Angajatorii au început ofensiva de toamnă: plouă cu oferte de job-uri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenta Georgiana Probonea a ales să lucreze pe un post de coafeză
Studenta Georgiana Probonea a ales să lucreze pe un post de coafeză

Mica publicitate locală este plină de oferte de angajare într-o perioadă în care se vânează locuri de muncă. Sunt sute de oferte pentru ospătari, lucrători comerciali, muncitori, agenţi de pază, coafeze, manichiuriste, dar şi animatoare pentru cluburi de noapte şi fete, pentru videochat.

Salariile variază între 1.000 de lei pentru un lucrător comercial sau un agent de pază şi 2.000 de lei sau chiar mai mult în cazul coafezelor sau al animatoarelor. Alte oferte sunt disponibile şi la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dar şi pe site-urile de profil.

Criza loveşte absolvenţii de studii superioare

Paradoxal, numărul şomerilor se menţine ridicat. În judeţul Constanţa sunt oficial 10.176 de şomeri. Numărul acestora este însă în realitate mult mai mare, pentru că mulţi preferă să nu se înscrie în baza de date a AJOFM şi să-şi caute pe cont propriu.
Absolvenţilor de studii superioare le este din ce în ce mai greu să găsească un job în domeniul lor. Unii aşteaptă soluţia salvatoare, alţii preferă să se recalifice.
Dragoş Mărunţoiu (23 de ani) a terminat în acest an Universitatea Maritimă din Constanţa, secţia Navigaţie, dar nu a reuşit să-şi găsească un job imediat după terminarea facultăţii. A căutat pe cont propriu, pe site-urile de profil, în paginile de mică publicitate ale ziarelor, însă nu a găsit nimic convenabil. „Aşa m-am hotărât să mă înscriu la ca şomer la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Aşa pot beneficia de un curs gratuit de salvamari şi scafandri. Vreau să fac asta pe viitor, ca să-mi pot găsi ceva de lucru“, spune tânărul.
Un domeniu extrem de ofertant este cel al înfrumuseţării, unde încă mai sunt disponibile job-uri. „Fetele aleg meseria asta pentru că se câştigă foarte bine, chiar şi în vremuri de criză. O coafeză câştigă în jur de 2.000 – 3.000 de lei pe lună“, spune Doina Derviş, proprietarul unui salon de înfrumuseţare din Constanţa.
Pentru că facultatea nu le oferă prea multe perspective, tinerele se gândesc încă înainte de a absolvi să urmeze cursuri de recalificare. Este cazul Georgianei Probonea, studentă în anul al III-lea la Academia Navală Mircea cel Bătrân, din Constanţa. Tânăra s-a înscris la un curs de coafură. „Mai durează până termin facultatea, aşa că m-am gândit să am o altă soluţie, să pot face şi altceva, iar din acest domeniu se câştigă destul de bine şi încă îţi mai poţi găsi un loc de muncă“, spune Georgiana.

În situaţia lor sunt mii de tineri absolvenţi de studii superioare care nu-şi găsesc un loc de muncă. „Sunt din ce în ce mai puţine cazurile în care absolvenţii de facultate se încadrează în domeniul în care s-au calificat“, spune Emilia Murineanu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Citeşte în care este oferta de locuri de muncă!

Ştampilă Constanţa
Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite