FOTO Aventură: cu tiroliana în zbor pe Litoral. Noua atracţie turistică va fi gata în toamna acestui an
0SPORT EXTREM Până la începutul lunii septembrie, litoralul românesc va avea cea mai mare tiroliană din România, inspirată după o atracţie din Alaska
Turiştii amatori de senzaţii tari care vor veni pe litoral vor putea să încerce o nouă atracţie turistică din această toamnă: tiroliana. Curajoşii vor putea să coboare pe plaja Modern din Constanţa, în zona restaurantului „Zorile“, pe cabluri de oţel, cu o viteză de 70 de kilometri pe oră.
Ideea de a o construi o astfel de atracţie îi aparţine cascadorului Răzvan Gheorghiu.
În nenumăratele sale excursii peste hotare a încercat astfel de senzaţii tari şi atunci s-a gândit că ar fi nevoie de o astfel de aventură şi pe litoralul românesc. Tiroliana care va funcţiona la Constanţa este inspirată însă după modelul uneia din Alaska, dezvăluie Gheorghiu.
Senzaţii unice pe 330 de metri
Tiroliana va avea 330 de metri lungime şi va fi, astfel, cea mai lungă din ţara noastră, spune Răzvan Gheorghiu. „Până în prezent, cele mai lungi tiroliene sunt la Sfântu Gheorghe, fiecare de aproximativ 200 de metri. Însumate, amândouă au lungimea celei de pe litoral“, mai spune investitorul.
Cei care vor încerca senzaţiile unice vor zbura peste faleza Constanţei cu o cădere de nivel de 30 de metri, practic de la înălţimea unui bloc de zece etaje, cu o viteză ameţitoare de 70 de kilometri pe oră. Tiroliana va avea doi stâlpi de susţinere: unul pe plajă şi unul pe faleză. Cablul de oţel este certificat să transporte o greutate de nouă tone şi jumătate. Într-o singură oră, tiroliana va putea să ofere senzaţii unice la 40 de persoane.
Cât va costa un zbor
Lucrările au început pe 9 august 2014, iar investitorul spune că tiroliana va fi gata până la începutul lunii septembrie. „Putem termina atât de repede tiroliana întrucât toate părţile componente sunt prefabricate şi noi doar le asamblăm. Am adus cele mai bune şi mai sigure cabluri de oţel, cu o rezistenţă mare. Hamurile sunt franţuzeşti şi sunt certificate pentru a fi folosite în echipamentele montane, iar ancorajele sunt din Olanda“, mai spune Răzvan Gheorghiu.
„După ce va fi finalizat acest proiect, se va ridica potenţialul turistic al zonei prin oferirea de noi posibilităţi de distracţie, întrucât este situată pe un teren viran, iar impactul asupra mediului va fi minim. Structurile de susţinere a cablului sunt demontabile, la fel şi platformele“, spune Răzvan Gheorghiu. Costul realizării tirolianei se ridică la suma de 30.000 de euro. Un zbor peste faleza Constanţei, spre plajă, va costa între 20 şi 30 de lei de persoană.
Cascadorul
Răzvan Gheorghiu (36 de ani) a cochetat demult cu cascadoria, iar în 2001 a apărut în primul film. Până în prezent, are la activ 50 de producţii cinematografice. Spune că a avut norocul să joace chiar într-un film alături de Steven Seagal. Deşi este supus permanent riscului de a se accidenta, spune că nu a avut niciodată parte de vreun incident neplăcut.
Tânărul care s-a născut în Ploieşti se împarte acum între Bucureşti, acolo unde are locuinţa, între Constanţa, acolo unde construieşte tiroliana şi între Marea Britanie, acolo unde filmează la alte pelicule cinematografice. El a absolvit Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport.