Cazul incredibil al jurnalistului mexican care a luat bani de la Securitate ca să îl proslăvească pe Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştim că în România comunistă presa era aservită lui Nicolae Ceauescu. Nu se publica niciun articol fără ca acesta să fie supervizat, iar în librării găseai doar cărţi omagiale şi cele „scrise“ de cuplul de tirani. Întrebarea este cum de ţări străine scriau omagial despre dictatori.

Într-o lucrare documentată scrisă de Luminiţa Banu în „Caietele CNSAS“ este descris un caz de corupere a unui jurnalist mexican. În 1984, un jurnalist mexican, căruia îi fusese atribuit numele conspirativ „Miguel”, a fost convins de Securitate să se angajeze în publicarea în Mexic a lucrării lui Nicolae Ceauşescu  intitulată «Dezarmarea – necesitate vitală a întregii omeniri», care apăruse în România în urmă cu patru ani, dar şi să scrie articole elogioase la adresa dictatorului român.  

Oportunitatea publicării în Mexic a respectivei lucrări pare să fi fost întrezărită de factorii de decizie din C.I.E. cu ocazia vizitei pe care o delegaţie de ziarişti mexicani o făcuse anterior în ţara noastră. Odată cu sosirea în România, jurnalistul mexican intrase automat în atenţia ofiţerilor de securitate, fără a exclude posibilitatea ca acesta să fi fost luat în vizor chiar înainte de plecarea din Mexic, de către rezidenţa C.I.E. din această ţară. 

Lt. col. Chivu Mihai a propus şi a obţinut aprobarea pentru „aducerea în ţară a sursei de influenţă «Miguel» pentru a fi instruit cum trebuie să procedeze. Pentru acest lucru, urma să fie folosit prilejul oferit de faptul că „Miguel” efectua în perioada 27 iunie – 12 iulie o vizită turistică în R.F.G. 

image

Vacanţă de lux pe banii poporului român

Aşa încât jurnalistului i s-au achitat cheltuielile de transport internaţional pe ruta Frankfurt – Bucureşti – Frankfurt şi cazare în România, sumă care s-a ridica la 1.300 dolari, dar şi a sejurului, care a costat 7.000 de lei. „Miguel” a sosit în România la 13 iulie 1987 şi a fost cazat la hotelul „Intercontinental” într-o cameră dotată cu tehnică operativă, astfel încât toate convorbirile au fost înregistrate pe bandă magnetică. 

Cu ocazia vizitei în România ziaristul a primit mai multe cadouri: o servietă din piele, pastile, creme şi loţiuni „Gerovital”, pentru soţie şi el, două păpuşi româneşti de artizanat.  

Din aceeaşi lucrare amintită aflăm că ofiţerul de securitate menţiona în finalul raportului său: „Cu prilejul mesei, s-a cheltuit suma de 516.20 lei. De asemenea, lui „Miguel” i-a fost înmânată, contra unei chitanţe, suma de 1.000 de lei, pentru cheltuielile de a doua zi. În aceeaşi zi, au fost cumpărate o serie de produse „Gerovital”, obiecte de artizanat şi cadouri pentru „Miguel”, în valoare totală de 1.806,95 lei, precum şi o sticlă de whisky“.

Pe timpul vizitei sale în România, ziaristul a fost plimbat de ofiţerul de legătură la Castelul Bran, la cabana „Privighetoarea”, situată pe traseul Râşnov – Predeal. În ultima zi de şedere în România, cei doi au luat masa la resturantul Parc, iar seara şi-au petrecut-o la restaurantul Flora, iar apoi a fost îmbarcat în tren.

10.000 de dolari, costul cărţii

Apariţia cărţii, ce urma să aibă un tiraj de 1.000 de exemplare, era preconizată să aibă loc cu ocazia începerii lucrărilor celui de-al XIII-lea Congres al P.C.R., însă se pare că a apărut mult mai târziu, întâmpinându-se mai multe probleme, inclusiv cele legate de preţ. Centrala nu alocase decât 4.500 dolari pentru apariţia volumului, în vreme ce conducerea editurii, dat fiind termenul scurt impus de client, solicita pentru efectuarea lucrării suma de 15,6 milioane de pesos (aproximativ 10.000 dolari) la 1 decembrie 1987 primul lot de 30 exemplare din volumul intitulat „Dezarmarea, necesitate vitală a întregii omeniri“ a fost gata, urmând a fi adus în ţară până la 10 decembrie 1987. Lansarea volumului a avut loc în 18 ianuarie 1988 la sediul Clubului de presă „Primera Plana”, în prezenţa unui numeros public. 

Cultul personalităţii, pe cinci continente

Nu este un caz singular.  Ziarul „Scânteia”, din 21 ianuarie 1989, anunţa apariţia în India a volumului intitulat „President Nicolae Ceauşescu – Promoter of Peace“, iar în acelaşi timp, în Nigeria, era publicat volumul Preşedintele României, Nicolae Ceauşescu, despre rolul ţărilor mici şi mijlocii în întărirea unităţii de acţiune a ţărilor în curs de dezvoltare.  Pe 26 ianuarie apărea în Spania, la prestigioasa editură „Gallardo”, volumul Nicolae Ceauşescu – colaborarea între popoare pentru pace şi progres (Nicolae Ceauşescu – Colaboracion entre los pueblos para la paz y el progreso).

În Franţa ieşea de sub tipar lucrarea România – o politică externă independentă, realizată de scriitorul N. Asfoura şi publicată de editura „E.C.R. Editions”. În presa internaţională au apărut, cu ocazia zilei de naştere a lui Nicolae Ceauşescu, numeroase articole elogioase. De promovarea pe plan extern a dicatorului se ocupa Centrul de Informaţii Externe, care avea atribuţii clare în acest domeniu.

Vă mai recomandăm:

Poveste de dragoste comunistă: idila dintre „prinţesa roşie“, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi amantul ei, un medic chirurg care a murit în închisoare

Gheorghiu-Dej, un socru de coşmar: Cezar Grigoriu, din faimoasa trupă „Trio Grigoriu“, a fost bătut şi urmărit pentru a renunţa la fata liderului comunist


Poveştile românilor care au deturnat avioane ca să evadeze din comunism: şase au ajuns până în Austria

EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Amintiri din lagărul torţionarului Florian Cormoş: „Mi-a spus că trebuie să pierim“

FOTO Haiducii Dobrogei. „Banditul“ Gogu Puiu, care a luptat împotriva regimului comunist

FOTO Mărturii şi documente despre maşina de tortură a Securităţii. Cine erau „Haiducii Dobrogei“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite