FOTO Faleza Cazinoului - în reabilitare, simbolul Constanţei - în ruină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faleza de la Cazino se află în plin proces de reabilitare, lucrările urmând să fie finalizate la sfârşitul acestui an. În schimb, Cazinoul va rămâne şi în acest an o ruină.

De mai bine de un an, turiştii şi constănţenii care doresc să admire marea de la intrarea în port fac slalom printre muncitori şi materiale de construcţii. Deşi o poartă de sârmă este amplasată în mijlocul falezei, nimeni nu mai ţine cont de ea şi trec de partea cealaltă.

Conform proiectului, va fi reabilitată aleea cuprinsă între Vraja Mării şi esplanada din faţa Comandamentului Flotei prin pavare cu piatră naturală şi detalii în stil Art Nouveau, iar zidurile de sprjin vor fi refăcute şi va fi înlocuită balustrada.

Aleile pietonale, scările şi zidurile de sprijin ale talazurilor şi ale rampelor scărilor din zonă vor fi reabilitate.
În faţa Comandamentului Flotei va fi amplasat un pavilion, unde va cânta fanfara, iar întreaga zona va fi decorată cu stâlpi de iluminat în stil Art Nouveau.

Cazinoul însă, nu e cuprins în niciun proiect. Şi dacă vreodată vor începe lucrările la simbolul oraşului, faleza va fi distrusă ca urmare a circulaţiei maşinilor de mare tonaj care vor transporta materiale de construcţii şi moloz.
Din păcate, nimeni nu mai are vreo speranţă în privinţa lui.

image

Ultimul proiect, de reabilitare cu fonduri europene, a picat şi el. Viceprimarul Decebal Făgădău a explicat că reabilitarea pe fonduri europene a Cazinoului nu mai este de actualitate deoarece lucrările ar trebui încheiate până la jumătatea lui 2015, lucru care nu este posibil, iar în acest caz municipalitatea ar fi trebuit să restituie fondurile europene.

El a propus, în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu local, alocarea sumei de 167.000 de lei pentru găsirea unor soluţii de restaurare a Cazinoului.

Primarul Radu Mazăre a spus că, în actualul context, nu are curajul să ia vreo decizie în ceea ce priveşte Cazinoul. El a spus că a solicitat unei companii internaţionale să îi dea o soluţie legală: ce este mai bine să funcţioneze în Cazinou. „Eu îmi doresc să fie cazinou, dar poate este o activitate mai profitabilă şi atunci investiţia privată ar veni mai uşor. Să ne arate drumul pe care să-l urmăm fără să vină a doua zi un procuror de la DNA şi să ne pună să dăm subsemnatul“, a spus Mazăre.

Cazinoul a fost inaugurat pe 15 august 1910, fiind ridicat după planurile arhitectului Daniel Renard.

Vă mai recomandăm:

UPDATE FOTO Ultraşii de la Rapid au venit la Constanţa să bată. Înainte de meci, au mers pe malul mării

Cazinoul din Constanţa, oferit investitorilor din Elveţia. De ce se fereşte Mazăre de fonduri europene

FOTO Faleza Cazinoului, o capcană pentru participanţii la Ziua Marinei. Zona arată ca după război


 

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite