Cum au apărut, de fapt, şoimii patriei, cei mai mici activişti de partid. Regulile impuse de Ceauşescu pentru „fiii” PCR - modelul importat din URSS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
soim

Nicolae Ceauşescu a introdus propaganda comunistă şi la copiii de patru ani, prin crearea Organizaţiei „Şoimii patriei“, după modelul sovietic.

„Şoimii Patriei“ a fost o organizaţie comunistă a copiilor preşcolari şi şcolari, în vârstă de 4-7 ani, înfiinţată în anul 1976, după modelul organiaţiei „Octombriştilor” din Uniunea Sovietică.
 

În anul 1977 s-a redactat şi un statut. Prin crearea organizaţiei Şoimii patriei se urmărea „cunoaşterea de către copii a tradiţiilor luptei poporului nostru, a clasei muncitoare şi PCR, a momentelor principale din istoria mişcării de copii şi tineret din România, preţuirea de către copii a realizărilor istorice 

statut

obţinute în construcţia socialismului“, conform statutului.

Vizite în fabrici şi uzine
 

Pentru îndeplinirea obiectivelor se impuneau întâlniri cu militanţi ai partidului, cu activişti de partid şi de stat, vizite în uzine, fabrici şi unităţi agricole, învăţarea de cântece şi jocuri patriotice.

Intrarea copiilor în organizaţie se făcea în cadru festiv. Pionierii înmânau şoimilor patriei însemnele organizaţiei: drapelul, fundele şi insignele.
 

Copiii care făceau fapte bune erau recompensaţi. Ei erau evidenţiaţi în faţa grupei, primeau diplome şi premii, fotografia lor individuală sau de grup era pusă la panoul din grădiniţă. De asemenea, ei se puteau fotografia lângă drapelul organizaţiei pionierilor sau al Uniunii Tineretului Comunist. Doar cei care făceau fapte deosebite aveau dreptul să se fotografieze lângă drapelul Partidului Comunist Român sau al Republicii Socialiste România. 

Uniforma
 

Uniforma „Şoimilor patriei“ pentru fetiţe era fustiţă albastră, bluză portocalie cu epoleţi, fundă roşie cu tricolor, pălărie albastră, ciorapi albi, ecuson. Băieţii purtau pantalon albastru, bluză portocalie cu epoleţi, fundă roşie cu tricolor, şapcă albastră, ciorapi albi, ecuson.

Vă mai recomandăm:

Momentul ascuns din 1923, în care a început cu adevărat lupta împotriva comunismului. Tineretul socialist venit la Constanţa, arestat de Siguranţa Statului
 

Poveştile românilor care au deturnat avioane ca să evadeze din comunism: şase au ajuns până în Austria


EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Poveste de dragoste comunistă: idila dintre „prinţesa roşie“, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi amantul ei, un medic chirurg care a murit în închisoare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite