Ce este postul creştin şi la ce foloseşte să ne abţinem de la anumite alimente. „Postul cel adevărat este înfrânarea de la păcat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Credincioşi în biserică
Credincioşi în biserică

Suntem în plină perioadă a Postului Naşterii Domnului, unul dintre cele patru mari perioade de abstinenţă de peste an. Părinţii Bisericii explică de ce trebuie să postim.

Catehismul ortodox (Învăţătura de Credinţă) spune că postul este „înfrânarea de la toate mâncărurile sau, în caz de boală, numai de la unele, de asemenea şi de la băuturi şi de la toate cele lumeşti şi de la toate poftele cele rele, pentru ca să fie milostiv Dumnezeu.”

De asemenea, Biserica susţine că postul este o faptă de virtute, un exerciţiu de înfrânare a poftelor trupului şi de întărire a voinţei, o formă de pocăinţă, deci mijloc de mântuire. Dar este în acelaşi timp, şi un act de cult, adică o faptă de cinstire a lui Dumnzeu, pentru că el este o jertfă, adică o renunţare de bună voie la ceva care ne este îngăduit, izvorâtă de iubirea şi respectul pe care îl avem faţă de Dumnezeu.

Unul dintre cei mai importanţi teologi ai Bisericii, Sfântul Vasile cel Mare, spune că „postul este strajă bună a sufletului, însoţitor de nădejde al trupului, armă pentru cei viteji, şcoală a nevoitorilor. El retează ispitele, îi înfierbântă către evlavie pe cei care se nevoiesc, fiind însoţitor al trezviei şi înfăptuitor al curăţiei”.

Efrem Sirul, un alt sfânt al Bisericii, arată că postul îl folosim în lupta cu diavolul, cu răul, deoarece fără post şi fără rugăciune nimeni nu poate birui răul.

„Postul este liniştirea sufletelor noastre, podoabă a bătrânilor, dascăl al tinerilor, învăţător al celor ce trăiesc întru curăţie. Postul cel adevărat este înfrânarea de la păcat” (Sfântul Ioan Gură de Aur). Acelaşi sfânt explică şi modalitatea în care poţi face ca orice post să fie unul uşor de ţinut. „Când posteşti să nu te gândeşti la osteneala postului, ci la uşurătatea lui, şi astfel vei birui postul.”

Părinţii Bisericii accentuează importanţa postului spirirual, înfrânarea de la a face fapte rele, spunând că renunţarea la anumite alimente şi băuturi nu face altceva decât să ne ajute să putem ţine postul adevărat-cel duhovnicesc.

„Folosul postului nu se mărgineşte doar la înfrânarea de la mâncare; adevăratul post înseamnă înstrăinarea de la faptele rele”, arată Vasile cel Mare.

Pe aceeaşi temă:

Cum ne pregătim pentru Postul Crăciunului. De ce copiii nu trebuie să aibă restricţii

Ce semnificaţii religioase au numele arhanghelilor Mihail şi Gavriil. Sunt printre cei mai puternici sfinţi din calendar

Unde te poţi închina la moaştele unui senator care a ajuns sfânt al Bisericii Ortodoxe Române




 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite