De ce în Germania nu există epidemii: „Am fost somat să prezint carnetul cu vaccinurile făcute copilului. În lipsa lor, nu este primit la creşă sau grădiniţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccin bebelus vaccinare shutterstock

De „Săptămâna Europeană a Vaccinării“, cadrele medicale constănţene trag un semnal de alarmă vizavi de necesitatea imunizării copiilor. Anul acesta, doar un singur părinte a refuzat vaccinarea bebeluşului născut în Spitalul Judeţean din Constanţa.

Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Bogdan Obadă, spune că este un pic ciudat că în anul 2018, când vorbim pe medicină bazată pe dovezi, trebuie să susţinem un avantaj al medicinei moderne. „Nu cred că este cazul că trebuie să ne întoarcem la metodele din Evul Mediu. Sper să intre în vigoare legea vaccinării pentru ca în acest fel să putem să ne aliniem şi noi legislaţiei europene care este foarte clară vizavi de vaccinurile obligatorii“, este de părere medicul, care susţine faptul că părinţii sunt datori să-şi imunizeze copiii. 

În alte ţări civilizate, statul îi exclude din comunităţi pe copiii nevaccinaţi. Medicul povesteşte experienţa pe care a trăit-o în Germania, acolo unde a muncit un an şi ceva. După o lună de la data în care figura că domiciliază acolo, povesteşte medicul, a primit o scrisoare de la instituţia de sănătate publică locală în care a fost somat să se prezint la medicul de familie cu caietul de vaccinare din România şi să demonstrez că micuţul, care avea un an, era imunizat. „Mi s-a atras atenţia că, dacă nu voi prezenta carnetul, copilul va pierde calitatea de asigurat şi nu-l voi putea înscrie în colectivitate: la creşă sau la grădiniţă. Şi legislaţia de acolo prevede amenzi de câteva mii de euro pentru refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii“.

Dr. Georgia Caeridin, medic specialist la Secţia de neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, spune că, din păcate, în ultimii ani pe internet a fost o campanie împotriva vaccinării, care acum înregistrează un trend descendent. „Dacă în 2016 am avut 97 de cazuri de refuz al vaccinării, în 2017 am ajuns la 9 şi suntem foarte fericiţi că de la începutul anului am avut un singur refuz de vaccinare. Anual, la spitalul din Constanţa se nasc 3.500 de copii“, precizează medicul.   Vaccinarea începe din maternitate, când nou-născutul este vaccinat împotriva hepatitei B şi a tuberculozei 

Adriana Bălaşa, medic primar pediatru la spitalul constănţean, consideră că  vaccinarea este un drept la sănătate al copilului, iar părinţii trebuie să ia o decizie informată atunci când aleg să nu îşi vaccineze copilul. Această decizie trebuie să fie bazată pe informaţii medicale. „Vaccinarea aduce beneficii majore cu riscuri puţine. Reacţiile adverse reprezintă mai puţin de unul la un milion de vaccinări. Acoperirea vaccinală în România a scăzut foarte mult şi când 5% nu se vaccinează, aceşti copii devin un focar“, spune specialistul. În România, imunizarea a scăzut la toate vaccinurile. 

Dr. Loti Popescu spune că Săptămâna Europeană a Vaccinării de anul acesta are ca slogan „Să ne protejăm împreună“, vorbindu-se despre imunitatea colectivă. „Este o definiţie pe care o dă OMS pentru a spune un lucru foarte important: cu cât mai multe persoane dintr-o colectivitate sunt vaccinate cu atât riscul pentru cele rămase nevaccinate este mult mai mic. Bolile contagioase se transmit de la o persoană la alta. Atunci când un număr mare de persoane sunt vaccinate cele rămase neimunizate au şansa să se îmbolnăvească mai greu“, precizează Loti Popescu. 

În 2017, s-a înregistrat o creştere a numărului de cazuri de rujeolă în 15 dintre cele 53 de ţări din regiunea OMS Europa. În România s-au înregistrat 5.562 de cazuri, în Italia 5.006, în Ucraina 4.667 de cazuri, în Grecia 967 de cazuri, Bulgaria 167 de cazuri, conform informaţiilor publice. 

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite