Copila deportată la vârsta de 5 luni: „Nu pot să spun că am avut copilărie, această parte din viaţa mea lipseşte“
0Ileana Mateescu, care a fost deportată în Bărăgan împreună cu familia la vârsta de cinci luni, nu, ortată la vârsta de 5 luni.
Ileana Mateescu n. Caraiman a fost deportată, la vârsta de 5 luni, împreună cu familia, în Bărăgan, a povestit într-un interviu ce a însemnat copilăria departe de casă.
„Nu pot să spun că am avut copilărie. Această parte din viaţa mea lipseşte. Pentru că, de foarte mică, am avut responsabilităţi. Mici de tot fiind, a trebuit să îngrijim de animalele din curte, iar în 1953, când s-a născut fratele meu, deja eram responsabilă, trebuia să-i fiu doică, deşi aveam un pic mai mult de doi ani.
Toată distracţia noastră consta în joaca pe câmpiile alea întinse. Mergeam vara cu vitele pe câmp, cu copii de vârsta noastră… şi inventivitatea copiilor în materie de joacă este infinită. Găseam noi posibilităţi să ne jucăm fără jucării. Jucării ne făceam noi din ce găseam. Fratele meu făcea o vioară din coceni sau o bicicletă din beţe de floarea soarelui. Pe câmpul ăla, cu soarele puternic din Bărăgan, ca să ne ferim de arşiţă, ne înnodam fustele (orice fel de îmbrăcăminte) şi găseam tulpini mai groase de iarbă, ne făceam aşa, un fel de acoperiş, ne băgam sub asta şi ne jucam şi noi acolo. Fiecare ce-şi închipuia…“, a povestit Ileana Mateescu într-un interviu realizat de Andreea Cârstea la data de 21 iulie 2008.
Familia în deportare Colecţie Memorialul Sighet
Familia de ţărani Angelica şi Gheorghe Caraiman, din judeţul Mehedinţi, a fost deportată la 18 iunie 1951 în localitatea Rubla, unde au stat până în 1961. Au fost deportaţi împreună cu fiul lor Bebe şi fiica Ileana (de numai 5 luni). În deportare li s-a născut cel de-al treilea copil, Gheorghe.
Vă mai recomandăm:
EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini