FOTO Istoria Capelei Militare, biserica ridicată de elevii unui liceu. Pictura iniţială poartă semnătura maestrului Costin Ioanid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capela Militară, ziua când s-a pus piatra de temelie FOTO Arhivă Ionuţ Druche
Capela Militară, ziua când s-a pus piatra de temelie FOTO Arhivă Ionuţ Druche

Biserica „Sfinţii Îngeri“ de pe Bulevardul Tomis din Constanţa a fost ridicată cu bani de la autorităţile locale, dar şi din donaţii ale credincioşilor şi militarilor. Pictura iniţială a fost realizată de maestrul Costin Ioanid.

Despre istoria bisericii ne povesteşte căpitan ing. Constantin Norea în revista Marea Noastră. Ideea construirii unei Capele Militare este veche, dar visul militarilor a devenit realitate când la comanda Diviziei 9 Mărăşeşti şi a garnizoanei Constanţa a venit generalul Nicolae Macici. S-a format astfel un comitet de iniţiativă, avându-l ca secretar pe maiorul Ion Ionescu. Locul ridicării lăcaşului de cult a fost ales pe o stradă principală, chiar în mijlocul unităţilor militare de la acea vreme. 

Proiectarea clădirii şi a amvonului a fost încredinţată lui Ionescu-Berechet, care era arhitectul Patriarhiei Române. Construcţia a fost proiectată în stil bizantin, cu excepţia faţadei – pridvor cu coloane, care este un stil naţional brâncovenesc. 

Piatra de temelie a fost pusă în anul 1938. Executarea lucrărilor de construcţie a fost făcută de elevii Liceului Industrial, sub conducerea a doi ingineri. Ulterior, biserica a fost împodobită cu adevărate lucrări de artă: două policandre cu motive florale, frunză de viţă şi struguri, spice de grâu şi alte ornamente stilizate. De desene s-a ocupat Gheorghe Ferendino, el a fost şi solist tenor în primul cor al bisericii.

Inaugurarea s-a făcut cu mare fast, la 23 octombrie 1940, slujba ţinându-se de un sobor de preoţi şi de episcopul Armatei, generalul Ciprian Partenie, aducându-se mulţumiri autorităţilor care au ajutat cu fonduri pentru ridicarea construcţiei, dar şi a credincioşilor şi Armatei. 

Până în septembrie 1948, biserica a funcţionat sub denumirea de Capelă Militară, în ea slujind preoţii – maiori Soroceanu, Deleanu şi Radu. În perioada 1948 – 1949, capela a devenit Catedrală Episcopală, având ca prim paroh pe preotul Mihai Verban. Lăcaşul de cult a fost pictată de două ori: în 1959 şi 1979, de către profesorul Costin Ioanid, rectorul Academiei de Arte Plastice. 

În prezent, biserica se numeşte „Sfinţii Îngeri“, iar slujbele sunt săvârşite de patru preoţi slujitori şi alţi doi îmbisericiţi. 

capela militara arhivă ionut druche

Vă mai recomandăm:

Malcoci sau superba poveste a primului sat al nemţilor din Dobrogea. Germanii au plecat „Acasă, în Rai“, iar biserica monumentală a devenit o ruină

Scandalul picturii din catedrala ortodoxă a Constanţei. Cum au luat foc oficialii statului român din cauza sfintelor cu aspect suspect de pământesc

Securitatea şi obsesia pentru Vatican, pepinieră de preoţi-spioni pentru SUA. Episcopul Gerald O' Hara, americanul pe care n-au reuşit să-l omoare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite