut în comuna ialomiţeană Perieţi pe 13 august 1914. De-a lungul vieţii el a fost muncitor la fabrica de armament Malaxa din Braşov, primar al comunei Zărneşti şi apoi apropiat al bisericii. În 1949 a primit numele de Arsenie, pe când era la Mănăstirea Antim din Bucureşti, iar nouă ani mai târziu era arestat şi condamnat la 20 ani de închisoare. 

Arsenie Papacioc a pătimit alături de părintele Iusin Pârvu, Nichifor Crainic sau Mircea Vulcănescu. El şi-a petrecut ultima parte a vieţii la Mănăstirea Sfânta maria din Techirghiol. A rămas acolo din 1976 până pe 19 iulie 2011, atunci când şi-a dat obştescul sfârşit. 

Viaţa de la malul mării a rămas în mintea celor care l-au cunoscut pe Părintele Papacioc. Vorbele sale şi felul în care îi binecuvânta pe cei care veneau la el pentru spovedanie au rămas în mintea oamenilor de la Techirghiol. 

Dumnezeu vrea o inimă sinceră, şi nu mii de rugăciuni. Vrea inima noastră. Nimic nu-i mai scump de la Dumnezeu decât timpul. Ni l-a dat ca să ne salvăm. Ne-a suferit, ne-a îngăduit, doar-doar ne-om ridica. Asta e mila lui Dumnezeu - ne ţine o viaţă întreagă! Dacă am găsi cu putinţă să întrebăm pe cei de Sus - ce v-a costat de aţi ajuns la atâta fericire, răspunsul ar fi: timp. Puţin timp, petrecut bine“, spunea părintele. 

Arsenie Papacioc a avut parte de ocrotirea unui alt mare duhovnic al Bisericii Ortodoxe. În anul 1947 a plecat de la mănăstirea Cozi şi doi ani mai târziu ajunge la mănăstria Sihăstria unde îl cunoaşte pe părintele Ilie Cleopa. 

În cronicile de la Techirghiol este consemnată o întâmplare din perioada din care cei doi au petrecut-o în pustie, singuri cu Dumnezeu. Odată se afla în pădure cu părintele Cleopa, în timpul unei furtuni cu trăznete grozave, şi fiecare din ei se adăpostise sub câte un copac la oarecare distanţă. La un moment dat, părintele Cleopa îl cheamă să vină şi el sub acelaşi copac, însă părintelui Arsenie îi părea că cel sub care stătea acum era un adăpost mult mai bun decât locul unde îl chema părintele Cleopa. Totuşi gândul de a face ascultare îl determină să plece prin ploaia torenţială spre locul unde era părintele Cleopa. În clipa următoare, copacul sub care stătuse mai devreme este trăznit…“

Pe 19 iulie 2011 părintele Arsenie Papacioc a lăsat vorbă măicuţelor care îl aveau în grijă să-i aprindă candela la ora 10 şi jumătate. Aceea a fost ora la care duhovnicul a părăsit această lume. 

Învăţăturile părintelui Papacioc

„Dumnezeu ne-a creat liberi ca să luptăm, că harul Lui nu vine la un milog, vine la un erou“

„A iubi vrăjmaşii e o poruncă, nu un sfat! Dacă nu poti să-ţi iubeşti vrăjmaşii, măcar să nu-i urăşti“

„Atunci când facem crucea ne plecăm Sfintei Treimi. Când ridici mâna la frunte - toată înălţimea, Tatăl. Apoi toată adâncimea - Fiul. Şi duci la umeri toată lăţimea - Sfântul Duh“

„Unde este dragoste şi smerenie acolo este un mic cer“

„Trebuie să dai nu ceea ce ai, ci ceea ce eşti“

„La mormântul meu dacă veniţi, vă spun: iubiţi-vă!“


Vă recomandăm şi:

FOTO VIDEO Părintele Arsenie Papacioc, „spitalul de urgenţă al sufletelor“

Doi ani de la plecarea Părintelui Arsenie Papacioc. Duhovnicul Dobrogei este comemorat pe pajiştea de la Sfântul Mina

Spre aducere aminte în Săptămâna Luminată. Arsenie Papacioc, duhovnicul de la malul mării

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite