Farmaciştii, ultima verigă a reţetelor electronice. „Dacă nu avem curent, putem rămâne cu medicamentele eliberate şi neplătite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farmacistul Vasile Rizea din Constanţa scanează codul reţetei electronice FOTO Sînziana Ionescu
Farmacistul Vasile Rizea din Constanţa scanează codul reţetei electronice FOTO Sînziana Ionescu

De la 1 ianuarie 2013 a devenit obligatoriu sistemul de reţete electronice, care este aplicat opţional din vara lui 2012.

Pe lanţul pacienţi - medici - unităţi sanitare - casa de asigurări – farmacii s-au ivit probleme odată cu instalarea noului sistem.

„Pacientul este principala grijă, bolnavul trebuie să-şi primească tratamentul“, spun responsabilii din sistemul medical care la rândul lor se confruntă cu dificultăţi.

„Spitalele, în special Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa care este cea mai mare unitate medicală, mai au încă de pus la punct detalii pentru acest sistem. Dar asta nu împiedică eliberarea reţetelor.

Recomandările specialiştilor se fac prin scrisoare medicală, iar medicii de familie prescriu reţetele electronice“, explică juristul Dragoş Poteleanu, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa.

Poteleanu spune că disfuncţionalităţile au fost rezolvate la nivel naţional, prin posibilitatea de lăsare offline a reţetelor, în caz că sunt probleme la conexiune. „Dar dacă medicii sunt atenţi şi introduc corect datele, este imposibil să nu meargă sistemul. Până la sfârşitul lunii, toţi medicii de la Constanţa vor lucra integral în noul sistem. Medicii de familie şi medicii specialişti se integraseră încă de la finele anului trecut“, arată directorul CJAS Constanţa.

În luna decembrie, în judeţul Constanţa au fost prescrise peste 120.000 reţete electronice. „Pe ianuarie vor fi şi mai multe, datorită introducerii obligativităţii folosirii acestora“,a precizat purtătorul de cuvânt al CJAS, Lămâiţa Antohi.

Dr. Laura Condur, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Tomis din Constanţa, confirmă spusele şefului CJAS. „Problemele au rămas în ambulatoriu şi la spitale. Nu au logistica necesară, până obţin semnătura electronică... Medicii de familie lucrează încă din august-septembrie cu acest sistem, care de la 1 ianuarie a devenit obligatoriu. Sistemul este foarte-foarte simplu, din punctul nostru de vedere – nicio problemă.

Vom avea peste două săptămâni întâlnirea lunară în care vom căuta soluţii pe care să le discutăm cu managerii de spitale. La externare, pacienţii primesc reţetă şi scrisoare medicală pe care trebuie să o predea medicilor de familie pentru a fi monitorizaţi. Dar în primele 30 zile, medicii de familie nu au voie să prescrie reţete pentru aceşti pacienţi, legislaţia nu permite transcrierea reţetelor. Dar cu siguranţă, aceste probleme se vor rezolva. Pacienţii sunt principala noastră preocupare, să aibă încredere“, asigură dr. Laura Condur.

„Noile reţete trebuie să ne faciliteze accesul la tratament. Timpul de aşteptare să fie mai scurt, ca şi timpul în care reuşim să procurăm medicamentele necesare. Este interesul tuturor să fie pus la punct un sistem cât mai simplu şi mai performant, spre binele bolnavilor în primul rând“, este de părere Corneliu Petcu, un constănţean care apelează des la serviciile farmaceutice.

Pentru farmacişti singura problemă rămâne conexiunea la internet. Dacă vremea este potrivnică şi nu este alimentare cu energie electrică, reţetele care sunt eliberate pacienţilor nu pot fi trecute în sistem în termenul de 48 ore, pentru infecţiile acute şi subacute.

„Noi eliberăm reţeta şi ea rămâne neplătită. Pacientul îşi primeşte medicamentele, că nu poţi lăsa un copil cu pneumonie fără tratament. Dar farmaciştii trebuie apoi să vorbească ei cu medicii de familie, să rescrie reţeta şi s-a retransmită. Iar dacă medicii depăşesc norma de 20 consultaţii pe zi, avem de aşteptat“, declară Vasile Rizea, şeful Colegiului Farmaciştilor Constanţa.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite