Energie solară produsă printr-un sistem fotovoltaic plutitor amenajat în Portul Constanța

0
Publicat:

În Portul Constanța a fost lansat un proiect inedit de producere a energiei solare fotovoltaice prin intermediul unui sistem fotovoltaic plutitor, situat în zona danei 99.

Sistem de producere a energiei fotovoltaice FOTO: APM
Sistem de producere a energiei fotovoltaice FOTO: APM

Sistemul este prevăzut să producă 15.000 de kW anual și rezistă la o amplitudine a valurilor de un metru, este inedit prin mobilitate și poate fi mutat acolo unde apare o necesitate de alimentare cu energie electrică.

Administrația Porturilor Maritime (CN APM) Constanța și-a propus ca energia produsă prin acest sistem inovativ să alimenteze cu energie electrică zona danei 99 și prelungirea acesteia, pe partea de iluminat public și remorchere.

„În componența sa are flotoare, sistem de ancorare, o platformă accesibilă personalului care îl deservește, echipamente pentru montarea cablurilor, panouri solare, sisteme de stocare a energiei și permite transmisia datelor la distanță cu ușurință. Acest sistem de producere a energiei fotovoltaice mai este folosit în porturile din Belgia”, spun cei de la CN APM.

În funcție de cum evoluează noul proiect, acesta ar putea fi multiplicat pentru zonele din Portul Constanța fără acces la energie electrică.  

Sistemul fotovoltaic se poate muta FOTO: APM
Sistemul fotovoltaic se poate muta FOTO: APM

Portul Constanța este situat pe coasta vestică a Mării Negre, la 179 nM de Strâmtoarea Bosfor și la 85 nM de Brațul Sulina, prin care Dunărea se varsă în mare. Acoperă o suprafață totală de 3.926 ha, din care 1.313 ha uscat și 2.613 ha apă.

Cele două diguri situate în partea de nord și în partea de sud adăpostesc portul, creând condițiile de siguranță optimă pentru activitatiile portuare. În prezent, lungimea totală a Digului de Nord este de 9,4 km, iar cea a Digului de Sud de 5,56 km. Portul Constanța este deservit de 156 de dane, din care 140 sunt operaționale. Lungimea totală a cheurilor este de 32 km, iar adâncimile variază între 7 și 19 m.

Aceste caracteristici sunt comparabile cu cele oferite de către cele mai importante porturi europene și internaționale, permițând accesul tancurilor cu capacitatea de 165.000 dwt. și a vrachierelor cu capacitatea de 220.000 dwt.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite