Constanţa: Paturi de spital făcute din blaturi de uşă (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Pacientele de la Cardiologie dorm pe paturi improvizate
Pacientele de la Cardiologie dorm pe paturi improvizate

Bolnavii internaţi în cea mai mare unitate medicală din judeţ dorm pe saltele rupte puse pe rafturi putrezite, canapele vechi sau tărgi. Cererea de internări este atât de mare, încât la Cardiologie medicii au fost nevoiţi să cazeze câte doi bolnavi într-un pat sau pe canapele.

Unii stau înghesuiţi în paturi, alţii stau pe canapele şi chiar pe tărgi. Unii dintre ei sunt internaţi de câteva zile şi de parcă boala nu ar fi de ajuns, sunt condamnaţi să se chinuiască îngrămădiţi într-un spaţiu mult prea îngust. În unele saloane, în loc de suportul metalic, saltele sunt aşezate pe bucăţi putrezite de lemne sau chiar resturi de uşi, care au fost scoase din cabinetele renovate.

Pleci mai bolnav decât ai venit

Într-un salon de la Cardiologie, de exemplu, zac îngrămădite nouă femei. Margareta Muşat (77 de ani) a fost diagnosticată de 15 ani cu insuficienţă cardiacă. A fost internată în spital în weekend şi pentru că pe secţie nu mai era liber niciun pat a fost cazată pe o canapea improvizată. „Lumea doarme şi eu stau trează toată noaptea. Mi s-au învineţit şi oasele de când stau pe canapeaua asta“, spune cu amărăciune bătrâna.

Cea mai alarmantă situaţie este la Cardiologie şi Neurologie. Medicii au fost nevoiţi să cazeze câte doi bolnavi într-un pat sau pe canapele. 

Tot la Cardiologie a fost internată şi Negip Mamurie (73 de ani) din Constanţa. De când a venit şi până acum nu a avut norocul de a-şi odihni oasele într-un pat normal. Mai întâi a fost cazată pe o canapea,  apoi a prins un pat, însă nu mică i-a fost surpriza să descopere că sub saltea se află... o uşă din lemn. „Nu ştiam de ce e patul atât de tare“, a declarat pacienta. Ea a mai spus că s-a internat de vineri, 8 ianuarie, şi de atunci stă pe aceleaşi aşternuturi pe care a stat bolnava de dinaintea ei. „Mi s-a spus că nu au altele, aşa că am adus de acasă“, a povestit femeia.

Bolnavi pe bandă rulantă

„Aceste schimbări de temperaturi sunt cele mai neprielnice pentru bolnavii cardiaci. În numai trei zile am avut şase infarcte care au ignorat total simptomele şi au venit în stare gravă la spital, deşi avuseseră deja dureri, dar pe care le-au interpretat cum au vrut ei“, a declarat şeful secţiei de Cardiologie, dr. Elvira Craiu.

Concluzia este că medicii au tratat în câteva zile un număr dublu de bolnavi. „Am avut 106 bolnavi cu boli grave pe 76 de paturi. Au stat şi câte doi în pat. Totuşi, mai bine să rămână aici şi să aibă parte de condiţii hoteliere proaste decât să-l trimitem acasă şi suferinţa şi riscul să fie mult mai mari“, a mai adăugat medicul.

Bolnavii sunt externaţi înainte de termen

La Neurologie s-a depăşit capacitatea cu 15 locuri. „Încercăm să salvăm oameni cu nimic. Vorbim frumos cu ei. Sperăm ca această situaţie să se rezolve până la urmă şi încercăm să ne păstrăm optimismul pentru că uneori numai asta ne mai rămâne“, a declarat şeful secţiei de Neurologie, dr. Ildiko Toldişan. Medicul a mai spus că din cauza spaţiului de cazare insuficient în camerele bolnavilor au fost aduse canapele şi au fost făcute o mulţime de improvizaţii. „Suntem foarte aglomeraţi. În aceste condiţii ne folosim de tărgi, de canapele şi externăm bolnavi înainte de termen pentru că nu avem încotro. Trebuie să facem mereu loc cazurilor grave“, a completat ea. Pe lângă deficitul de locuri, Neurologia are lipsuri şi la medicamente. „Ne lipsesc majoritatea medicamentelor. Spre exemplu nu mai avem în stoc Paracetamol, Diazepam, Preductal, Fenobarbital etc. Ne aflăm într-o situaţie de criză totală“. Cu toate acestea, dr. Toldişan spune că, indiferent de condiţiile pe care le pot asigura bolnavilor, riscul de a-i trimite acasă este foarte mare.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite