Ministerul Educaţiei, ameninţat de elevi cu procese. Motivul: manualele şcolare gratuite pentru clasele a XI-a şi a XII-a
0În prima conferinţă de presă din acest an, Asociaţia Elevilor din Constanţa şi-a anunţat obiectivele pe 2016, după un 2015 în care a reuşit trei victorii importante: transportul în comun subvenţionat de municipalitate şi acordarea de burse pentru elevii constănţeni, precum şi recâştigarea locului în consiliile de administraţie a şcolilor pentru elevii majori din România.
În anul 2016, elevii din Constanţa sunt hotărâţi să obţină manuale gratuite pentru clasele a XI-a şi a XII-a. Anul trecut, Ministerul Educaţiei a decis alocarea sumei de 55 lei pentru fiecare elev din ciclul liceal superior – bani care nu ajung nici pentru două manuale.
„A fost un compromis la care am ajuns cu fostul ministru Sorin Câmpeanu, pentru că era deja luna august şi nu mai putea fi organizată o licitaţie până la începerea anului şcolar. S-a dat Hotărârea de Guvern 733/2015, care alocă 55 de lei pentru fiecare elev din ciclul liceal superior pentru decontarea parţială a acestor manuale şcolare, dar problema manualelor grauite nu este încă rezolvată. Pe 7 ianuarie am depus plângere prealabilă la Ministerul Educaţiei, prin care le-am adus în vedere faptul să demareze licitaţia publică până la mijlocul lunii februarie. În caz contrar, vom depune o chemare în judecată la Curtea de Apel Constanţa, unde vom cere recunoaşterea de către instanţă a acestui drept. Instanţa va trebui doar să ia act de prevederea din lege şi să oblige ministerul la demararea licitaţiei publice“, a precizat Alexandru Manda, liderul Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
Bugetul total pentru manualele gratuite de a XI-a şi a XII-a ar fi de 95 milioane de lei, faţă de 20 milioane lei, cât este actualmente pentru subvenţionare. „Ar fi fost însă o investiţie pe termen lung, pentru că aceste manuale oricum rămâneau în şcoală şi le foloseau şi generaţiile viitoare“, consideră Manda.
AEC va face o plângere prealabilă, pentru a evita ca acţiunea în instanţă să-i fie respinsă, aşa cum s-a întâmplat cu atacarea ordonanţei de Guvern de pe vremea lui Remus Pricopie, care a impus un plafon scăzut pentru decontarea navetei şcolare. La ora actuală, conform calculelor AEC, elevii navetişti din Constanţa primesc înapoi maximum 25% din banii cheltuiţi pe transportul la şcoală.
„Am cunoscut familii şi elevi la limita sărăciei, părinţi care nu mai au cu ce să-şi trimită copiii la şcoală. Asta a ridicat cu un procent rata abandonului şcolar, de la 17,4% în 2013 la 18,4% în 2014. Ne este groază să ne gândim cât va fi în 2015, în condiţiile în care România şi-a asumat angajamentul de a-l reduce la 11%. Spunând că nu are bani pentru naveta elevilor, Ministerul refuză să sprijine educaţia din România prin reducerea abandonului şcolar. Refuză elevilor chiar dreptul la educaţie şi şansa de a reuşi în viaţă“, spune liderul AEC.
Două proiecte legislative sunt la Parlament pentru abrogarea acestei OUG, iar liceenii au făcut apel la parlamentari să îi sprijine în acest demers important. În iulie 2015, AEC invocase excepţia de neconstituţionalitate a ordonanţei lui Pricopie, dar Curtea de Apel Constanţa le-a respins cererea în luna decembrie, invocând lipsa plângerii prealabile - pe care AEC, un ONG de tineret, spune că nu era obligată să o facă, aşa cum prevede însăşi legea. „Vom face contestaţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie“, a promis Alexandru Manda.
În sala de conferinţă pusă la dispoziţie gratuit de hotelul Ibis, Asociaţia Elevilor din Constanţa a mai anunţat luni, 25 ianuarie, o campanie de conştientizare a mersului la vot printre elevii de liceu care au împlinit 18 ani. AEC va organiza chiar dezbateri pe teme de educaţie între candidaţii la alegerile locale. „Este important ca şi elevii care au sub 18 ani să cunoască cine îi va conduce pentru următorii 4 ani. Campania noastră îi va face mai responsabili în privinţa dreptului lor democratic la vot, pe care trebuie să şi-l exercite în calitate de cetăţeni implicaţi în viaţa comunităţii“, a mai precizat Alexandru Manda.
În planul AEC pe 2016 figurează şi obţinerea reducerii de 75% pentru intrarea la muzeele din judeţul Constanţa a elevilor. În premieră, elevii sunt pe cale să încheie un protocol de colaborare cu Inspectoratul Şcolar Constanţa, pentru a li se permite accesul în unităţile de învăţământ pentru a purta discuţii cu cei care studiază aici despre problemele din procesul de educaţie.
Constantin Alexandru Manda, lider Asociaţia Elevilor din Constanţa Foto AEC
Pe aceeaşi temă:
Elevii din România, dezamăgiţi de proiectul de buget al Guvernului Cioloş