Ecologiştii de la Oceanic Club renunţă la colectarea delfinilor eşuaţi pe plaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delfinii eşuaţi rămân ai nimănui
Delfinii eşuaţi rămân ai nimănui

Societatea de Explorări Oceanografice şi Protecţie a Mediului Marin îşi asumase din 2007 misiunea de a monitoriza cazurile de cetacee ucise de poluare sau braconieri în Marea Neagră.

„Echipa noastră a fost disponibilă 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Au rezultat din acest demers: o lucrare de doctorat, o statistică fidelă realității privind cauzele morții a peste 350 de cetacee eșuate moarte în intervalul mai 2007 - iunie 2012, o hartă cu zonele de concentrare a cazurilor pe un interval de 5 ani, precum şi date noi privind acumularea de poluanți remanenți în ţesuturile acestora“, menţionează coordonatorul Răzvan Popescu-Mirceni.

De la începutul anului, Oceanic Club s-a ocupat de investigarea a 83 de cazuri. Costurile pentru preluarea și transportarea delfinilor eșuați sunt suportate din resurse proprii ale organizației. Banii se adună din contribuția financiară și logistică a membrilor Oceanic Club, iar costurile s-au ridicat la o medie anuală de peste 20.000 RON.

Echipa Oceanic Club a anunţat luni că din cauza finanţării nu mai poate continua activitatea. „Din cauza costurilor legate de combustibili și materiale de unică folosință pe care nu le mai putem suporta din surse proprii, suntem nevoiți să sistăm pe termen nedefinit preluarea cadavrelor de delfini eșuate pe plaje“, a declarat Popescu-Mirceni, care a precizat că „în condițiile în care se vor identifica resursele financiare pentru acoperirea costurilor echipa își manifestă disponibilitatea reluării acestui segment al programului nostru destinat cercetării și protecției cetaceelor din Marea Neagră“.

 Acesta este a doua misiune de intervenţie complexă la care Oceanic Club trebuie să renunţe. La 2 septembrie 2011, tot din raţiuni financiare, a fost sistată activitatea echipajului de intervenție și salvare a animalelor sălbatice aflate în dificultate.

Oceanic Club va aloca în continuare resurse pentru cazurile de delfini eșuați vii care necesită intervenție pentru salvare. „De asemenea ne menținem disponibilitatea pentru investigarea prin sondaj a unui procent de 10% din cazurile de cetacee eșuate moarte, fără însă a ne mai asuma obligația preluării, transportului și incinerării acestora“, a mai adăugat Răzvan Popescu-Mirceni.

Apele Române preia activitatea

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) intervine cu precizări după anunţul făcut de Oceanic Club.

„Administraţia Bazinală a avut încheiat un protocol cu Oceanic Club pentru preluarea delfinilor de pe plajă în vederea realizarii unor cercetări ale organizaţiei. O dată cu sistarea activităţii, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a fost informată şi a preluat deja operaţiunea de ridicare a delfinilor de pe plaje“, se arată în punctul de vedere emis de ABADL.

Instituţia menţionează că de altfel, a intervenit în mai multe situaţii în care capacitatea celor de la Oceanic Club a fost depăşită.

Dispeceratul ABADL (0241.67.30.24; 0241.48.61.05; 0745.34.92.09) funcţionează non-stop, astfel încât oricine poate semnala apariţia unui delfin pe plajă.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite