Paşaport spre civilizaţie: Învaţă limbi străine ca japoneza sau norvegiana!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe o piaţă a muncii tot mai neofertantă, cunoaşterea unei limbi străine de circulaţie restrânsă este considerat un avantaj. Dacă această limbă aparţine unei naţiuni avansate din punct de vedere al civilizaţiei, avantajul poate fi echivalent cu paşaportul către o viaţă foarte bună, într-o ţară cu un nivel ridicat de trai.

Samurai, harakiri, sepuku, kamikaze
Asociaţia Sakuranbo („cireş“) s-a înfiinţat la Constanţa pentru a răspunde solicitărilor numeroase de studiere a limbii japoneze. Cursurile se ţin la Şcoala nr. 11, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, Liceul George Călinescu sau, la cerere, la Universitatea Populară.

„Mulţi dintre cursanţi vor să cunoască îndeaproape cultura japoneză, fascinaţi de istoria acestui popor. Dar sunt unii care vor să înveţe această limbă străină pentru că este atât de puţin cunoscută“, explică profesoara Fănica Malastev. Ea s-a îndrăgostit de limba japoneză din liceu, făcând parte din ultima promoţie de la „George Călinescu“ care a studiat această limbă. Spune că japoneza este o limbă foarte complexă, care poate fi învăţată doar în decursul anilor.

După un an, cursanţii pot purta o discuţie în limba japoneză la un nivel de bază, care să le permită obţinerea unui atestat internaţional - Japanese Proficiency Test. După alţi trei ani de studiu se trece la alt nivel de cunoaştere a limbii japoneze. O lună de curs, cu opt ore de studiu, costă 100 lei.

„De la bunicul meu, fost marinar, am învăţat câteva cuvinte japoneze şi mi-aş dori foarte mult să-mi însuşesc limba unei ţări atât de puternice. Aşa aş putea obţine mult mai uşor o bursă de studiu“, afirmă Robert Roşca (14 ani).

Limba vikingilor se învaţă, în premieră, la Constanţa
În premieră, la Constanţa vor fi organizate în acest an cursuri de limbă norvegiană, organizate de Consulatul Onorific al Regatului Norvegiei la Constanţa în colaborare cu Fundaţia Academică Alumni a Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân. Cursul cuprinde două module: cunoştinţe de bază (durata 20 ore, preţ 250 de lei/cursant) şi nivel avansat (durata 30 ore, preţ 375 de lei/cursant).

Elevii şi studenţii beneficiază de o reducere de 20% a taxei. „Prietenii mei au plecat în Norvegia şi şi-au făcut deja un rost. Vreau să merg acolo să muncesc, iar cunoaşterea limbii mă ajută să obţin un post mai bine plătit“, spune Cristian Safta (33 de ani). 

Ana Chiperi va preda, din data de 1 februarie, cursul de norvegiană, la Colegiul Mircea. Lectorul este o tânără absolventă a singurei specializări de limbi scandinave din ţară, ce funcţionează la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.




„Am vrut să descopăr legendele şi aventurile cu troli, culegerile de saga despre faimoşii vikingi care au explorat lumea mult înaintea lui Cristofor Columb. Am vrut să aflu direct de la sursă despre fiordurile spectaculoase şi fenomenele naturale unice, cum sunt Aurora polară, Noaptea polară sau Ziua polară, când soarele nu apune deloc din luna mai până în iunie, fapt pentru care Norvegia este numită şi „Ţinutul soarelui de la miezul nopţii“. Voiam să cunosc limba scriitorului Henrik Ibsen, care prin operele sale a scos în prim-plan valorile identităţii norvegiene: adevărul, libertatea şi iubirea. Capodopera sa, Peer Gynt, este jucată în toată lumea pe muzica marelui compozitor norvegian Edvard Grieg. În concluzie, ce ar fi mai captivant decât să descoperi asta în limba originară? “, zâmbeşte tânăra profesoară de norvegiană.

image
image

Ce se mai poate învăţa
La Constanţa se mai pot învăţa în cadru organizat limbi străine ca: araba, chineza, turca sau bulgara. Cea mai nouă reprezentanţă diplomatică străină deschisă la Constanţa, Consulatul Onorific al Regatului Ţărilor de Jos, are de asemenea în vedere organizarea unor cursuri de limba olandeză datorită numeroaselor cereri primate de la constănţeni. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite