Când putem mânca fructe de mare în post. Controverse teologice pe tema crustaceelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

De fiecare dată când începe perioada unui post mai mare în Biserică, se redeschid discuţiile despre reţetele cu preparate de post, reţete din care nu lipsesc şi fructele de mare.

Fructele de mare au intrat în meniul credincioşilor în ultimii ani, ele putând fi achiziţionate tot timpul anului din supermarket-uri.

Chiar dacă denumirea lor este de „fructe”, acestea sunt, în realitate,  un ansamblu de animale marine (crustacee) mici: creveţi, languste, stridii, midii, homari, crabi, caracatiţe etc.

Mulţi creştini, influenţaţi chiar de către preoţi, consideră că fructele de mare sunt alimente de post, aşadar pot fi mâncate în perioada în care Biserica interzice consumul de carne, lapte, ouă, chiar şi de peşte (nefiind dezlegări). Explicaţiile acestora constau în modelul călugărilor din Muntele Athos, care ar consuma în post aceste crustacee şi în faptul că nu curge sânge prin ele.

„Împrumutând o serie de tradiţii de la alte popoare ortodoxe, care şi-au adaptat rânduiala postului la condiţiile moderne, numeroşi credincioşi, ba chiar clerici, răspândesc falsa informaţie că în post se pot consuma fructe de mare”, scria preotul Mihail Daniliuc, citat de doxologia.ro.

Părintele arată că în Muntele Athos, conform unei tradiţii, a existat o perioadă în care călugării nu aveau ce mânca în post. Atunci, s-a arătat Maica Domnului care le-a dat voie să consume fructe de mare pentru a depăşi acea perioadă grea. Aşadar, este vorba despre o dezlegare temporară. În rest, călugării din acest loc consumă icre şi fructe de mare doar sâmbăta şi duminica sau în sărbători.

„Termenul de fructe de mare se foloseşte în vocabularul culinar de puţină vreme. În unele părţi ale lumii sunt numite roadele mării, o denumire care cred că se apropie foarte bine de adevăr. Vasăzică fructele de mare nu reprezintă alimente vegetale, ci anumite specii de crustacee, moluşte – deci animale marine ori de apă dulce, folosite în alimentaţie”, mai spune părintele.

Cu toate acestea, mulţi preoţi recomandă consumul fructelor de mare în zilele în care este dezlegare la peşte. Biserica a rânduit, prin intermediul pravilelor, în cele 40 de zile ale Postului Crăciunului o serie de reguli şi zile de dezlegare pe care credincioşii trebuie să le respecte:

-    miercurea şi vinerea nu se mănâncă cu untdelemn şi nu se bea vin. În aceste doua zile postim pana la ora 15.00, când mâncăm hrană uscată sau legume fierte;

-    se mănâncă untdelemn şi se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 şi 30 noiembrie, dar şi pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 si 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuieşte Sfinţi mai importanţi;

-    marţi şi joi nu se mânâcă peşte, ci numai untdelemn şi vin;

-    în fiecare sâmbătă şi duminică, cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) şi 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul), este dezlegare la peşte;

-    tot dezlegare la peşte este şi în zilele în care Biserica Ortodoxă prăznuieşte Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea.

Pe aceeaşi temă:

Reguli care trebuie respectate în Postul Crăciunului. Zilele în care se mănâncă peşte şi se poate bea vin

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite