Jucăriile din comunism. Cum arătau obiectele cele mai de preţ ale copilăriei
0
Un colecţionar din România a fondat Muzeul Jucăriilor, unde nostalgicii îşi pot aminti cum arătau obiectele cele mai de preţ ale copilăriei lor.
Jucăriile copilăriei sunt adunate de un pasionat colecţionar, inginer Cristian Dumitru, care a fondat Asociaţia Muzeul Jucăriilor, cu un site şi o pagină de Facebook aferente.
Aici pot fi regăsite imagini cu obiectele cele mai de preţ ale copiilor care au trăit în epoca gri-cenuşie a regimului comunist. Trenuleţul, autobuzul, păpuşi ştrengăreşti, animăluţe gonflabile au fost imortalizate în fotografiile din albumul de familie, pe care românii l-au împărtăşit colecţionarului.
Totodată, expoziţii inedite pot fi văzute în muzeele din ţară, unde Muzeul Jucăriilor poposeşte cu exponatele sale. Actualmente, Muzeul Brăilei Carol I este gazda unei astfel de expoziţii care va fi oferită publicului timp de două luni.
De la Muzeul Jucăriilor pot fi cumpărate, de asemenea, jucăriile trecutului. Iată câteva preţuri: tramvai mecanic - 23 lei, limuzină electrică - 75,50 lei, păpuşi de la 57 la 187 lei, aeronavă cosmică - 53,30 lei, seturi de iluminat pentru pomul de iarnă - de la 62,25 lei până la 95,50 lei şi avion TU-104 de pasageri - 58 lei.
Asociaţia Muzeul Jucăriilor a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători, încă din anii ’60, ai propriilor jucării care, pe parcursul a patru decenii au strâns şi au colecţionat nenumărate jucării aparţinând diferitelor generaţii.
„Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martoră unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat radioase în vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, unele au ascultat, poate, muzică veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zâmbet“, menţionează fondatorul.
Pe aceeaşi temă:
Dacă doriţi să revedeţi. Amintiri din comunism păstrate în arhiva României
















