Amenzi pentru firme de catering din Constanța. Lista neregulilor constatate de Protecția Consumatorilor
0Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța a desfășurat acțiuni de control pentru a verifica modul în care este respectată legislația în unitățile ce prestează servicii de catering.
Acțiunile de control s-au desfășurat în perioada 5-20 septembrie, și au vizat modul în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, în unitățile de alimentație publică ce prestează servicii de catering.
Astfel, au fost controlate 10 unități prestatoare de servicii de catering: Trex Topfoof SRL, Prest Serv Team SRL, Apa si Pamant SRL, Micul Cofetar SRL, Restaurant Mamma Mia SRL, Stelica Food SRL, David Maxstar SRL, Amore Mio SRL, Auchan România SA, IL Padrino Siciliano SRL.
Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Constanța au aplicat zece amenzi contravenționale, în valoare totală de 86.000 lei, cinci avertismente, oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor alimentare neconforme (în valoare de peste 7.000 lei) și au propus încetarea practicii comerciale incorecte identificate la momentul controlului.
Abaterile de la legislație, constatate de comisarii CJPC Constanța în timpul controalelor, s-au referit la folosirea unor produse și proceduri nesigure; folosirea unor materii prime și semifinite fără elemente de identificare și caracterizare; existența unui paviment deteriorat și neigienizat; folosirea unor ustensile neprofesionale care nu sunt recomandate a fi utilizate în alimentație publică, având în vedere faptul că nu se pot igieniza complet.
De asemenea, comisarii au constatat neînregistrarea temperaturii spațiilor de frig în termograme; depozitarea materiilor prime și a produselor finite pe paviment; lipsa informațiilor privind ingredientele alergene pentru fiecare preparat în parte; folosirea unor produse cu data limită de consum depășită; utilizarea unor practici comerciale incorecte (ex: depozitarea pastelor fierte separat față de restul ingredientelor și amestecarea la momentul comenzii, procedură aplicată și în cazul ciorbelor, gătite și păstrate separat față de carne și amestecarea la momentul servirii); folosirea, în blocul alimentar, a unui cântar neomologat.