VIDEO Constanţa face paradă. Circulaţia este blocată în centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afluenţă de public la prima regată a navelor cu pânze din Marea Neagră Foto Black Sea Tall Ships 2014
Afluenţă de public la prima regată a navelor cu pânze din Marea Neagră Foto Black Sea Tall Ships 2014

Prima Regată a Mării Negre, Black Sea Tall Ships 2014, va ieşi pe străzile Constanţei, într-o paradă a echipajelor de marinari de pe corăbii. La paradă participă şi automobile retro, care vin de la Balcic şi au vizitat Mamaia. Circulaţia în centrul Constanţei este blocată.

Oraşul va fi străbătut de parada maşinilor de epocă, care porneşte din staţiunea Mamaia. Un convoi de 30 de automobile retro pleacă din parcarea restaurantului Mesogios (fostul Kayak, vis-a-vis de Hotelul Rex) din Mamaia, pe traseul Bdul Mamaia – Bdul Alexandru Lăpuşneanu - Poarta 5 - Portul Constanţa – Terminalul de pasageri.

La ora 17.00 este programată să înceapă parada echipajelor, care se va încheia la ora 18.00 cu festivitatea de premiere, în parcul de lângă Primărie. Primarul Radu Mazăre va întâmpina echipajele, le va ura „Bun venit“ în Constanţa şi va premia nava-şcoală Mircea.

„Am ales unele asistente care să vină cu mine la vot şi mai am diseară nişte asistente  care să vină cu mine atunci când o să premiez echipajele velierelor“, a declarat Radu Mazăre.

La cheul danei de pasageri din portul Constanţa sunt ancorate până marţi, 27 mai, cele mai frumoase corăbii din lume. Toate participă la prima regată a Mării Negre, Black Sea Tall Ships 2014. Competiţia a început la finele lunii aprilie. A pornit din Varna - Bulgaria, a făcut turul Mării Negre cu escale/etape la Novorosirsk - Ucraina, Soci - Rusia, iar cap-compas final a fost Constanţa, unde navele cu pânze au sosit la sfârşitul săptămânii.

Black Sea Tall Ships 2014

Black Sea Tall Ships 2014 Foto Vasili Vasilevskiy

Velierele sunt 13 la număr (dintre care 9 de clasa A), fiind cele mai mari care navigă pe oceanul planetar: Sedov (Rusia), Sea Adventure (Bulgaria), Running on Waves (Malta), Royal Helena (Bulgaria), Nadezhda (Rusia), bricul Mircea (România), Kaliakra (Bulgaria), Johanna Lucretia (Marea Britanie), Bodrum (Turcia), Atyla (Spania), goeleta Adornate (România), Mir (Rusia) şi Akela (Rusia). Veteranul este Sedov, cel mai mare şi cel mai vechi velier din lume, care împlineşte 100 ani în anul 2021.

Black Sea Tall Ships 2014

Marinarii de la Black Sea Tall Ships 2014 Foto Alex Caranfil

La bordul navelor cu pânze se află peste 1.200 marinari, care formează echipajele ce reprezintă cele 7 ţări participante. Pentru România, evenimentul are o semnificaţie aparte: bricul Mircea, nava-şcoală a Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanţa la bordul cărora s-au instruit promoţii de marinari, a împlinit anul acesta 75 ani de când se află în serviciul Marinei Române.

Organizatorul regatei este Sail Training International, organizaţie non-profit din Marea Britanie, care de peste jumătate de secol întreprinde activităţi legate de instruirea tinerilor la bordul navelor cu pânze. Organizatorul local este Navigator Yacht Club (organizaţie non-profit din România, din domeniul sporturilor nautice), în parteneriat cu Academia Navală Mircea cel Bătrân, Administraţia Porturilor Maritime şi Primăria Constanţa.

Vă mai recomandăm

VIDEO Europarlamentare 2014. Mazăre, show cu asistente minore la urnă: „E mai bine la vot condus de fete decât la beci, condus de mascaţi, nu?“

FOTO Regată pe apă şi uscat. Cele mai impresionante veliere au cucerit inima Constanţei

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite