Dispariția Universității Maritime, la referendum. „Constănțeni, nu trebuie să lăsăm să se întâmple asta”

0
Publicat:

Universitatea Maritimă din Constanța este pe cale să fuzioneze cu alte două instituții de învățământ superior, pentru a forma o universitate națională cu sediul la București. Inițiativa va fi supusă unui referendum.

Universitatea Maritimă Constanța FOTO: Arhiva Adevarul
Universitatea Maritimă Constanța FOTO: Arhiva Adevarul

Din Universitatea Națională pentru Știință și Tehnologie Politehnica ar face parte Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea din Piteşti și Universitatea Maritimă Constanța (UMC). 

Denumită inițial Institutul de Marină Civilă, Universitatea Maritimă (UMC) este prima universitate înființată în Constanța după 1990, prin desprinderea ramurii civile, cu studenți și profesori, de Institutul de Marină Mircea cel Bătrân din Constanța, instituție cu regim militar. Ulterior, Institutul de Marină și-a luat numele de Academia Navală Mircea cel Bătrân reînființându-și ramura civilă. 

„Ne introduce în cea mai mare Universitate Tehnică din România și intrăm pe ușa din față. O parte mică din autonomia noastră de astăzi se pierde. Asta e evident. Pentru că atunci când discuți despre ce se întâmplă cu nu știu ce proiect, și are nevoie de votul Senatului, atunci e evident că noi nu avem atâția membri în Senatul viitoarei Universități încât să ne putem impune punctul de vedere”, a spus Cornel Panait, preşedintele Senatului UMC, pentru Dobrogea TV.

Și Violeta Ciucur, rectorul Universităţii Maritime Constanţa, vede numai avantaje prin această fuziune. „Asta este părerea mea, că e bine să fim în această structură care acum se înființează. De ce? Pentru că întotdeauna o instituție mare este cea care atrage, este cea care poate, este cea care este vizibilă. O instituție mică, chiar dacă rămâne brand, s-ar putea să muncească mai greu ca să reușească câte ceva în astfel de condiții”. 

Decizia fuziunii se va lua în urma unui referendum ce se va organiza în rândul angajaților UMC. 

O pierdere uriașă pentru Constanța

Ovidiu Cupșa, directorul general al CERONAV și cadru didactic al UMC, consideră că dispariția Universității Maritime ar fi o pierdere uriașă pentru Constanța.

Constănțeni, nu trebuie să lăsăm să se întâmple asta! Noi nu am creat această universitate pentru ca altcineva să o desființeze! Fuziunea cu universităţi din Bucureşti, Ploieşti, Târgovişte şi de unde or mai fi, pentru înfiinţarea unui mamut în care ea să devină o simplă filială, condusă de un Rector şi un Senat de la Bucureşti ar însemna o pierdere uriaşă pentru Constanţa”, scrie Cupșa.

El arată că, după aproape 33 de ani de existenţă, cu peste 30.000 de absolvenţi, din care astăzi peste 20.000 de ofiţeri în flota internaţională (din aprox. 35.000 de marinari), se pune problema ca UMC să dispară.

O universitate de marină trebuie să fie conectată la lumea maritimă, la autorităţile şi instituţiile de profil naţionale şi internaţionale, la companiile de shipping şi crewing. Derulează proiecte specifice, are bază materială specifică. Cum mai poţi să-ţi păstrezi specificul când ai o zecime dintr-un Senat Universitar și un rector la Bucureşti? Ce ştiu acei oameni despre specificul marinăresc, despre investiţiile specifice?”, se întreabă Ovidiu Cupșa.

El face apel la ministrul Educației, Ligia Deca (absolventă a UMC), să nu accepte sau să gireze această fuziune care ar lovi în interesele și mândria orașului Constanța. 

„Eu şi colegii mei, care am făcut greva foamei în 1990 pentru înfiinţarea acestei universităti, cu siguranţă că vom face tot ce ne stă în putinţă pentru ca această universitate de prestigiu să nu dispară. Noi am creat Universitatea Maritimă Constanţa ca o instituţie a Constanţei, nu ca pe o anexă a cuiva”, conchide Cupșa. 

Un alt cadru didactic al UMC, Gelu Bătrânca, spune că nu va putea să voteze vreodată împotriva instituției pentru binele căreia a luptat și a militat de peste 30 de ani. „Având în vedere că votul cu privire la fuziunea prin absorbție va fi dat de toate cadrele didactice și de personalul TESA, este trist să constat că votul meu va fi egal cu votul femeii de serviciu, nu că aș desconsidera în orice mod munca acesteia”, spune profesorul.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite