De ce îngheaţă Marea Neagră? Imagini de poveste cu iernile de altădată de la Constanţa
0
Iarna desenează an de an, la malul Mării Negre, imagini de basm. Fotografii amatori au imortalizat imaginile şi le-au împărtăşit cu lumea întreagă.
Marea Neagră, mereu schimbătoare, a rămas un mister pentru cei care au privit-o din cele mai vechi timpuri. Cimerienii, primii locuitori din aceste ţinuturi, au numit-o „Marea albastră“. Grecii i-au spus „Marea primitoare“, bizantinii „Marea Crivăţului“, iar turcii „Kara Deniz“.
Numele de „Mare Neagră“ dat de turci provine din asocierea pe care o făceau popoarele antichităţii şi evului mediu, între punctele cardinale şi culori şi fenomene meteorologice. Astfel, popular, punctele cardinale erau denumite chiar şi de români astfel: Estul - Răsărit, Vestul - Apus, Nordul Miazănoapte (locul de unde vine întunericul/frigul) iar Sudul-Miazăzi (locul de unde vine lumina/căldura).
În analele meteorologilor s-au consemnat de-a lungul vremii temperaturi record negative, când Constanţa a fost o mică Siberie.
Cea mai scăzută valoare a fost înregistrată la Constanţa în anul 1929, când mercurul din termometru a scăut până la minus 25 de grade Celsius, însă ierni grele au mai fost şi în 1954, 1963, 1985 sau 2006.
În 1929, Marea Neagră a îngheţat pe cinci kilometri, producându-se adevărate iceberguri la topirea păturii compacte de gheaţă.
O dată la zece ani se întâmplă ca apa mării să îngheţe chiar şi câteva sute de metri faţă de ţărm, cum s-a întâmplat în 2006 sau 2010.
Marea Neagră îngheaţă pentru că este una dintre cele mai slab salinizate mări de pe Glob. Valorile de salinitate se încadrează între 10 - 22 la mie, faţă de 35 la mie cât are, de exemplu, Marea Mediterană.

FOTO jurnaldenavetist.blogspot.ro

Fotografie publicată în Daily Mail
Vă mai recomandăm:
FOTO Zăpezile de altădată. Constanţa a fost o mică Siberie
FOTO Imagini de basm de pe faleza Constanţei. Un fotograf amator a dat culoare iernii