Descentralizarea taie şi ultima speranţă a medicilor de la Spitalul de Ortopedie Eforie Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii de la Ortopedie, privaţi de îngrijirea specializată de la Eforie Sud FOTO Adevărul
Pacienţii de la Ortopedie, privaţi de îngrijirea specializată de la Eforie Sud FOTO Adevărul

Iminenta descentralizare lasă fără şanse de izbândă situaţia fostului Spital de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud. Acesta a fost transformat în Secţie exterioară de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, iar personalul medical de la Eforie Sud a lansat apeluri publice repetate legate de distrugerea unităţii medicale renumite în toată ţara.

Vechi de 100 ani, spitalul de la Eforie Sud necesita o modernizare care să o aducă la standarde fireşti: sistem de încălzire, sistem de transport al pacienţilor între etaje etc. Oficial, motivaţia Consiliului Judeţean Constanţa este mai buna administrare şi finanţare a unităţii.

Deocamdată, măsurile administrative nu arată vreun semnal de îmbunătăţire. Ba din contra, merg spre desfiinţarea spitalului. Că tot vorbim despre finanţe, trebuie amintit că patrimoniul spitalului este de o valoare imobiliară uriaşă. Spitalul deţine nu mai puţin de 17 hectare de teren împădurit pe faleza de la Eforie Sud. La aşa proprietate ar visa orice samsar imobiliar.

Cum Sănătatea va fi sub tutela autorităţilor locale, soarta spitalului este pecetluită. Consiliul Judeţean Constanţa va face cu proprietatea de la Eforie Sud orice va considera de cuviinţă, invocând bunul mers al sistemului sanitar.

Şi cum are la activ dezastrul din Cultura constănţeană, căreia i-a tăiat fondurile reducând-o la stadiul de supravieţuire, CJC are toate şansele să comită acelaşi genocid în Sănătate, fără să pună nimic în loc.

„Spitalul a fost construit pe un teren de aproximativ 17 hectare de pădure situată pe malul mării, donaţie din partea Principesei Maria. Nu ştim care sunt condiţiile, actele au dispărut.

În anul 2003 a fost semnat un protocol prin care terenul şi clădirile au fost trecute din domeniul privat al statului şi administratrea Ministerului Sănătăţii în domeniul public al Judeţului Constanţa, respectiv administrarea Consiliului Judeţean Constanţa.

Din 2003 şi până în prezent, spitalul nu a avut statut legal nici de chiriaş, nici de proprietar al clădirilor, motiv pentru care vechiul manager Viorel Pascaru a considerat că nu poate face nici un fel de investiţii în reabilitare, acestea fiind de competenţa Consiliului Judeţean, în calitate de proprietar şi aministrator.

De la începutul lunii iulie 2013, spitalul a fost desfiinţat ca personalitate juridică şi anexat ca secţie exterioară de Spitalul Judeţean Constanţa, prin HG  426/2013. În Nota de Fundamentare a acesteia se specifica neîntreruperea activităţii şi demararea procesului de reabilitare.

În fapt, urmările au fost stoparea activităţii blocului operator şi transferurile masive de personal «la cerere» către Spitalul Judeţean Constanţa, precum şi de instrumentar şi obiecte din dotarea blocului operator (obiecte de mobilier, aparat de anestezie). Lipsa acestora a făcut imposibilă, după părerea noastră, reluarea activităţii chirurgicale, ceea ce bănuim că se şi doreşte.

În prezent, bonavii care continuă să se adreseze medicilor noştri şi necesită tratament chirurgical sunt operaţi prin colaborare, în alte spitale din împrejurimi (Mangalia, Medgidia), unde medicii fac naveta în afara orelor de program.

Deşi structura secţiei exterioare (număr de paturi, posturi) ar fi trebuit legal să fie gata în 30 zile după intrarea în vigoare a HG, adică până la începutul lui august, iată că au trecut mai mult de trei luni şi nu ştim încă ce se va întâmplă cu medicii şi restul personalului rămas. Probabil lucrurile se tărăgănează în speranţa că vom ceda psihic şi ne vom găsi posturi în alte părţi, dispariţia noastră impunând astfel desfiinţarea secţiei de ortopedie şi, implicit, a denumirii de «spital», termen pentru care era făcută donaţia terenului.

Deci, fără spital, probabil că terenul poate fi retrocedat, sau vândut, sau ambele variante.

Oricum, de la 5 noiembrie 2013, fostul manager Viorel Pascaru, probabil ca premiu, a fost numit în aceeaşi funcţie în Sanatoriul Balnear Mangalia (o instituţie care funcţionează foarte bine, dealtfel, prin străduinţa predecesorului), iar fostul şef de secţie al SOTRM, dr. Mihai Nicolae, a fost numit şef de secţie Ortopedie la Spitalul Municipal Mangalia“, arată medicii de la Eforie Sud, care au semnat memorii adresate Ministerului Sănătăţii.


 

Pacienţi internaţi la Ortopedie la Constanţa

Memoriul colectivului medical de la SOTRM Eforie Sud

Domnule Ministru,  
 
Colectivul medical al fostului Spital de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud Constanţa (SOTRM) - actualmente transformat în Secţie Exterioară de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU), va aduce la cunoştinţă următoarele:

Prin HG nr 428/26.06.2013 publicată în Monitorul Oficial nr. 406/05.07.2013, SOTRM Eforie Sud  - compus din:

Bloc Operator cu 3 săli de operaţie, 2 aseptice şi 1 septici
Secţia Ortopedie - 70 paturi
Secţia Recuperare Medicală şi Fizioterapie - 40 paturi    
Compartiment terapie intensiva - 10 paturi
Spitalizare de zi - 6 paturi
Serviciu de Primiri Urgente Ortopedice
Serviciu Radiologie
 
a fost desfiinţat că personalitate juridică şi reorganizat că structură în cadrul SCJU Constanţa sub motivaţia unei mai bune administrări şi finanţări.  

Măsurile imediate de reorganizare au fost reprezentate de:
 
 1      desfiinţarea serciului de primiri Urgente Ortopedice  - ce funcţiona de mai bine de 30 ani şi transferarea personalului aferent către SCJU Constanţa, contrar solicitării  de redistribuire a acestora pe secţia de Ortopedie din Eforie
 2      întreruperea activităţii blocului operator şi compartimentului ATI - ce funcţionează fără întrerupere de aproape 90 ani - la expirarea avizului anual de funcţionare şi trimiterea personalului aferent în concediu de odihnă, cu promisiunea de menţinere a activităţii şi structurii secţiilor şi demararea procesului de reabilitare a clădirii.  

Întrucât la 05. 08. 2013 timpul legal menţionat în HG 428/26.06.2013 pentru stabilirea structurii organizatorice - 30 zile de la intrarea în vigoare a acesteia - a expirat, personalul trimis în concediu de odihnă de la Bloc Operator şi ATI a intrat în panică, solicitând în majoritate transferul SCJUConstanta pe considerentul siguranţei locului de muncă, transferurile executându-se, deasemenea, fără solicitarea acordului secţiei Ortopedie Eforie Sud.  

Mai mult, inventarul blocului operator precum şi radiologiei a început să fie redistribuit către SCJUConstanta, deşi era considerat vechi şi depăşit.

În urma acestor evenimente, în momentul actual, s-a ajuns la situaţia critică de imposibilitate a reluării activităţii blocului operator şi terapiei intensive prin lipsa personalului şi destabilizarea activităţii secţiei de Ortopedie Eforie Sud prin continuarea transferurilor către SCJUConstanta, contrar solicitărilor.  

Având în vedere că semnalizarea situaţiei către conducerea SCJU Constanţa nu a produs nici o reacţie, considerăm că situaţia gravă în care ne aflăm necesită atenţia Ministerului Sănătăţii şi a fost creaţă intenţionat şi artificial, cu scopul vădit de întrerupere a activităţii şi desfiinţarea definitivă a secţiei de Ortopedie Eforie Sud, contrar specificărilor Notei de Fundamentare a HG, ce stipulează necesitatea continuării funcţionării spitalului - implicit a activităţii chirurgicale, care este de bază, fiind intitulat "Ortopedie, Traumatologie" - în principal şi secundar de Recuperare Medicală (personalul medical superior încadrat în prezent fiind în exclusivitate cu profil chirurgical - 7 ortopezi-traumatologi).
 
Menţionam că acest spital îşi desfăşoară activitatea cu succes de mai bine de 100 de ani, chiar şi în condiţiile dificile de subfinanţare şi lipsuri materiale din ultimii ani.

A fost deschis în 1908 sub înaltă ocrotire a Alteţei sale Regale Principesa Maria şi desfăşoară activitate chirurgicală din 1925, iniţial în sferă tratamentului TBC osteoarticular. Nu şi-a întrerupt activitatea de asistentă medico-chirurgicală nici pe parcursul celui de-al ÎI-lea Război Mondial, când,  litoralul românesc fiind ameninţat cu invazia, sanatoriul a fost mutat (refugiat) la Brebu, lângă Doftana, între 1941-1944.

În decursul anilor aici s-au format personalităţi marcante ale medicinei româneşti dintre care ne face plăcere să amintim pe Dr.  Victor Gomoiu, Dr. Victor Climescu (iniţiatorul activităţii chirurgicale, începând cu anul 1925), Prof. Dr. Dinu Antonescu, Prof. Dr. Panait Sârbu, Prof. Dr. Nicolae Constantinescu.

De asemenea, de-a lungul anilor s-a constituit o arhivă impresionantă, ce datează din 1925, utilă îndeosebi oricui ar fi interesat de conceperea şi documentarea pe termen lung unor lucrări ştiinţifice, pacienţii noştri rămânând fideli serviciului de ortopedie câteodată pe parcursul întregii lor vieţi.    
 
De-a lungul timpului, am încercat să menţinem standardele asistenţei ortopedice chirurgicale şi recuperatorii, achiziţionând în anul 2007 două staţii de sterilizare mari,o masă de operaţie, o lampă scialitica, şi un apărat de anestezie noi, acesta din urmă fiind ridicat de către SCJU Constanţa.  

În anul 2012 am participat la un concurs de proiecte "Împreună pt. fiecare" lansat de Rompetrol, cu banii câştigaţi înlocuind toate ferestrele spitalului cu geam termopan.   
 
Date tehnice 2012:
 
 - 2505 pacienţi internaţi pe Ortopedie, 1600 cazuri operate, paleta intervenţiilor chirurgicale acoperind situaţii variate, de ultima actualitate în tehnicile chirurgicale, începând cu artroscopii şi culminând cu proteze de şold şi genunchi (totalizând 3500 la momentul actual ), pacienţii provenind din toată ţara
  - 1852 internaţi Recuperare
  - 4506 spitalizări de zi
 
 - servicii medicale realizate pe 2012 în valoare 6 400 00 lei , nedecontate 1 155 000 lei . Deşi sistemul de finanţare s-a stabilit pe DRG cu indice ICM mic, de 0,68, din cauza profilului monospecialitate, totuşi,  dacă serviciile ar fi fost decontate conform realizărilor, sumă ar fi permis continuarea activităţii de sine stătătoare a unităţii sanitare.

Suntem o secţie de Ortopedie cu performanţe şi activitate competitivă, bine cunoscută în întreagă ţara şi eficientă, devenită, cu mari eforturi profesionale susţinute în timp îndelungat, un brand al judeţului Constanţa, dovadă fiind volumul şi valoarea sericiilor medicale, aşa cum le-am prezentat mai sus, recunoscut şi apreciat şi de conducerea SCJU Constanţa, brand ce se încearcă la momentul actual a fi desfiinţat în perspectivă desfiinţării activităţii ortopedice chirurgicale.
 
Structura, organizarea şi amplasamentul clădirilor (3 pavilioane, amplasate într-o zonă verde de parc, între mare şi lacul Techirghiol) permit atât tratamentul chirurgical, cât şi recuperarea bolnaului ortopedic până la reintegrarea socio-profesională, acesta beneficiind deasemenea de un compartiment cu personal specializat de fizio-kinetoterapie, hidroterapie prin  cele 2 bazine de înot din secţia de recuperare, helio-terapie prin pavilionul B, verandă, situat pe faleza Eforie Sud.

Deşi pe parcursul timpului capacitatea de cazare a fost diminuată drastic (în 1981 cuprindea 450 pături) dotarea la momentul respectiv  fiind de ultima generaţie şi spitalul considerat un obiectiv strategic major în structură sistemului românesc de sănătate, tratând şi tuberculoză osteoarticulară, personalul medical de specialitate (7 medici ortopezi, 2 anestezişti, 1 medic laborator) s-a străduit să menţină standardele de competitivitate de-a lungul timpului în condiţiile slabei finanţări ulterioare şi interesului autorităţilor.

Din anul 2003, spitalul a trecut în administrarea Consiliului Judeţean Constanţa, până în prezent investiţiile în reabilitarea structurii, întreţinere sau dotare fiind nule, instituţia supravieţuind doar din fondurile plătite de CAS. În anul 2011, pentru încălzirea spitalului pe timp de iarnă, salariaţii au cedat 5% din venituri pentru achiziţionarea de combustibil.
 
Ţinând cont de cele de mai sus şi de eforturile îndelungate a generaţiilor de medici ce au contribuit la creaţia şi dezvoltarea SOTRM, colectivul medical îşi exprimă îngrijorarea şi scepticismul faţă de intenţia autorităţilor administrative de a mai deschide blocul operator (deşi, iniţial ni s-a promis că structura veche şi nr de paturi vor fi menţinute) vă rugăm să binevoiţi a ne ajută în demersurile de :
 
  - menţinere a structurii actuale cu profil chirurgical, respectiv bloc operator, ATI
 
  - pentru bună funcţionare a compartimentului chirurgical înfiinţarea unei linii de gardă ATI
 
  - redeschidere a blocului operator şi de reluare a activităţii chirurgicale la standardele actuale prin începerea procesului de renovare şi reabilitare a instituţiei cu acesta, condiţie eminamente necesară pentru funcţionarea secţiei la parametri optimi, întrucât fără activitate chirurgicală, nr. pacienţilor a scăzut dramatic
 
 - dotarea cu un apărat mobil de radiologie a blocului operator pentru lărgirea paletei de intervenţii chirurgicale la standaredele ortopedice modern. De asemenea, atragem atenţia în mod deosebit asupra HG ce stipulează necesitatea continuării funcţionării spitalului - implicit a activităţii chirurgicale, care este de bază, fiind intitulat "Ortopedie, Traumatologie" - în principal şi secundar de Recuperare Medicală.  
 
 - readucerea personalului migrat prin transferuri masive în urma situaţiei critice creat
 
Cu mulţumiri,  
 
 Dr Niculescu Aurel,  
 
 Dr. Rubeli Eugen,  
 
 Dr. Cucu Toma,  
 
 Dr. Marinescu Mugur
 
 Dr. Sandu Liliana
 
 Dr. Lupu Elena Magdalena 

Vă mai recomandăm

Suferinţele celui mai mare spital din sud-estul ţării

Spitalul de Urgenţă Constanţa, sancţionat de Direcţia de Sănătate. Unitatea medicală, acuzată că taxează ilegal vizitatorii

Copil internat în spital, salvat după ce s-a urcat pe o balustradă de la etajul 9


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite