FOTO Copilăria trăită la sanatoriu: Techirghiol, casă pentru copiii cu nevoi speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin şi colega sa de bancă FOTO M.I.
Alin şi colega sa de bancă FOTO M.I.

Aproximativ 100 de copii cu vârste între 3 şi 18 ani, din toată ţara, sunt sunt trataţi, învaţă şi îşi petrec timpul liber la Secţia de Copii a Sanatoriului Techirghiol, care le-a devenit o a doua casă. Unii sunt de câţiva ani internaţi aici.

Alin are 13 ani şi are tetrapareză spastică. Nu se mişcă de pe scaun, zâmbeşte şi este absorbit de figura pe care o colorează fără să depăşească marginile. La vârsta la care alţi băieţi bat mingea şi se îndrăgostesc pentru prima dată, universul lui se reduce la un desen. De peste trei ani este internat la Secţia de copii a Sanatoriului Techirghiol împreună cu mama lui, Mariana.

Femeia spune că, de când este internat aici, Alin beneficiază de băi de nămol, cu apă sărată, de magnetoterapie, băiatul ei fiind mult mai relaxat, dar şi atent la ore. Învaţă într-o clasă cu tablă, cu desene pe pereţi, cu băncuţe, numai că scăunelele sunt înlocuite de scaune cu rotile.

Învăţător pentru copiii cu nevoi speciale

De educaţia copiilor se ocupă învăţătoarea Luminiţa Isleam, care predă la şcoala din sanatoriu de 23 de ani. „Îmi plac copiii, sunt deosebiţi. Lucrăm diferenţiat cu ei, în paralel cu cei care sunt în clasa I şi cu cei din clasa a II-a, ei fiind şcolarizaţi în regim de învăţământ public“, spune cadrul didactic. Învăţătoarea adaugă că micii pacienţi fac paşi mici, dar importanţi în învăţătură. Însă atunci când părinţii aleg să meargă o perioadă în alt spital şi apoi revin la Techirghiol constată un regres. Copiii fac şcoală trei ore pe zi, de luni până vineri. Mămicile sau însoţitorii copiilor nu stau la ore, ci pe hol şi intervin doar atunci când micuţii au o problemă sau trebuie transportaţi la toaletă, majoritatea fiind în scaune cu rotile.

Sanatoriul are un contract încheiat cu Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Albatros din Constanţa în baza căruia mai multe cadre didactice vin şi predau la Techirghiol. Pe lângă şcoală, ziua unui pacient se împarte între tratament, masă şi odihnă.

Patologii şi tratamente diferite 

Medicul de recuperare Sibel Dermengian, care lucrează de 18 ani în sanatoriu, spune că munca cu un astfel de copil este pe viaţă. Majoritatea copiilor care vin la sanatoriu sunt diagnosticaţi cu encefalopatie post factum, au sechele rezultate de o poliomielită infantilă, scolioze, cifoze, în general malformaţii congenitale, dar şi tetrapareze. Aici, pacienţii beneficiază, în funcţie de patologie, de o multitudine de tratamente: de la aplicaţii cu nămol, acolo unde acestea sunt indicate, la duşuri subacvale şi la exerciţii în mica piscină, unde fiecare copil este supravegheat individual, de la băi galvanice la băi cu apă sărată, de la kinetoterapie la terapii individuale. În cadrul sanatoriului sunt şi cabinete de logopedie şi de psihologie. „Ne confruntăm cu patologie variată din sfera neurologică. Pacientul, după ce iese din secţia de neurologie, trebuie să vină direct la recuperare. În România, din păcate, între neurologi şi recuperatori se rupe puţin legătura“, spune medicul de recuperare.

Aici serviciul de recuperare este pe termen lung. „Nu vine copilul în scaun cu rotile şi în 30 de zile iese pe picioarele lui. Sunt şi unele excepţii, dar majoritatea au nevoie de reinternări repetate. Avem pacienţi care stau 3-5 ani, însă terapia este obligatorie toată viaţa“, explică medicul.

Procedura, impusă de Casa de Asigurări de Sănătate, este următoarea: se face internarea pentru o perioadă de 30 de zile, apoi externarea pentru câteva zile sau o săptămână şi apoi internarea din nou. Însoţitorii au parte de cazare şi hrană gratuite. Înainte, în pachetul de servicii erau incluse şi tratamente de recuperare, dar acum ele au fost excluse, desi mămicile spun că ar avea şi ele nevoie se proceduri întrucât se luptă zilnic să ridice copilul, să-l pună în scaun, să-l ducă la toaletă sau unde este nevoie. Sunt părinţi care au renunţat la viaţa lor şi stau lângă copii. De-a lungul timpului, au fost şi taţi care au fost internaţi alături de micuţi dar în general mamele sunt cele care îi însoţesc pe copiii cu probleme.

În ţară există mai multe sanatorii unde copiii sunt trataţi, cel de la Techirghiol fiind optim pentru cei care locuiesc în judeţele limitrofe, dar şi datorită nămolului de apă sărată care este folosit în aproape toate tratamentele. „Fiecare zonă are un anumit tip de nămol: la Techirghiol avem nămolul sapropelic, la Mangalia este nămol de turbă, însă fiecare nămol are beneficiile lui“, mai spune medicul.

Secţia va fi reabilitată

Secţia de Recuperare Copii din cadrul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol, situată vizavi de mănăstirea din localitate, va intra în reabilitare totală în primăvara acestui an, spune managerul unităţii, Elena Roxana Almăşan. Lucrările vor fi executate în etape, pentru a nu avea de suferit activitatea din sanatoriu.

O nouă bază de tratament va fi ridicată pe locul fostelor băi de nămol, care acum sunt o ruină, respectându-se arhitectura originală. Totodată, va fi ridicat un nou corp, de cazare, cu o capacitate de 80 de paturi. La finalul lucrărilor, toate corpurile de clădire vor fi unite printr-un hol de trecere, construit din sticlă, pentru ca micuţii să nu mai fie nevoiţi să iasă pe afară pentru a ajunge la aceste destinaţii. Se estimează că reabilitarea se va finaliza în anul 2020.

Suma de bani necesară investiţiei, de 28 de milioane de euro, provine de la Compania Naţională de Investiţii. O mică parte va fi suportată şi din bugetul sanatoriului. Lucrările vor fi executate de firma GSG, la Primărie fiind depuse actele pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite