Mehmet Niyazi, poetul de suflet al tătarilor din România, comemorat la Medgidia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poetul tătar Mehmet Niyazi a murit în anul 1931                                               FOTO wikipedia
Poetul tătar Mehmet Niyazi a murit în anul 1931                                               FOTO wikipedia

Tătarii din Dobrogea l-au comemorat sâmbătă, 25 noiembrie, pe Mehmet Niyazi, poet, dascăl şi gazetar al comunităţii, de la moartea căruia au trecut 86 de ani.

Simbol cultural al tătarilor dobrogeni, Mehmet Niyazi a jucat un rol deosebit de important în afirmarea identităţii tătarilor în primele decenii ale secolului XX. Anual, comunitatea tătară îl comemorează la locul unde acesta este îngropat, Cimitirul Musulman din Medgidia şi la monumentul ridicat în cinstea lui din acelaşi oraş.

„Personalitate de prim rang a comunităţii tătare din Dobrogea, Mehmet Niyazi a deschis drumul afirmării identitare a acestei minorităţi: a iniţiat primele organizaţii culturale şi primele publicaţii ale etnicilor turci şi tătari, a cultivat în mentalul colectiv cele mai importante repere ale identităţii tătare: spaţiul sacru al etnogenezei (Crimeea), limba maternă, istoria şi miturile fondatoare-străbunii. În rândul conaţionalilor săi, prin creaţiile literare de mare sensibilitate a valorizat identitatea tătară şi sentimentul apartenenţei, întărind solidaritatea colectivă”, afirmă profesorul Melek Fetisleam în lucrarea sa de doctorat „Mişcarea Naţională Tătară din România în perioada interbelică”.

Mehmet Niyazi s-a născut în anul 1878 în satul Aşcilar (Vânători) din judeţul Constanţa, într-o familie de tătari crimeeni. A continuat studiile la Şcoala Normală din Istanbul, iar în anul 1898 a plecat învăţător în Crimeea pentru 2 ani.


                                                       Bustul poetului tătar Mehmet Niyazi din Medgidia

Bustul poetului tătar Mehmet Niyazi din Medgidia Foto Călin Gavrilaş

Între anii 1904-1914, Mehmet Niyazi a fost profesor de limba turcă şi arabă la Rüştiye-Gimnaziul de limbă turcă din Constanţa. A pus bazele primei asociaţii culturale a etnicilor musulmani, Societatea Generală de Învăţământ din Dobrogea.

Pleacă din nou în Crimeea în anul 1918, an în care aceasta era proclamată drept Republică, ajungând să ocupe funcţia de inspector al Direcţiei de Învăţământ din Bahcesaray. Ocuparea noii republici de  către bolşevici l-a determinat pe Mehmet Niyazi să se întoarcă în anul 1920, în România.

„Anii petrecuţi în Crimeea, în perioada instaurării Republicii, prăbuşirea acestui vis, iluziile tătarilor de a reveni în patria natală, toate aceste trăiri îşi găsesc ecou în versurile din  volumul Sagiş. În acelaşi timp, poemele lui Mehmet Niyazi configurează cele mai relevante componente ale identităţii tătarilor dobrogeni”, arată profesorul Melek Fetisleam.

La 29 noiembrie 1931 Mehmet Niyazi moare, fiind înmormântat la Medgidia. În anul 1935, după o amplă campanie publică, se finalizează ridicarea unui monument funerar ridicat la mormântul acestuia.


                                Mormântul poetului tătar Mehmet Niyazi din Cimitirul Musulman Medgidia

Mormântul poetului tătar Mehmet Niyazi Foto Călin Gavrilaş

Pe aceeaşi temă:

Tradiţiile tătarilor dobrogeni: legătura dintre potopul lui Noe şi sărbătoarea Ashura

Povestea harapilor dobrogeni. Originari din Siria, erau vestiţi pentru practicarea agriculturii în condiţii de secetă
 

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite