Cimitirul fără autorizaţie sanitară unde primăria îngroapă oameni. „Să nu rămânem cu decedaţii pe masă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cimitirul funcţionează fără autorizaţie sanitară FOTO: Călin Gavrilaş
Cimitirul funcţionează fără autorizaţie sanitară FOTO: Călin Gavrilaş

Primăria comunei Cumpăna, localitate aflată la câţiva kilometri de Constanţa, a înfiinţat în 2020 un cimitir ortodox fără autorizaţie sanitară de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Între timp, în urma unui proces între cele două instituţii, judecătorii au dat dreptate DSP. Cu toate acestea, zilele trecute, două persoane au fost înmormântate acolo.

Printr-o hotărâre a Consiliului Local Cumpăna, dată în iulie 2013, s-a decis ca pe strada Zootehniei, pe o suprafaţă de două hectare de teren, să fie înfiinţat un Cimitir Ortodox. La acea vreme, legislaţia prevedea că un cimitir trebuie să respecte o distanţă de 50 de metri faţă de zonele de locuit. După un an, primăria a emis un Certificat de Urbanism în vederea realizării Planului Urbanistic Zonal, lucru pe care-l şi face dar fără a cere aviz de la DSP , deşi era prevăzut în Certificat.

Timp de cinci ani, nu s-a mai întâmplat nimic. În noiembrie 2019, s-a emis o autorizaţie de construire pentru amenajarea cimitirului ortodox, iar în primăvara anului 2020 acolo a fost înhumat primul decedat. Totul s-a întâmplat fără autorizaţia de funcţionare pe care DSP Constanţa a refuzat să o dea deoarece primăria nu respecta distanţa de 100 de metri faţă de zonele de locuit, distanţă impusă prin Legea 102 din 2014.

Cu un decedat îngropat pe acel teren, Primăria Cumpăna a dat în judecată DSP pentru ca instanţele să oblige instituţia să emită autorizaţie de funcţionare. Primăria susţinea că a respectat legea deoarece data de înfiinţare a cimitirului este 2013, când se cerea păstrarea unei distanţe de 50 de metri faţă de zonele de locuit. Doar că, judecătorii au stabilit, definitiv, că DSP are dreptate. „Înfiinţarea Cimitirului ortodox Cumpăna nu s-a făcut prin HCL 75/2013, ci prin această hotărârea s-a aprobat realizarea investiţiei. Înfiinţarea se realizează conform certificatului de urbanism după obţinerea autorizaţiei de construire, adică după noiembrie 2019”, spun judecătorii. 

Magistraţii au reţinut că dispoziţiile aplicabile pentru emiterea autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru cimitir sunt cele ale Legii 102/2014 şi, în consecinţă, refuzul DSP de emitere a autorizaţiei sanitare de funcţionare este justificat legal de nerespectarea distanţei de 100 de metri între gardul cimitirului şi zonele protejate (locuinţe).

cimitir cumpana constanta foto calin gavrilas

Două înhumări au fost făcute în ultimele zile

Primăria a continuat înhumările

Deşi sentinţa magistraţilor este definitivă de la finalul lunii martie 2022, primăria a făcut pe acel teren alte două înhumări. Administraţia locală invocă faptul că în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2022 au fost 93 de decese în localitate, toate înhumate în vechiul cimitir, care ar fi arhiplin. 

În ceea ce priveşte procesul pierdut cu DSP Constanţa, Primăria Cumpăna spune că va iniţia un nou proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru modificarea/întocmirea unui nou Plan Urbanistic Zonal prin retragerea limitelor de hotar la distanţa reglementată (100 de metri).

„Vom căuta, prin demersurile făcute pentru urgentarea obţinerii acestor avize, să intrăm în legalitate într-un termen cât mai scurt, astfel încât înhumările care au avut loc în condiţii de forţă majoră, respectiv în condiţiile în care nu există alte disponibilităţi pentru realizarea înhumărilor în localitate, şi nici pentru familiile respective, să fie realizate într-un cimitir ce dispune de toate avizele prevăzute de lege”, spune Mariana Gâju, primarul din Cumpăna. 

Blocarea timp de doi ani a funcţionării cimitirului de pe strada Zootehniei, susţine primăria, a dus la soluţii provizorii (deshumări şi înhumări ale persoanelor decedate, construire de cripte pe mai multe niveluri) „pentru a nu rămâne cu decedaţii pe masă fie la domiciliul acestora, fie la una dintre cele trei capele din localitate”.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Cărţile pe baza cărora ÎPS Teodosie a primit „Steaua României” de la Ion Iliescu, în atenţia procurorilor. Ierarhul: „Este un denunţ calomnios”

Înfrăţirea Constanţei cu Chişinăul, anulată în ultimul moment. „Reanalizăm oportunitatea demersului“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite