Constanța: Botezul primului voiaj - „am băut vin amestecat cu oțet și sare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bricul Mircea s-a întors azi-dimineaţă în Portul Constanţa din marşul de instrucţie cu cei 80 de viitori marinari.

Elevii Academiei Navale Mircea cel Bătrân şi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari Amiral Ion Murgescu au efectuat un marș de trei săptămâni în Marea Neagră şi Marea Mediterană.

Navele din Dana Militară a Portului Constanţa au ridicat marele pavoaz, iar pe cheu fanfara militară a dat onorul.

Pe puntea bricului, îmbrăcaţi în costume de un alb imaculat, cu mari emoţii dar şi sub atenta supraveghere a profesorilor, 39 de studenţi de la Academia Navală Mircea cel Bătrân şi alţi 39 de elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Amiral Ion Murgescu au făcut ultima manevră de acostare a navei la cheu. Cu mici scăpări, pentru că la un moment dat s-a rupt frânghia ce susține placajul mobil de acces pe navă.

600 de vizitatori la bord

Nava şcoală a parcurs aproximativ 2.200 mile marine în Marea Neagră şi Marea Mediterană, pe parcursul cărora studenţii şi elevii au căpătat noi deprinderi marinăreşti. Itinerariul de marş a cuprins escale în trei porturi - Istanbul, Brindisi şi Izmir. „A fost un voiaj scurt, dar eficient. Doi cadeţi din Turcia s-au îmbarcat la bordul navei pentru a se instrui în comun cu studenții și elevii români. În plus, în cele trei porturi ne-am bucurat de un număr mare de vizitatori la bord, peste 600 într-o singură zi doar la Brindisi“, a declarat la puțin timp după coborârea de pe navă comandantul marșului, Gabriel Mosie.

image

Fetele au devenit o prezenţă obişnuită la bordul navei, în acest voiaj 4 eleve şi 18 studente fiind membre ale echipajului. „Nu a fost greu, mai ales că am avut parte de vreme bună, fără furtună“, a declarat Marina Dascălu, studentă în anul al II-lea. Colega ei, Alexandra Burlăcescu, a spus că o experiență inedită a fost cea din portul Izmir, când echipajul a fost primit cu onoruri de autoritățile locale.
Tudor Rizea, din anul I,  a povestit că o amintire frumoasă de la bordul navei rămâne cea a botezului marinăresc. „Ne-au dat cu vaselină, au aruncat cu gălețile cu apă pe noi, am băut vin amestecat cu oțet și sare“, a spus el.

image

Practica studenților și elevilor continuă la bordul navei acostată la cheu.

Deşi traseu iniţial al practicii din acest an atingea porturi din Marea Roşie, Oceanul Indian, până la Shanghai, practica studenţilor a fost restrânsă din cauza fondurilor limitate ale Ministerului Apărării Naţionale.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite