Articol publicitar

Mixed-use la malul mării: Ce îi lipsește Constanței ca să fie un oraș modern?

0
0
Publicat:

 Conceptul mixed-use câștigă tot mai mult teren în urbanismul modern, oferind o viziune integrată pentru a munci, a locui și a te recrea.     

Cinema in aer liber (Medium) jpg

Prin proiecte de acest gen se pot revitaliza zonele urbane și pot fi atrase investiții durabile. Pe măsură ce Constanța caută soluții pentru creșterea calității vieții locuitorilor săi, dezvoltările mixed-use devin o alternativă. Ce înseamnă asta pentru constănțeni?

Imaginează-ți că locuiești, muncești, mergi la cumpărături și te relaxezi – toate acestea în același cartier. În loc să te urci în mașină pentru fiecare activitate, ai totul aproape. Acesta este principiul mixed-use și așa arată viitorul orașelor moderne. Mai mult, pe lângă beneficiile pentru locuitori, aceste proiecte aduc plusvaloare și orașelor: reduc aglomerația, atrag investitorii și pot revitaliza zonele respective.

Într-un proiect mixed-use nu e nevoie să traversezi orașul pentru a ajunge de acasă la serviciu sau pentru a ieși la masă cu prietenii. Totul este la câteva minute distanță. Altfel spus, gândiți-vă la o zonă care, pe lângă magazine și restaurante, birouri și spații de afaceri, săli pentru evenimente, spectacole, expoziții, spații culturale, educaționale sau civice, eventual și locuințe moderne, integrate inteligent, ar include un parc urban și spații verzi publice.

Nevoia Constanței de un proiect „mixed-use”

Palas Iasi   proiect mixed use IULIUS  (Medium) jpg

Deși Constanța nu are încă proiecte mixed-use de mari dimensiuni, interesul pentru acest tip de dezvoltare e în creștere, întrucât orașul are nevoie de un pol de viață urbană modernă, iar aceasta este o direcție asimilată atât de autorități, cât și de investitori. Acest demers ar însemna un motor de dezvoltare reală, pe termen lung, o platformă de coagulare a comunității și nu doar o investiție imobiliară.

Constanța are toate resursele necesare pentru a beneficia de un proiect mixed-use: spații disponibile pentru reconversie, poziție strategică și nevoia unei reorganizări urbane.

În ultimii ani, potențialul orașului a fost afectat de dezvoltarea urbanistică fragmentată: locuințele noi au apărut adesea în zone fără suficiente școli, grădinițe, spații verzi sau mijloace de transport în comun. Din acest motiv, traficul este tot mai aglomerat, iar timpul petrecut între casă, muncă și activitățile zilnice se adună în ore pierdute în fiecare săptămână.

Un proiect mixed-use nu ar însemna doar „ceva nou” pentru Constanța, ci ar fi o soluție urbană dovedită a fi benefică în alte orașe ale României, care ar schimba radical felul în care locuitorii trăiesc, muncesc și își petrec timpul liber.

Un exemplu de proiect mixed-use pentru Constanța este propunerea Grupului IULIUS, care ar oferi un nou parc urban, un centru de business regional, care ar atrage companii și locuri de muncă, spații pentru evenimente, conferințe, artă, educație și infrastructură modernă. Demersul a fost prezentat la începutul anului și presupune o investiție de peste 800 de milioane de euro, revitalizând un teren de 38 de hectare, fostă platformă a Oil Terminal, unde activitatea a încetat acum un deceniu.

IULIUS, pionierul și liderul proiectelor mixed-use în România

Iulius Town Timisoara (Medium) jpg

Proiectele IULIUS încurajează interacțiunea socială, dar și creșterea economică și au arătat că „orașul de 15 minute” nu mai este acum doar un concept folosit de urbaniști și arhitecți, ci este o preocupare reală inclusiv pentru dezvoltatori. Printr-un astfel de proiect, Constanța are oportunitatea de a atrage investiții și de a deveni o destinație atractivă pe tot parcursul anului, nu doar în sezonul estival.

Dezvoltator și operator specializat în ample proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, Grupul IULIUS are în portofoliu 2 proiecte mixed-use mari de regenerare urbană (Palas Iași și Iulius Town Timișoara), un format mai redus la Cluj, iar alte două astfel de proiecte se dezvoltă la Cluj-Napoca și Constanța, totalizând investiții de 1,3 miliarde de euro.

Palas Iași este proiectul IULIUS gândit ca un omagiu adus clădirii simbol, Palatul Culturii, și ca un avânt economic și social al întregii regiuni. Primul ansamblu mixt realizat în România, Palas Iași a introdus valențele conceptului de lifestyle în dezvoltarea unei regiuni cu potențial major, insuficient valorificat. Inaugurat în 2012, cu o valoare a investiției de peste 320 milioane de euro, Palas Iași este sinonim cu stilul de viață cosmopolit.

Concret, proiectul reunește: peste 270 de magazine, şapte clădiri de birouri clasa A (75.600 mp), la care se adaugă Palas Campus, cea mai mare clădire de birouri din România, dezvoltată în proximitate (60.000 mp), un centru de evenimente, hotel de 4*, restaurante și cafenele tematice, parc de 50.000 mp, carusel, patinoar sezonier și alte facilități de timp liber, precum și cea mai mare parcare subterană din România, cu peste 2.500 de locuri. Prin mixul inedit și complex de shopping și entertainment, Palas atrage anual peste 22,1 milioane de vizitatori, inclusiv din Republica Moldova.

Recent, compania IULIUS a anunțat că demarează un amplu proiect de reamenajare, după un concept realizat de Foster + Partners, ca prim demers implementat în România de celebrul birou mondial de arhitectură. Costurile reamenajării sunt estimate la 80 de milioane de euro.

United Business Center, Palas, Iași (Medium) jpg

Iulius Town Timișoara este povestea de succes prin care un mall s-a transformat într-un proiect mixt ambițios, o dezvoltare care a venit firesc, din dorința Grupului IULIUS de a continua misiunea asumată pentru comunitate, de a fi parte activă în dezvoltarea sa.

Inaugurat în 2019, Iulius Town este primul proiect mixt de regenerare urbană din vestul țării, realizat de compania IULIUS și Atterbury Europe, fiind una dintre cele mai mari investiții din regiune, în valoare totală de 442 milioane de euro.

Iulius Town include atât cea mai mare suprafață de retail din afara Bucureștiului, cât și cel mai extins hub de birouri din vestul țării: 450 de magazine, 12 săli de cinema, centru de fitness și piscină semiolimpică, grădiniță şi şcoală primară, parc de 50.000, 4 clădiri office premium (82.000 mp), 3 săli de evenimente, 4.000 de locuri de parcare supraetajată și supraterană, tunel auto și altele.

Cu proiecte concepute pentru a crea ecosisteme urbane sustenabile, unde oamenii pot trăi, lucra, socializa și se pot relaxa în același perimetru, proiectele mixed-use ale companiei IULIUS au făcut din companie un lider al inițiativelor de acest gen în România.

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite