FOTO Noua platformă petrolieră GSP Uranus, deţinută de Gabriel Comănescu, intră în exploatare
0Grup Servicii Petroliere (GSP), operatorul de foraj maritim care face parte din compania petrolieră Upetrom, lansează la apă o nouă investiţie. Platforma Uranus, a 7-a din portofoliul GSP, reprezintă un proiect de peste 44 milioane dolari, pe care operatorul l-a derulat cu fonduri proprii şi cu finanţarea băncii EximBank.
Platforma de foraj maritim GSP Uranus a trecut printr-un proiect de modernizare şi reclasificare derulat în şantierul Agigea. A fost construită în şantierul naval MLT Singapore, sub inspecţie de clasă ABS, a fost dată în exploatare la 1 ianuarie 1980. Uranus este o platformă autoridicătoare cu 3 picioare, de tip Marathon Le Tourneau clasa 116-C, capabilă să opereze în ape cu adâncimi pâna la 100 metri şi putând să atingă adâncimea maximă de foraj de 7.600 metri.
„Platformele de foraj marin trec cel puţin o dată în timpul vieţii printr-un proces de modernizare pentru îmbunătăţirea tehnologiei şi mentinerea competitivităţii. Proiectele de modernizare prelungesc durata de viaţă şi cresc valoarea de piaţă a platformelor, sporindu-le eficienţa, siguranţa şi gradul de confort“, au explicat vineri, 7 martie, reprezentanţii GSP.
Lucrările vor permite exploatarea platformei de foraj în următorii 5 ani. Platforma de foraj a fost preluata de o echipă GSP în santierul Lamjana din Croaţia. Prima etapă de proiect s-a desfăşurat în Croaţia şi a cuprins lucrări de pregătire pentru transport. În această etapă au fost efectuate operaţiunile de scurtare a picioarelor platformei de la 135 la 105 metri, pentru ca subtraversarea podurilor din strâmtoarea Bosfor să se facă în condiţii de siguranţă.
„Este primul proiect de modernizare şi reclasificare la care lucrările de proiectare navală şi inginerie tehnologică navală au fost realizate de două companii membre ale Upetrom Group: Euroned Engineering şi GSP Shipyard.
Este prima lucrare amplă de reactivare, reparaţii, upgradare şi reclasificare a unei platforme de foraj marin la care managementul tehnic si financiar au fost asigurate de GSP Shipyard. GSP a asigurat managementul de proiect pentru toate proiectele anterioare de modernizare şi reclasificare a platformelor şi navelor de construcţii, precum şi pentru proiectele de construcţii marine derulate în GSP Shipyard.
Planurile noastre de dezvoltare includ extinderea şi modernizarea flotei, menţinerea companiei în topul jucătorilor din industria de profil din Marea Neagră, precum şi accesarea unor pieţe noi“, a declarat Gabriel Comănescu, managerul GSP.
Comănescu este considerat cel mai bogat om de afaceri din regiunea Dobrogei, cu o avere estimată la peste jumătate de miliard euro, iar noua investiţie care va intra în exploatare este de natură a-i consolida poziţia în topurile financiare.
„Vorbim practic despre un proiect de investiţii 100% românesc, având în vedere că atât GSP, cât şi EximBank sunt entităţi cu capital autohton“, a spus Traian Halalai, preşedintele EximBank. Implicarea în acest parteneriat a constat pentru EximBank în acordarea unei finanţări totale în valoare de aproape 30 milioane de dolari, destinate achiziţionării şi modernizării platformei. Pe parcursul ultimului an, banca ţi-a extins portofoliul de clienţi încheind acorduri financiare cu unii dintre cei mai reprezentativi jucatori din economie precum Grup Servicii Petroliere, Alro, Antibiotice Iasi, Agricover IFN, Adrem Invest sau Romcab.
La lucrările de modernizare a platformei GSP Uranus au participat aproximativ 400 de persoane, personal integral român: lăcătuşi, sudori şi tubulatori specializaţi în domeniul naval. Subcontractori ai lucrărilor sunt Euroned Engineering, Upetrom 1 Mai, Argenta, Bobe Steel, Tigitrans, Stanmit, Prestmar. Echipa şantierului a fost întărită cu absolvenţi de inginerie navală pentru funcţiile de tehnolog naval şi desenator naval. Pe platformă pot lucra 100 specialişti, care sunt instruiţi la performantul Centru de simulare a forajelor marine - singurul de acest gen din Europa de Est, care aparţine GSP.
Grup Servicii Petroliere (GSP) furnizează servicii integrate pentru industria offshore de petrol şi gaze, în foraj marin, construcţii marine, construcţii hidrotehnice, transport marin, servicii de salvare şi căutare pe mare, intervenţie în caz de poluare şi instruire. GSP operează o flotă care include şapte platforme mobile de foraj marin, zece nave multifuncţionale, trei nave de construcţii marine şi două macarale plutitoare de mare tonaj.
Pe parcursul celor zece ani de existenţă, compania a derulat proiecte internaţionale în Marea Neagră, Marea Mediterană, Marea Nordului, Golful Persic, Golful Mexic şi în zonele arctice. Printre clienţii companiei se numără Petrom OMV, ExxonMobil, Gazprom, TPAO, PEMEX, Petroceltic sau Wintershall.
Vă mai recomandăm