Cum vor arăta vapoarele de la intrările în oraşul Constanţa. Vedetele militare vor fi transformate de tineri în exponate de artă urbană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O nouă imagine a oraşului FOTO Policolor
O nouă imagine a oraşului FOTO Policolor

Vapoarele care străjuiesc intrările în oraşul-port vor fi redecorate în acest an după proiectele gândite de tineri. Proiectul a început anul trecut cu nava de la intrarea în Constanţa dinspre Ovidiu.

Concursul de creaţie din cadrul celei de-a doua ediţii a Campaniei Culorile României a ajuns la final. 

Patru tineri, înarmaţi cu proiectele câştigătoare şi ajutaţi de echipa de voluntari, vor pregăti cele patru vapoare pentru noua lor destinaţie: cea de exponate de artă urbană. 
 

Alina-Cristina Costea va decora vaporul de la Gara CFR Constanţa cu lucrarea “Geometric Sea”.

Cel din zona Pescărie va fi înfrumuseţat de Bogdan Zimcea, el considerând lucrarea sa “perfect reprezentativă pentru Constanţa”. 
 

Intrările în oraşul Constanţa vor fi flancate de vapoarele decorate de finalistul Bebu Dură, cu lucrarea “Constanţa, oraşul Soarelui”, şi “Carnaval”, proiect comun semnat Andrada Chioibaş şi Raluca Mirela Dumitraşcu.
 

Fiecare dintre cei patru finalişti va primi, pe lângă satisfacţia de a-şi vedea creaţia expusă în public, şi suma de 3000 lei.

vapor constanta

Moving Art – “Pasărea Măiastră” este cel de al doilea concurs de creaţie destinat studenţilor din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti – UNARTE. De această dată “pânza” care va purta lucrarea câştigătoare nu va mai fi un vapor, ci o locomotivă, mai exact locomotiva care va pune în mişcare “Trenul Tineretului” în sezonul estival. Juriul a decis ca Adrian Felix Dărăbăneanu să fie cel responsabil pentru a da o nouă înfăţişare locomotivei ce va străbate traseul Bucureşti-Constanţa.  
 

Campania Culorile României a debutat în 2015. Vapoarele-simbol, în număr de 5, au fost incluse în campania „Redescoperă Culorile României“ susţinută de Policolor, care a colorat localităţi şi edificii-simbol din toată ţara. 

vapoare constanta

Cum au apărut în peisajul urban vapoarele Constanţei

În anul 2003, edilii cu imaginaţie au decis că oraşului îi trebuie nişte simboluri care să-l definească de la prima vedere. Cum vasele de la Frontieră se pregăteau să iasă la pensie, soluţia a fost simplă: decât să fie date la fier vechi, vedetele militare vor deveni folositoare oraşului ca piese de muzeu. Vasele militare au fost recondiţionate, revopsite şi urcate pe postamente, la fiecare cale de acces în oraş: dinspre Ovidiu, dinspre Lazu sau din Valu lui Traian.

„Suntem mulţumiţi că vasele noastre sunt folositoare oraşului şi după ieşirea din exploatare. Au devenit chiar embleme ale Constanţei“, a mărturisit la acea vreme comisarul şef Adrian Burcea de la Poliţia de Frontieră Constanţa. Burcea. Fostele nave de intervenţie ale Poliţiei de Frontieră au devenit astfel simbolurile intrării în oraşul Constanţa.

Dăruite oraşului

„Transferul s-a făcut fără plată către Primăria Constanţa, prin hotărâre de guvern. Navele au fost dezarmate şi montate pe postamente pe locurile stabilite de edili“, a declarat comisarul şef Adrian Burcea.

Cea mai veche vedetă militară din lot a fost amplasată la intrarea dinspre Ovidiu. VM 21 a fost construită în 1972, în Şantierul Naval Mangalia. La intrarea dinspre Mamaia este VM 26 construită în 1973. La intrarea dinspre Agigea a fost aşezată VM 30 din 1974, iar la gară străjuieşte VM 31 din 1975. Cea mai tânără scoasă la pensie este VM 38 din 1986, postată la intrarea dinspre Valu lui Traian.

vapor constanta

Încărcate de istorie

La bordul lor au fost instruite generaţii de militari din Marină. În carieră au servit misiunilor din Marea Neagră ale Grupului de Nave Constanţa: au salvat oameni pe mare şi au remorcat ambarcaţiuni aflate în derivă, au fugărit pe Dunăre braconierii şi traficanţii de combustibil şi armament din perioada embargoului impus Yugoslaviei, au însoţit transporturi speciale şi chiar au asigurat obiectivul Neptun - numele de cod al reşedinţei prezidenţiale de vară. Vedetele se postau la o distanţă de 5 mile de ţărm şi vegheau ca zona unde se relaxează preşedintele să nu fie atacată.

image

Vă mai recomandăm

Artă urbană la Constanţa. Cum va arăta vaporul de la intrarea în oraş, în Tomis Nord

FOTO Greenpeace a ridicat ancora. Vasul verde a plecat din România în turneul european care cuprinde 9 ţări

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite