FOTO De la Valu lui Traian, la Crystal Palace Ballrooms. Ea este Bianca Sadoschi, Voluntara Anului 2012
0
Bianca, fata de 17 ani care îşi dedică timpul copiilor de la Fundaţia Giovanni Bosco, are în gene dorinţa de a ajuta: tatăl ei este şofer pe Salvare, iar mama este asistentă medicală.
Acum 2 ani, Bianca, o adolescentă timidă de doar 15 ani, a hotărât să iasă din conul de umbră în care se adâncea. Auzise de la verii ei că merg la o organizaţie de voluntari din Constanţa, Fundaţia Giovanni Bosco.
Vara acolo se făceau tot felul de activităţi care sunau interesant şi despre care copiii povesteau cu entuziasm. Iar Bianca a vrut să schimbe ceva în viaţa ei, aşa că şi-a luat inima în dinţi şi a păşit pragul fundaţiei.
În doar 2 ani, transformarea ei a fost spectaculoasă. Felul în care Bianca a învăţat să se autodepăşească, ajutându-i pe alţi copii să îşi petreacă timpul cu folos, a fost cel mai bun lucru care i se putea întâmpla.
La Gala Naţională a Voluntarului 2012, desfăşurată recent la Crystal Palace Ballrooms în Bucureşti, Bianca Sadoschi din Constanţa a primit titlul de Voluntarul Anului, la secţiunea Artă şi Cultură.
Vacanţa de vară, dedicată celorlalţi
Bianca Sadoschi este elevă în clasa a XI-a a Liceului Decebal din Constanţa, la profilul Ştiinţele naturii. Dorinţa de a ajuta o are în gene: tatăl său este şofer pe Salvare, iar mama ei este asistentă medicală.
Faptul că are un frăţior în clasa a IV-a a fost un atu pentru răbdarea ei cu copiii. Intrată în vacanţa de vară, Bianca a început direct lucrul la fundaţie.
Statistica ei extraşcolară se rezumă astfel: în proiectul „Vara împreună“, derulat de Fundaţia Giovanni Bosco în perioada 25 iunie - 20 iulie 2012, fata a muncit pentru alţii aproape zilnic, de la ora 8.30 la ora 17.30. Numai la acel proiect a adunat 220 de ore de muncă.
Ce făcea practic: pentru cei 300 copii înscrişi în proiect, dar şi pentru părinţii lor, Bianca a organizat jocuri, concursuri şi tot felul de cursuri: de dans, de confecţionat brăţări etc.
Dar misiunea nu s-a oprit aici. Fata şi-a făcut timp şi în zilele de şcoală să înveţe copiii ceva: le-a predat un curs de chitară în fiecare sâmbătă. De Paşti, a făcut parte din echipa de voluntari-actori, jucând în sceneta „Pasiunea Pătimirii“. Încurajaţi de Bianca, şi alţi copii au prins curajul de a urca pe scenă şi de a înfrunta publicul. Rezultatele au fost vizibile: învăţăceii ei au căpătat încredere în sine.
„Mulţi copii au învăţat de la Bianca cum să-şi ceară iertare, să se împace, să evite situaţiile conflictuale, să descopere bunătatea înnăscută care-i reprezintă. Copiii au învăţat să aibă o mentalitate de învingător, dar şi să piardă cu fruntea sus.
Au învăţat ce înseamnă răbdarea şi au făcut la rândul lor sacrificii. Premiile cu care au fost răsplătiţi - rechizite şcolare, haine, jucării - pe care cu siguranţă nu toţi şi le-ar fi permis, precum şi faptul că au fost câştigate mulţumită implicării lor îi vor ajute să devină oameni de viitor“, spune Cornel Gabor, coordonatorul proiectului.
O inspiraţie pentru cei din jur
Şi mai este un amănunt grăitor: Bianca Sadoschi este voluntarul care locuieşte cel mai departe de sediul Fundaţiei Giovanni Bosco. Ea vine din afara oraşului Constanţa, din comuna Valu lui Traian, şi pentru asta trebuie să schimbe mai multe mijloace de transport în comun. Deşi pierde mult timp pe drum, Bianca este printre voluntarii cei mai punctuali.
„Adevărul este că Bianca s-a descoperit pe sine însăşi. Mulţumită voluntariatului a reuşit să scoată la iveală calităţile cu care este înzestrată, a ajuns să-şi cunoască adevărata valoare, propriul loc şi rol în societate. Prezenţa ei a ajutat foarte mult grupul de voluntari. Ba chiar ea însăşi a chemat alţi tineri care au devenit voluntari în domeniul social pentru educaţia şi ajutorarea copiilor.
Faptul că Bianca a fost mereu prezentă, pe frig, pe ploaie, în momentele de oboseală, a făcut să izvorască foarte mult entuziasm din partea celorlalţi voluntari şi aprecieri importante din partea beneficiarilor. Dăruirea necondiţionată, perseverenţa de care a dat dovadă au făcut ca toţi copiii care i-au stat în preajmă să devină mai buni, mai silitori, mai darnici la rândul lor“, mărturiseşte Cornel Gabor.
Confesiunea Biancăi
Principala temere a unui nou-venit este să nu fie judecat greşit. De asta se temea înainte şi Bianca.
„Aici mă simt ca într-o familie cu mulţi fraţi şi multe surori. Nimeni nu m-a judecat şi nu a început să râdă de mine pentru că eram nouă. Cu cei mici mă simt din nou ca în copilărie, unde pur şi simplu mă jucam, îmi faceam prieteni noi, învăţam. Vorbesc cu ei despre problemele lor, despre lucrurile pe care le-au confecţionat la activităţile anterioare, despre muzică şi multe altele.
Înainte de a veni aici, eram închisă în mine, timidă, dar această experienţă m-a făcut mai curajoasă, mai deschisă faţă de ceilalţi. La fundaţie am învăţat să socializez, să îmi spun părerile fără teama de a râde cineva de mine. Părinţii mei m-au susţinut în totalitate: se bucurau că mi-am facut prieteni noi şi că mi-am ocupat timpul liber cu ceva folositor“, se destăinuie Bianca.
Pentru că vrea să înveţe ceva nou, fata şi-a propus să dea admitere la Academia de Poliţie. Nu va renunţa însă la activitatea care i-a permis să fie cea mai bună voluntară din ţară. Şi speră că din viitoarea postură va ajuta şi alţi copii care au nevoie de îndrumare.
Ce este Fundaţia Giovanni Bosco
Fundaţia Giovanni Bosco este situată la periferia Constanţei, pe strada Veniamin Costache nr. 66 din cartierul Viile Noi. Giovanni Bosco (1815-1888) este un italian care a dat viaţă unui ansamblu de opere educative - precum şcoli, centre de zi, şcoli profesionale, activităţi sociale etc, denumite generic Opera Salesiană. Moştenirea spirituală a lui Giovanni Bosco este aplicată astăzi în 130 ţări şi este prezentă în România din anul 1996, prin Fundaţia Giovanni Bosco.
Caracteristica principală a operelor educative saleziene este sistemul preventiv: prin acest sistem se caută prevenirea problemelor educative printr-o atmosferă plăcută şi veselă în care sunt transmise (şi mai uşor acceptate) valorile unei creşteri umane integrale.
Fundaţia Giovanni Bosco s-a angajat în mai multe domenii de activitate educativă precum: Oratoriul Don Bosco, Centrul de zi Mama Margareta, Centrul de formare profesională şi Casele tip familial.
Oratoriul Don Bosco este locul de întâlnire zilnică, a copiilor şi tinerilor, cu diferite activităţi sportive, muzicale, recreative: dans, teatru, clovni, fotbal. Aici se formează tineri voluntari şi grupurile de copii. Prin oratorio se derulează proiectul „Vara Împreună“ de 4 săptămâni, cu peste 300 de beneficiari.
Centrul de zi Mama Margareta oferă programul After School, prin care 90 copii din Constanţa, 50 din Oituz şi 30 din Mangalia sunt ajutaţi la teme. Tot aici se desfăşoară proiectul „Nu abandona şcoala!“, în care tinerii sunt formaţi pentru a interveni în diferite cazuri sociale (cursuri pentru formatori sociali şi pentru animatori socio-educativi).
La Centrul de formare profesională se fac cursuri de informatică: cursuri acreditate Autodesk (AutoCAD, Inventor), acreditate ECDL (Equalskills, ECDL), acreditate CISCO (IT Essentials, JAVA), acreditate CNFPA (Operator introducere validare şi prelucrare date, Tehnician operator procesare text imagine, Grafician calculator, Designer pagini web).
În cadrul Caselor tip familial, 12 copii şi tineri sunt primiţi, cu acordul Protecţiei Copilului, în cele două centre acreditate: Casa Claudia şi Casa Michele Magone.
Ce se învaţă la Fundaţia Giovanni Bosco
After-school: luni- vineri orele 8.00-11.30 & 13.00-17.00
Meditaţii limba engleză: sâmbătă orele 10.00-12.00
Curs limba italiană: sâmbătă orele 17.00-18.30
Antrenamente fotbal (cl V-VII ~ VIII-XII): sâmbătă orele 14.00-16.00;
Dans modern: sâmbătă orele 14.00-15.00;
Cursuri chitară: sâmbătă orele 15.00-16.00;
Activităţi manuale: sâmbătă orele 15.00-16.00;
Întâlnire formativă VOLUNTARI: sâmbătă orele 16.00-17.00;
Întâlnire formativă COPII: duminică orele 13.00-14.00;
„Duminica Împreună“ = Jocuri organizate orele 14.00-16.00;
Cor: duminică 16.00-17.30;
Teatru: duminică 15.00-16.00;
Jocuri libere şi organizate: diferite zile
Aici au mereu loc evenimente speciale: de Crăciun, de Revelion, de Paşti, carnaval, „Iarna Împreună“ (3 zile cu jocuri, concursuri, turnee), „Vara Împreună“ (4 săptămâni cu jocuri, concursuri, turnee), tabere de vară şi de iarnă, Zilele Tineretului, Ziua Copilului, Zilele Oratoriului, Sărbătoarea Recoltei etc.
http://oratoriuldonboscoct.blogspot.com • www.donbosco.ro






