Experimentul „Cocaina în Port“, reacții-surpriză: „Europol să își ceară scuze, navigatorii nu sunt traficanți de droguri“
0O serie de reacții apar după ce liderul Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, „a plimbat", fotografiat și filmat un pachet în care s-ar fi putut afla droguri și despre care a insinuat că l-ar fi cumpărat de la navigatori.
Deși încerca să demonstreze că Portul Constanța e țara nimănui și că polițiștii sunt mult prea puțini pentru a face față posibilelor infracțiuni din această zonă, Cosmin Andreica a provocat alt gen de reacții.
Acestea vin după ce sindicalistul s-a filmat lângă o navă, a spus că a coborât de pe ea, că a discutat cu cei de la bord și a reușit să obțină un pachet de 1 kilogram de cocaină cu 100.000 de euro. Andreica a explicat că acesta era doar un experiment prin care încerca să arate vulnerabilitatea sistemului, dezvăluind că, în pachetul respectiv era, de fapt, făină.
Liderul sindical a arătat că nimeni nu l-a împiedicat să umble prin tot portul cu acel colet suspect, s-a pozat în fața Poliției și Vămii, ba chiar a trecut prin poarta păzită a portului fără ca cineva să-i ceară socoteală.
„Referitor la postarea Europol, Sindicatul Liber al Navigatorilor și ITF România apreciază că se induce opiniei publice ideea că navigatorii care lucrează pe nave ar fi dealeri de droguri. Ținem să menționăm că nu există cazuri în lume în care navigatorii profesioniști să fi fost prinși traficând droguri sau substanțe de mare risc”, este reacția lui Adrian Mihălcioiu, președintele ITF pentru România.
Acesta spune că polițiștii antidrog, serviciile (SRI, SIE) ar fi trebuit întrebate înainte și că cel care a înregistrat acel filmuleț, „care nu are nicio legătură cu realitatea, și-ar fi dat seama că ceea ce a făcut este o copilărie".
„Nu așa se atrage atenția asupra unui fenomen, și nici denigrând practic o categorie socio-profesională care asigură peste 85 % din comerțul mondial. Protestăm și cerem Sindcatului Europol să își ceară scuze public față de categoria socio-profesională a navigatorilor și să își revizuiască urgent postarea care nu are nimic de-a face cu realitatea", spune Mihălcioiu, care semnează în numele a 1,8 milioane de marinari din flota internațională.
O reacție a venit și din partea șeful Autorității Navale Române, Cosmin Dumitrache, care a declarat că navigatorii nu pot coborî cu droguri de la bord sau produse de contrabandă, așa cum dă de înțeles Cosmin Andreica.
„Orice navă care intră într-un port, orice port de pe lumea aceasta, este verificată de polițiști, de vameși, sunt comisii întregi care urcă la bord. Orice marinar care coboară de la bord este verificat, incluisv la ieșirea din port, are o oră de plecare, una de venire, există listă cu cei de la bord", a spus Dumitrache, afirmând că nu există posibilitatea ca o persoană străină de echipajul unei nave să urce ca să cumpere ceva.
Andreica a vrut să demonstreze, de fapt, că în tot portul Constanța este de serviciu o singură patrulă de poliție, care trebuie să gestioneze întreaga situație, pe o suprafață de cinci hectare. Polițistul a vrut să tragă un semnal de alarmă asupra schemei de personal subdiminensionate.
În replică, Inspectoratul General al Poliției Române a transmis că în port sunt peste 100 de funcții de polițiști, din care peste 80 la sută sunt ocupate și că există mai multe structuri de poliție, nu doar una.