Delfinii din Marea Neagră, în pericol de dispariţie. De la începutul anului, 36 de exemplare au eşuat pe litoralul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ONG Mare Nostrum primeşte aproape zilnic sesizări legate de eşuarea delfinilor. În plină perioadă de prohibiţie au fost semnalate 34 de cazuri. Cei mai mulţi delfini erau în stare avansată de descompunere.

În fiecare an, ONG Mare Nostrum trage semnale de alarmă legat de situaţia delfinilor eşuaţi, una dintre cele mai mari probleme ce ţin de conservarea biodiversităţii şi a protejării speciilor de cetacee din Marea Neagră. Mai grav decât atât este faptul că majoritatea cazurilor sunt semnalizate în plină perioadă de prohibiţie la calcan, când delfinii ajung în plasele pescăreşti tip setcă şi unde îşi găsesc sfârşitul.

Perioada de prohibiţie include mai multe specii şi se referă la ape marine şi interioare. Perioada de prohibiţie la calcan este cea în care se înregistrează cele mai multe cazuri de eşuări, în principal din cauza plaselor pescăreşti tip setcă, în care se prind delfinii şi marsuinii. Perioadele de prohibiţie la calcan sunt în perioada aprilie-iunie a fiecărui an, mai exact, între 15 aprilie- 15 iunie: ”În perioadele de prohibiţie, potrivit monitorizărilor noastre, s-au înregistrat o mare parte din cazurile de eşuări ale delfinilor, cei mai mulţi prinşi în plase pescăreşti.  Lucruri care nu ar trebui să se întâmple, pentru că plasele nu ar trebui să fie întinse, de la bun început, în acele perioade ”, spune Marian Paiu, specialist ecolog.

În 2011, 64 de delfini au eşuat numai  în perioadă de prohibiţie, dintr-un total de 88 de cazuri înregistrate.  În 2012, 36 eşuări s-au înregistrat, dintr-un total de 177. În 2013 şi 2014, per total, numărul de eşuări a fost de 140, dintre care 33 în perioadă de prohibiţie.  În 2015 – 13 cazuri dintr-un total de 71, în 2016- 22 de cazuri de eşuări în prohibiţie, dintr-un total de 63, iar în 2017 au fost înregistrate 55 de eşuări delfini în perioadă de prohibiţie calcani, dintr-un total de 139. De la începutul acestui an şi până acum, 36 de delfini au eşuat, iar 34 au fost în perioadă de prohibiţie.

Potrivit celui mai recent studiu, în zona de nord-vest a Mării Negre sunt în jur de 100. 000 de exemplare, dintre care, pentru zona exclusiv economică a României, sunt estimate peste 19.000 de exemplare.

De altfel, în 2017, în lunile martie şi aprilie, ONG Mare Nostrum a realizat un studio pentru estimarea abundenţei şi distribuţiei cetaceelor din apele teritoriale ale României, zona cuprinsă între Constanţa şi Graniţa cu Bulgaria. În luna martie, au fost estimaţi 359 marsuini şi 667 afalini, iar în luna iunie:  5697 marsuini, 451 afalini şi 163 delfini comuni. Atât marsuinul cât şi afalinul sunt specii pe cale de dispariţie. 

Vă mai recomandăm:

Dosarele X din Constanţa: cum a ajuns în Marea Neagră o balenă antrenată în scopuri militare în fosta URSS

Jurnalul unui scafandru. Pascale Roibu a scos la suprafaţă comori ale lumii antice, dar şi epave ale hidroavioanelor nemţeşti

Aventură în Marea Neagră. Turiştii vor putea face o plimbare subacvatică la corăbiile şi oraşele scufundate

FOTO „Triunghiul Bermudelor“ din Marea Neagră. Cum explică specialiştii misterele din zona Şabla şi Insula Şerpilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite