Lituaniancă acuzată şi-a răpit fetiţa de opt ani din Anglia, arestată în România
0O lituaniancă de 42 de ani a fost arestată de judecătorii Curţii de Apel Constanţa, la solicitarea autorităţilor din Anglia. Arestarea femeii a fost cerută la plângerea soţului acesteia, care a reclamat că femeia plecat cu copilul din Anglia fără acordul său.
Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au arestat-o în 16 octombrie 2020 pe Inesa Ivanova, o femeie de 42 de ani din Lituania dată în urmărire internaţională de autorităţile britanice. Femeia a fost prinsă la finalul lunii septembrie în timp ce încerca să treacă din România în Bulgaria împreună cu fiica sa în vârstă de opt ani.
Autorităţile române au dat-o în urmărire pe lituaniancă pentru că şi-a răpit copilul pe care îl are împreună cu un englez. Mai exact, Inesa Ivanova a fost dată în urmărire pentru că a plecat din Anglia cu copilul pe care judecătorii i l-au încredinţat pentru creştere tatălui.
Femeia a declarat că a rupt relaţia cu soţul său şi a plecat cu copilul din Anglia „ca efect al unor afecţiuni nerologice şi neuropsihiatrice ale fostului soţ ce avea un comportament deviant şi dezechilibrant în raport de fosta soţie şi de copil, situaţie în care aceasta a invocat o stare de necesitate în comiterea faptei”.
În primă fază, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au lăsat-o pe lituaniancă în libertate sub control judiciar, arătând că „împreună cu persoana solicitată, pe teritoriul României se află şi minora rezultată în urma relaţiei cu cetăţeanul englez şi care, în ipoteza luării măsurii arestării, ar fi lipsită de ocrotire părintească”.
De asemenea, Curtea de Apel Constanţa a respins în primă fază arestarea femeii arătând că „în absenţa unei alte rude şi dată fiind situaţia incertă a locaţiei în care în prezent se află, minora ar fi lipsită de resurse financiare care să îi asigure cele necesare traiului pe termen lung, persoana solicitată fiind însoţită de o cunoştinţă apropiată ale cărei resurse financiare pot fi limitate şi care nu ar fi în măsură să îi asigure minorei o situaţie materială mulţumitoare”.
După expirarea măsurii de control judiciar, lituanianca a fost prezentată din nou în faţa judecătorilor, care, de această dată, au arestat-o preventiv pe femeie pentru a fi predată autorităţilor britanice.
„Există posibilitatea că persoana solicitată să poată părăsi teritoriului României, împreună cu minorul cu care a călătorit în condiţii juridice incerte, din Lituania pâna la frontiera României cu Bulgaria, tranzitând mai multe ţări şi cu nesocotirea unei decizii judecătoreşti, prin care minorul fusese încredinţat tatălui, emisă chiar de autorităţile naţionale lituaniene şi care a rămas definitivă în luna iulie 2019, în urma respsingerii apelului declarat de persoana solicitată”, se arată în decizia Curţii de Apel Constanţa.
Potrivit judecătorilor care au dispus arestarea femeii, „există riscul major al îndepărtării copilului şi relocării acestuia într-o altă ţară, dar şi riscul ca pe această cale viaţa, integritatea corporală, sănătatea şi starea psihică a minorului să poată fi puse în pericol, datorită condiţiilor incerte de călătorie, a anotimpului rece care se apropie, condiţiilor improprii de cazare cu care acesta s-ar confrunta, duratei călătoriei şi posibilităţilor variate de deplasare de care persoana solicitată beneficiază şi care pot fi aeriene, terestre sau maritime”.
Judecătorii constănţeni au decis să o aresteze pe lituaniancă arătând că, înainte cu o zi de termenul la care trebuia să predea paşaportul fetiţei, a luat copilul şi a plecat din Anglia. De asemenea, judecătorii români au mai arătat că lituanianca a nesocotit două sentinţe definitive referitoare la încredinţarea copilului către tată, una dintre decizii fiind pronunţate în Marea Britanie şi alta în Lituania.