Burse pentru elevii care aleg învăţământul profesional dual. „Vor avea un loc de muncă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 29 iunie va începe prima etapă a înscrierilor pentru învăţământul profesional dual. Experţii spun că absolvenţii vor avea un loc de muncă asigurat.

În municipiul Constanţa, peste 100 de locuri sunt disponibile pentru înscrierea în învăţământul profesional dual a absolvenţilor de clasa a VIII-a. Înscrierile încep luni, 29 iunie şi se termină pe data de 3 iulie 2020.

„Începând de luni, la fiecare unitate de învăţământ gimnazial, secretariatele vor completa fişele de opţiuni pentru învăţământ profesional şi dual, fie în prezenţa elevilor şi părinţilor, fie la solicitarea scrisă online.  Fiecare dintre viitorii elevi ai învăţământului profesional sau dual vor beneficia de o bursă profesională. Cei din învăţământul dual, pentru care avem disponibile 5 clase cu peste 100 de locuri, vor beneficia de o bursă suplimentară de încă 200 de lei pe lună”, spune Gabriela Neagu – inspector învăţământ profesional şi tehnic, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.

Inspectorul afirmă că cele mai căutate meserii sunt în domeniile mecanicii, turismului sau industriei alimentare. „Pe lângă faptul că învaţă o meserie pe parcursul celor 3 ani, absolventul poate continua studiile la liceu, fie la zi, fie la seral sau poate merge mai departe într-un învăţământ post liceal şi chiar universitar”, adaugă Gabriela Neagu.

La nivelul întregului judeţ Constanţa, în ultimii 3 ani, peste 2.000 de absolvenţi de gimnaziu au optat pentru şcolile profesionale.

Directorul Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Ion Dănuţ Jugănaru, arată că învăţământul profesional este în atenţia agenţilor economici. „Este un tip de învăţământ în care agenţii economici, viitorii angajatori, se implică direct, nu numai ajutându-i să înveţe o meserie ci ajutându-i şi cu echipament, cu o bursă, cu asigurarea unui loc de muncă. Este o certitudine că după 3 ani, tinerii care aleg să înveţe în sistemul profesional dual vor avea un loc de muncă”.

Învăţământul profesional dual este cel care oferă elevilor, în proporţie de peste 50% din durata studiilor, practică efectivă în mediul real de muncă oferit de agenţii economici parteneri din diferite domenii.

„Avem peste tot oameni cu câte două, trei diplome de licenţă, masterat, doctorat, dar care, în realitate, sunt fie supracalificaţi, fie necalificaţi pentru ceea ce cere piaţa. Întotdeauna în viaţă construim de jos în sus. Învăţământul dual în Constanţa devine o prioritate” spune şi Decebal Făgădău – primarul municipiului Constanţa.

Pe aceeaşi temă:

Bacalaureat 2020. Trei elevi din Constanţa au fost eliminaţi din examen

Proiect de anvergură în sudul litoralului. 10 milioane de euro pentru faleza din Cap-Aurora şi autobuze electrice








 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite