Musulmanii celebrează Kurban Bayramul. Ce reprezintă sărbătoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Musulman din Dobrogea la rugăciune în moschee geamie Sursa Facebook Departamentul pentru Relaţii Interetnice / Autor Kovács Ágota
Musulman din Dobrogea la rugăciune în moschee geamie Sursa Facebook Departamentul pentru Relaţii Interetnice / Autor Kovács Ágota

Comunitatea musulmană din România celebrează marţi, 20 iulie 2021, prima din cele patru zile de Kurban Bayram - Sărbătoarea Sacrificiului - Eid al Adha. Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificaţie comemorativă din religia islamică şi are loc în luna pelerinajului, organizat la locurile sfinte de la Mecca.

Sărbătoarea Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini), cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu Ismael şi adoraţia lui Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de Divinitate.

Potrivit Coranului, pentru a-şi exprima credinţa necondiţionată şi supunerea faţă de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-şi sacrifice fiul, pe Ismael, dar Creatorul, văzându-i determinarea şi neclintita credinţă, îl trimite pe Arhanghelul Gavriil cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuţitului taie gâtul animalului şi nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului.

Specific Kurban Bayram-ului este şi pelerinajul la locurile sfinte, acesta fiind unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului.

Sărbătorile sunt un bun prilej de a ne apropia mai mult de semenii noştri, dar şi de noi înşine. Tot astfel, şi Sărbătoarea Sacrificiului ne oferă şansa de a reflecta asupra propriilor trăiri şi sentimente şi de a dărui mai mult atât material, cât şi spiritual, celor din jur, celor neajutoraţi, celor singuri. Termenul de Kurban are sensul de apropiere sau element care asigură apropierea faţă de Divinitate, dar din punct de vedere religios înseamnă sacrificarea unui animal conform cerinţelor islamice. În istoria omenirii, sacrificarea ritualică în numele Creatorului a existat în toate religiile.

În Şura El Maide, versetul 27, Allah ne aminteşte de ofrandele celor doi fii ai lui Adam, în sura El Hac, versetul 34, Allah face referire la obligativitatea sacrificării ritualice, obligativitate ce există în toate religiile precedente Islamului”, a precizat muftiul Muurat Iusuf.

Respectând tradiţia, Muftiul Muurat Iusuf va oficia slujba specifică de Kurban Bayram marţi, 20 iulie, de la ora 06.17, la Geamia Hunchiar, din Municipiul Constanţa, iar ulterior va participa la o serie de sacrificii ritualice şi va oferi pachete ce vor conţine carne de kurban pentru familiile nevoiaşe din judeţele Constanţa, Tulcea şi Cǎlǎraşi, oferite de Muftiatul Cultului Musulman din România, împreună cu reprezentanţii unor asociaţii social-umanitare din ţară şi din străinătate.

Muftiatul Cultului Musulman din România îi îndeamnă pe credincioşii musulmani să dea dovadă de reponsabilitate în continuare şi să se vaccineze pentru a reveni pe deplin la normalitate.

Muftiul Comunităţii Musulmane din România urează tuturor musulmanilor: 

„UN BAİRAM FERİCİT!”

„QURBAN BAIRAM QAYIRLI BOLSIN!“

„KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN!”

„EID AL-ADHA MUBARAK!”

   

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Cele mai frumoase moschei şi geamii din Dobrogea. Unde se roagă musulmanii în postul Ramazanului

Musulmanii se pregătesc de Ramazan Bayram. Măsurile speciale anunţate de muftiu pentru această sărbătoare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite