FOTO Fregata Regina Maria s-a întors acasă. Marinarii militari fac exerciţii în Mediterana, în timp ce armata are mari probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fregata Regina Maria a sosit acasă.  FOTO Adrian Boioglu
Fregata Regina Maria a sosit acasă.  FOTO Adrian Boioglu

Lacrimi de emoţie şi bucurie în Dana Zero a Portului Constanţa. Ministrul Apărării, Mircea Duşa a participat la ceremonia de sosire a fregatei Regina Maria - vîrful de lance al Forţelor Navale. Militarii români au primit din nou felicitări din partea autorităţilor, dar ministrul Duşa a recunoscut că armata nu stă tocmai bine la capitolul dotare şi înzestrare.

A trecut o lună de când Fregata a plecat din port. A fost o lună în care marinarii militari români au jucat în liga superioară a armatelor lumii, alături de alte nave militare ale ţărilor NATO. Operaţiunea Active Endeavour s-a desfăşurat în Marea Mediterana. Forţele Navale române se mândresc cu a 8-a participare la această acţiune de securitate internaţională. Echipajul navei noastre a monitorizat aproximativ 200 nave comerciale din zonă şi a "interogat" peste 80 dintre acestea cu sprijinul piloţilor marinari. 

Dorul de casă nu a mai fost atât de mare. Spre deosebire de alte misiuni, acum marinarii au avut acces la Internet şi telefonie în fiecare zi. Copiii sau mamicile care îi aşteptau acasă erau fericiţi că s-au întors cu bine. I-au aşteptat încă de la primele ore pe cheu şi au izbucnit în lacrimi atunci când fregata s-a văzut la intrarea în port şi încă o dată atunci când cei dragi au coborât pe mal.

Comandorul Bogdan Vochiţu, comandantul fregatei spune că "ne-am îndeplinit misiunea în condiţii foarte bune." Zambesşte atunci când este întrebat ce trăznaie a avut loc la bordul navei. "Nu se întâmplă aşa ceva. Majoritatea momentelor au fost frumoase. În afară de misiunile de patrulare, care au ocupat majoritatea timpului, au fost şi momente de relaxare. Am făcut botezul marinăresc pentru cei care au fost pentru prima dată în această misiune sau în Marea Mediterană. Deasemenea am organizat un grătar pe puntea Heliport şi am socializat. Trebuie să faci şi aşa ceva. Zilele de naştere le-am sărbătorit la sfârşitul misiunii. Pentru toţi cei care şi-au sărbătorit ziua de naştere în luna octombrie am făcut câte un tort."

Veştile date de ministrul apărării, Mircea Duşa nu au fost îmbucurătoare. Întrebat fiind despre informaţiile apărute în media legate de Carta Albă a Apărării, ministrul a refuzat iniţial să comenteze subiectul. 

Acuzaţiile erau destul de grave: România are 60% din armată nefuncţională. Informaţia reiese dintr-un document aprobat în CSAT. Ulterior, ministrul a îndulcit tonul şi a început chiar să explice cifrele îngrijorătoare.

"Sunt mai multe programe de modernizare a bazei Armatei, fie că e vorba despre forţele terestre, fie că e vorba de cele aeriene sau navale şi că aceste programe trebuie să devină o realitate.

În Consiliul Suprem de Apărare a ţării am adoptat două programe, unul pe termen mediu respectiv până în 2016, unul pe termen lung până în 2022 privind înzestrarea armatei şi aducerea tehnicii din dotare la nivelor standardelor NATO. Pentru aceasta e nevoie de o bugetare mai bună. Am şi prevăzut în aceste documente o alocare de 0,3% din PIB anual, astfel încât în 2016 să ajungem la 2%.

În ultimii 5 ani, bugetul armatei a fost din ce în ce mai mic. A ajuns de la 1,90 - 1,84 la 1,26 în 2012, cu o creştere în anul 2013 pe insistenţele pe care le-am avut în vederea menţinerii programelor de înzestrare şi modernizare a armatei române. 

Din patru în patru ani trebuie să se realizeze acest document care se numeşte Cartea Albă a apărării. Nu s-a realizat niciodată şi acum e realizat în premieră. Acest document face şi o radiografiere a situaţiei armatei române în ultimii 10 ani şi măsurile pe care trebuie să le îndeplinim pentru ca armata română să fie dotată şi înzestrată pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile pe care le are în ceea ce priveşte securitatea naţională şi în obligaţiile internaţionale pe care le avem la nivel NATO şi la nivelul Uniunii Europene. Armata română este capabilă să execute orice fel de misiune în afara sau în interiorul ţării." a concluzionat Mircea Duşa. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite