Constanţa: Constantin Creţu a făcut un rai al florilor în faţa blocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A ieşit la pensie pe bază de ordonanţă numai pentru a obţine bani pentru flori. Pe Constantin Creţu îl găseşti în fiecare zi, de dimineaţă şi până seara, în grădina sa cu flori, amenajată cu mare grijă în faţa blocului din strada Suceava.

Se declară un mare iubitor al vegetaţiei: „Iubesc şi plantele fără flori. Chiar şi pe hulitul ştir îl iubesc. Mă gândesc de două ori înainte să smulg o buruiană dintre flori“. Pentru a avea posibilitatea de a se îngriji de o grădină a făcut schimb de apartament: s-a mutat de la etajul şapte, la parter.

A profitat de faptul că pe vremea lui Ceauşescu se cerea ca locatarii de la bloc să cultive legume pe spaţiul din jur şi s-a pus şi el pe treabă, dar nu sădea legume, ci flori. Pe atunci, pământul din faţa blocului era lucrat şi de alţi vecini, dar a venit şi o vreme când s-a interzis plantarea de legume la oraş, pe spaţiul din faţa blocului. Atunci a profitat şi a umplut toată zona cu flori.

A lucrat în administraţie

Constantin Creţu este de profesie la bază tehnician veterinar, iar după ce a urmat o şcoală medie de contabilitate a lucrat, timp de 21 de ani, în armată, spune el, în administraţie. A ieşit la pensie de la Comandamentul Marinei, pe bază de ordonanţă.

„Când am auzit că pot ieşi la pensie pe bază de ordonanţă, nu am mai stat pe gânduri. Primul lucru la care m-am gândit a fost că îmi pot cumpăra flori cu banii primiţi de acolo“, povesteşte Creţu.

Şi aşa a procedat. A investit tot ce a primit în flori. Partea mai puţin bună a lucrurilor a fost că nu prea avea unde să pună atâtea plante, aşa că s-a extins pe puţinul spaţiu pe care îl are în faţa blocului din strada Suceava. A adunat lemne de la gunoi: rame de uşi şi de geamuri, din care a făcut rafturi pentru flori.

Chiar dacă a transformat pârloaga din faţa blocului într-o grădină de flori, răutatea caracteristică firii umane nu i-a dat pace. S-a trezit reclamat pe la autorităţi de către vecinii „binevoitori“. Dar şi autorităţile au avut ochi: omul amenaja pe propria cheltuială un spaţiu public, aşa că a fost lăsat să îşi vadă de treabă.

Şapte ani de investiţii

Florile sunt pretenţioase, iar investiţia făcută de Creţu nu era una sigură. „Timp de şapte ani abia am reuşit să îmi scot investiţia. Din anul al optulea am început să simt că eforturile mele sunt recompensate“, spune Creţu.

Partea financiară este cea mai puţin importantă. Faptul că cei care trec pe stradă întorc privirea spre grădina sa de vis este cea mai bună recompensă. Dăruieşte cu mărinimie din frumuseţea florilor sale, transformând mica grădină în expoziţie. A plantat acolo şi 34 de pomi fructiferi, dar şi viţă de vie.

Mai are un vis

Pentru ca menirea sa pe pământ să fie pe deplin justificată, Creţu spune că intenţionează să contacteze autorităţile din domeniul cultural pentru a organiza Festivalul de romanţe „Crizantema Litoralului“.

„Mi-aş dori ca interpreţi de doine şi romanţe să cânte în grădina mea plină de crizanteme, iar pe bloc să fac o expoziţie de goblenuri“, spune Creţu. Ideea doreşte să îi fie preluată numai pentru a reuşi prelungirea sezonului estival.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite