Focar de pestă porcină africană, la câţiva kilometri de municipiul Constanţa. Zeci de porci au fost omorâţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Focarul de pestă porcină africană a fost confirmat într-o gospodărie situată la câţiva kilometri de municipiul Constanţa. DSVSA a luat decizia omorârii tuturor porcilor pe care omul îi creştea.

63 de porci au fost ucişi marţi, 20 august, într-o gospodărie din localitatea Cumpăna, situată la numai câţiva kilometri de municipiul Constanţa. Suspiciunea de pestă porcină africană a apărut în urmă cu două zile când crescătorului i-au murit trei porci. Analizele prelevate de medicii veterinari au confirmat boala.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa a început campania de cartografiere a zonei şi de monitorizare a tuturor porcilor din localitate.

Medicii veterinari spun că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat. Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiţi de stat în condiţiile prevazute în legislaţie.

Pesta Porcină Africană (PPA)  nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire la aceştia, virusul PPA având însă impact major la nivel economic şi social.

Măsuri de biosecuritate ce trebuie avute în vedere în scopul prevenirii apariţiei, respectiv a identificării incipiente a bolii la animalele pe care acestea le deţin. Proprietarilor de suine li se recomandă:

  • să nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie/alt material absorbant îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat;
  • creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
  • hrănirea animalelor doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută, fiind interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unităţile de alimentaţie publică (restaurante, cantine etc.). Dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;
  •  nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
  • nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  • nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi;
  • asigurarea condiţiilor de biosecuritate în toate exploataţiile de porcine (gospodării şi ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut necunoscut, respectiv menţinerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe păşuni;

Pe aceeaşi temă:

12 focare de pestă porcină africană în judeţul Constanţa. Recomandările medicilor veterinari

Focare de pestă porcină în judeţul Constanţa. Mii de porci au fost sacrificaţi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite