Cine va decide câştigătorul la Constanţa, oraşul cu cei mai mulţi candidaţi la Primărie. Majoritatea tăcută încă se gândeşte cu cine să voteze
0Primii trei clasaţi în cursa pentru Primăria Constanţa sunt despărţiţi de procente infime, în marja de eroare, ceea ce înseamnă că votul de duminică, 27 septembrie, poate înclina în orice clipă balanţa către unul sau către altul – în funcţie de cât de hotărâţi sunt constănţenii să se implice în alegerea primarului.
De oriunde ar fi aceştia, dacă vor să nu se mai plângă neîncetat de starea deplorabilă a localităţii lor, de lipsa de perspectivă care le goneşte copiii de acasă şi de peisajul dezolant în care trăiesc, indiferent din ce motive, alegătorii trebuie să iasă la vot.
Altfel, să se pregătească pentru încă 4 ani în care vor critica degeaba administraţia locală, gândindu-se că „ălălalt poate/parcă era mai bun“. Asumaţi-vă astfel responsabilitatea unei alegeri, faceţi-o în cunoştinţă de cauză şi votaţi! Asta este ceea ce puteţi face, cu mâna voastră, pentru comunitatea voastră.
Miza este cu atât mai mare la Constanţa - şi asta o arată fie şi numai numărul de candidaţi înscrişi pentru fotoliul de primar. Constanţa este oraşul cu cei mai mulţi candidaţi din ţară pentru primărie – 17, pe care doar elitistul Sector 1 Bucureşti îl întrece - cu 18 candidaţi.
Să fii primar competent în oraşul-cheie de la Marea Neagră, aflat la graniţa Uniunii Europene şi a NATO, pe traiectoria Rusia-Turcia, cu atâtea obiective strategice pe teritoriul judeţului şi al regiunii (Portul Constanţa, porturile de la Dunăre şi Marea Neagră, Centrala Nucleară etc) este o misiune demnă de un film de „intelligence“.
Ultimul sondaj electoral a fost dat publicităţii luni de USR PLUS, care, culmea, avea candidatul situat pe locul 3. Chestionarea arată că primii trei clasaţi în cursa pentru Primăria Constanţa sunt umăr la umăr, despărţiţi de 1-3 procente, care intră în marja de eroare (de 3%): Vergil Chiţac (PNL) - 25%, Decebal Făgădău (PSD) - 24%, Stelian Ion (USR PLUS) - 22%. Oricare dintre ei este astfel un potenţial câştigător, iar sondajele indică un procent de minimum 18% din electorat nehotărât, care nu ştie cu cine, nu vrea să voteze sau nu vrea să răspundă (probabil ruşinat de opţiunea sa).
Constanţa are şi-aşa o situaţie vulnerabilă, dată fiind fluctuaţia de populaţie care nu şi-a rezolvat problemele locative. Astfel:
1. Mulţi constănţeni cu acte trăiesc în alte părţi, iar în oraş trăiesc oameni veniţi din alte părţi, care nu şi-au făcut încă buletin de Constanţa.
2. În ziua alegerilor, o parte consistentă din electorat este plecată din localitate cu serviciul – în primul rând navigatorii, apoi lucrătorii de pe platforme, şoferii de TIR etc.
3. Cum votul la distanţă (electronic, prin corespondenţă şamd) nu este posibil în România şi pentru alegerile locale, greul votului îl duc doar constănţenii cu acte în regulă care rămân pe metereze, la ei în oraş.
4. Lor li se pot alătura constănţenii aflaţi în ţară, dispuşi să facă un efort pentru oraşul lor, exact când are nevoie mai mare, şi care trebuie să vină acasă să pună umărul la vot.
Concluzia: dacă vă place sau nu cum arată oraşul vostru, ieşiţi la vot!
„Lupta pentru Primăria Constanţa - sondaje otrăvite, manipularea prin Facebook şi majoritatea tăcută“
În opinia analistului politic Mihai Petre din Constanţa, consultat de „Adevărul“ la fiecare scrutin (local sau general), soarta Primăriei Constanţa se joacă la o ruletă care conţine sondaje otrăvite, manipularea prin Facebook şi majoritatea tăcută. Aspru în aprecieri de fiecare dată, Petre, care este consilier personal al primarului Decebal Făgădău, nu-l menajează nici pe acesta de critici. Pe scurt, el consideră că inflaţia de candidaţi care se afirmă „de dreapta“ ajută doar PSD-ul, chit că primarul PSD este erodat.
„<Eu cu cine votez?>, se întreba mai mult sau mai puţin retoric cetăţeanul turmentat din „Scrisoarea pierdută” a lui Caragiale. Lui poate că i-o fi fost mai greu să raţioneze din cauza aburilor alcoolului, însă după felul cum a evoluat o parte a precampaniei şi a campaniei electorale din Constanţa, treaz să fii şi nu îţi foloseşte la mare lucru.
Nu discutăm despre electoratul dur al celor trei principali candidaţi, Decebal Făgădău – PSD, Vergil Chiţac – PNL, Stelian Cristian Ion – USRPLUS, aceştia ştiu dinainte ce au de făcut. Ne referim acum la ceilalţi, mulţi, poate chiar mai mulţi decât cei care ştiu cu cine votează încă de la intrarea în competiţia electorală.
Această parte a electoratului a fost supusă unui adevărat bullying prin sondaje otrăvite şi ample campanii de fake news duse, de regulă, atât printr-o parte a presei, cât mai ales prin intermediul reţelei de socializare Facebook care devine astfel, dacă nu a devenit deja, cea mai complexă maşinărie de manipulare a votului la nivel mondial.
Cu cât timpul petrecut pe internet de alegători este mai mare decât cel petrecut în viaţa reală, cu atât mai mult vor creşte şansele manipulării sale prin fake şi hate. Fix aici se va da bătălia pentru Constanţa, aşa cum se va da, dacă nu se dă deja, în toate colţurile lumii.
Spaţiul public constănţean a fost dominat în ultimii patru ani de mult fals şi multă ură, ce se vând mult mai bine decât informaţia pozitivă. Este de ajuns să rostogoleşti o poză cu o intersecţie neterminată şi să scrii peste ea, primar incompetent, chiar dacă restul bulevardului este proaspăt asfaltat şi modernizat; sigur, la fel se poate şi în sens invers.
Tipul acesta de manipulare nu este nou, doar că acum viteza de răspândire a unui set de minciuni este mult mai mare, pentru că şi canalele s-au diversificat. Înainte aveam televizorul, astăzi am pierdut şirul instrumentelor care fac din alb, negru, şi invers. În timp, încet, dar sigur, o dată o dată la patru ani, alegătorul se va afla în faţa unei misiuni aproape imposibile: să voteze corect informat.
Inflaţia de sondaje rostogolite în ultima săptămână a accentuat întrebarea „eu cu cine votez?”. Nu intrăm în detalii cu privire la cine le-a comandat şi cum au fost realizate cele mai multe dintre ele, mai ales că unele nici maculatură nu pot fi considerate. Rezultatele radical diferite au avut darul de a spori confuzia, nu mai ştii pe cine să crezi sau ce să crezi, iar dacă informaţia ţi-o extragi mai mult din online decât din real life, ai toate şansele să stai acasă sau să votezi manipulat.
Există însă o categorie aparte, cea a majorităţii tăcute, cea care vede ce se întâmplă în oraş, dar nu vorbeşte, care poate să discearnă între un fake şi real news, care caută binele în locul răului. De regulă, aceşti oameni tac, nu se exprimă nici la sondaje, nici pe facebook, decât foarte rar, pentru că reţelele de comunicare online tind să devină mai mult instrumente de agresiune emoţională îndreptate împotriva celor care îndrăznesc să aibă o altă opinie decât cea a formatorilor de hate şi fake.
Aceştia sunt cei care nu spun dacă vin la vot, sau dacă spun că vin, rar spun cu cine votează înainte de „Ziua Z”. Acest segment poate da peste cap orice sondaj de opinie, orice fel de cercetare sociologică.
Dacă ne raportăm la alegerile din anul 2016, bazinul electoral al lui Decebal Făgădău rămâne mai mare decât cel al lui Vergil Chiţac, care se împarte acum cu cel al lui Stelian Ion. În 2016 Făgădău a avut un singur candidat consistent, pe Chiţac, de unde şi scorul bun obţinut de acesta din urmă, 34%. Acum, o parte a celor 34% pleacă spre Stelian Ion.
Pe de altă parte, nici Decebal Făgădău nu mai este cel din 2016, fapt confirmat de inflaţia de candidaţi constănţeni - 17. Cei mai mulţi chiar cred că acum îl pot bate pe primarul în funcţie, în condiţiile în care în 2016 singurul semn de întrebare era cu cât va câştiga candidatul PSD.
Competiţia este însă mai strânsă anul acesta, asta şi pentru că Decebal Făgădău şi-a făcut singur viaţa grea în ultimii trei ani. Dacă ar fi ieşit pe stradă din prima zi de mandat, astăzi ar fi câştigat fluierând.
Este însă ajutat în această cursă electorală de vulnerabilităţile principalilor contracandidaţi, devoalate de media locală şi naţională, care a publicat anchete bombă despre cei doi, dar mai ales de bătălia la baionetă dintre Vergil Chiţac şi Stelian Ion, amândoi fiind convinşi că se luptă pentru locul 1 cu primarul în funcţie.
Cum de la PSD nu pot lua voturi, cei doi speră să mişte majoritatea tăcută. Însă lupta lor nu poate mişca această majoritate decât în două sensuri: pro-Făgădău sau stăm acasă. Şi uite aşa, chiar dacă prezenţa la vot va fi influenţată şi de pandemia de Sars-Cov2, rezultatul de duminică poate să aducă schimbarea din „eu cu cine votez?”, în „cum de nu a ieşit al nostru, doar era pe primul loc?”
Pe aceeaşi temă: