Cum s-a produs „adormirea“ Maicii Domnului. Tradiţia spune că apostolii au venit pe nori din toate colţurile lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În data de 15 august, creştinii ortodocşi prăznuiesc sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, adică momentul în care Fecioara Maria a murit. Până atunci, Biserica a programat două săptămâni de post.

Despre Adormirea Maicii Domnului nu se găseşte nicio menţiune în Biblie, momentul morţii Fecioarei Maria fiind însă păstrat şi transmis prin tradiţia Bisericii. De altfel, această sărbătoare, fixată în calendarele ortodoxe în data de 15 august, este cea mai importantă dintre toate sărbătorile care fac referire la viaţa Mariei. De aceea, popular, această zi este numită „Sfânta Marie mare”, iar Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie) se numeşte „Sfânta Marie mică”.

Tradiţia Bisericii spune că Fecioara Maria a fost anunţată de către un înger cu trei zile înainte că va muri. După aflarea acestei veşti, Maria s-ar fi bucurat şi s-a dus în Muntele Măslinilor pentru a se ruga. Pe acelaşi munte şi Iisus Hristos s-a rugat înainta Patimilor Sale şi tot de aici s-a înălţat la cer la 40 de zile după Înviera din morţi.

În continuare, tradiţia arată că Maria „s-a întors apoi acasă şi a pregătit toate cele de îngropare, încredinţând pe cele de aproape ale ei că, mutându-se la ceruri, nu numai că nu le va uita, ci pe toată lumea o va cerceta şi o va ocroti. Ea a împărţit văduvelor sărace veşmintele sale, apoi, luându-şi iertare de la toţi şi aşezându-se pe pat, a făcut rugăciune pentru întărirea lumii şi pentru vieţuirea în pace.

Şi, binecuvântând pe toţi cei de faţă, şi-a dat sufletul în mâinile Fiului şi Dumnezeului ei. Multe vindecări s-au împărţit atunci tuturor celor bolnavi, prin binecuvântarea ei.”

În momentul morţii Fecioarei Maria, aceeaşi tradiţie bisericească spune că Apostolii Mântuitorului au venit „ca pe nişte nori” din toate colţurile lumii pentru a o plâge şi înmormânta pe mama lui Iisus. Trupul ei a fost pus într-un mormând din satul Ghetsimani. Aici, Apostolii au stat timp de trei zile deoarece unul dintre ei lipsea: Toma.

„Şi, sosind, Sfântul Apostol Toma s-a întristat, fiindcă nu se învrednicise a mai vedea chipul Maicii Domnului, ca şi ceilalţi Apostoli. Deci, cu hotărâre de obşte, s-a deschis mormântul pentru el. Şi, dacă s-a deschis, s-au minunat, că au aflat mormântul fără sfântul ei trup, fiind numai giulgiul lăsat, ca mângâiere şi mărturie neîndoielnică a mutării Născătoarei de Dumnezeu la ceruri cu trupul”, se mai spune în tradiţia Bisericii.

Aşadar, învăţătura Bisericii vorbeşte despre faptul că Fecioara Maria, la moartea sa, nu a cunoscut stricăciunea trupului, care succede un astfel de moment. „Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu şi preaslăvit, a fost mutată şi cu trupul la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri.”

Cu toate acestea, Biserica face o distincţie clară între Invierea lui Hristos şi ridicarea trupului Fecioarei Maria la cer, eveniment care s-a petrecut prin voinţa Fiului ei.

Pe aceeaşie temă:

Confuzia pe care o fac credincioşii în legătură cu acatistele. Ce sunt acestea, în realitate

Ce spune Biserica Ortodoxă Română despre sarcina apărută în urma unui viol: „Copilul trebuie să fie născut“

Ghidul creştinului care merge în vacanţă la mare. Cele 8 reguli trasate pe Facebook de Biserica Ortodoxă Română



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite