„Vocea“ elevilor din România, Iulia Miron: „E timpul ca şcoala să producă lideri!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujeanca Iulia Miron va fi, timp de un an, „vocea“ elevilor din România FOTO: arhiva Consiliului Naţional al Elevilor
Clujeanca Iulia Miron va fi, timp de un an, „vocea“ elevilor din România FOTO: arhiva Consiliului Naţional al Elevilor

Clujeanca Iulia Miron (17 ani), noul preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor, este convinsă că formarea liderilor încă din timpul şcolii reprezintă primul pas spre îndeplinirea marelui ei vis: o ţară altfel.

Iulia Miron este o ambiţioasă. Cu o siguranţă de sine greu de egalat pentru vârsta ei, tânăra, elevă în clasa a XI-a la Liceul „Gheorghe Şincai“ din Cluj-Napoca, vorbeşte doar cu planurile în faţă despre cum va face reformă în Educaţie. Dar şi în ţară, speră ea. Pentru fată, până recent şefa elevilor din Cluj, drumul spre Occident al României trebuie să pornească de pe băncile şcolii.

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor (CNE). Ce te recomandă pentru funcţia asta?

Am candidat la această funcţie pentru a le demonstra tuturor ce mare este potenţialul generaţiei noastre. Sunt implicată, de trei ani, în Consiliul Judeţean al Elevilor Cluj, lucru care m-a ajutat să mă dezvolt personal şi profesional. La nivel judeţean, împreună cu echipa mea am organizat Festivalul Naţional de Teatru „Histrioniada Liceenilor“, am coordonat proiectul caritabil „Copii pentru Copii“ şi ne-am implicat foarte mult în reducerea unor fenomene precum absenteismul, abandonul şcolar sau consumul de droguri în rândul elevilor.

Ce vei schimba prima oară, din noua funcţie?

Îmi doresc să milităm pentru aprobarea Statutului Elevului, cu drepturile şi obligaţiile noastre, un statut creat acum cinci ani, dar care trebuie adaptat. Odată cu aprobarea lui, vom putea afirma că am reprezentat cu adevărat 3,2 milioane de elevi. Mai vreau să aderăm la The Organising Bureau of School Students Unions (OBESSU), un fel de Uniune Europeană a Elevilor, pentru a face schimb de experienţă şi de bune practici cu tineri din ţări în care sistemul de educaţie este mult mai avansat decât la noi.

Cum vezi România? E atractivă pentru tinerii ca tine?

Din păcate, România este, acum, o ţară lipsită de oportunităţi pentru noi. O mare parte din vină o poartă sistemul de educaţie, pornind de la liceu, unde nu se pune foarte mult accent pe profilul tehnic, deci nu înveţi meserie. Apoi, faci o facultate şi, după ce o termini, există riscul mare să ajungi şomer. Nu este o corelare între ceea ce se face în şcoală şi ceea ce este pe piaţa muncii.

Ce rol are noua generaţie în schimbarea ţării?

Nouă ne revine aproape în totalitate acest rol. Nouă, adică a acelora care ne-am născut în alt regim, care putem înţelege, poate, mai bine democraţia şi valorile acesteia. Iar schimbarea o putem face doar implicându-ne în problemele comunităţii, fiind responsabili la şcoală, la muncă, în absolut tot ceea ce facem.

De ce fug mulţi tineri peste hotare?

Plecarea din ţară nu este soluţia unei vieţi mai bune. Este doar un gest de deznădejde din partea multora, crezând că aici totul s-a terminat. Ca elev, îmi permit să îi contrazic, şi să le spun că viitorul nu se construieşte singur, ci de către oameni. Depinde de fiecare dintre noi dacă dorim să facem parte din armata care va construi viitorul României. Nu sunt de condamnat nici cei care aleg să îşi finalizeze studiile în străinătate. Dar cred că tinerii pot fi motivaţi să rămână în ţară prin implicarea lor în activităţi de voluntariat. Lupta pentru schimbare trebuie să înceapă în timpul anilor de studii, prin implicarea în organizaţii precum Consiliul Elevilor, care chiar pot schimba sistemul de învăţământ românesc.

De ce se spune despre România că este altfel?

Cred că este această idee pentru că mulţi dintre oamenii care conduc acum ţara au fost la conducere şi în timpul fostului regim. Un alt motiv ar fi şi lipsa unui sistem educaţional care să producă lideri. E timpul ca Şcoala Românească să producă aceşti lideri, aşa cum se întâmplă în Occident.

Cluj, Capitala Tinerilor, în 2015. Cum te vei implica?

Luna viitoare, conducerea OBESSU, acea mică UE a elevilor, ne-a anunţat că ar putea veni la Cluj. Vom putea aduce o mică parte a Europei la noi, nu doar pentru a-i arăta ce frumuseţi avem în ţară, dar mai ales să demonstrăm că şi aici sunt tineri foarte capabili de schimbare, care au aceleaşi idealuri cu cele ale colegilor noştri din şcolile de peste hotare.

Unde te vezi peste 10 ani?

La Cluj. Voi termina liceul anul viitor şi sunt tentată să urmez o facultate în străinătate, dar nu am luat încă o decizie. Oricum,  vreau să mă întorc în România. Peste zece ani, voi fi tot la Cluj. Vreau să-mi continui activităţile de voluntariat, singurele în care cred că pot schimba societatea în bine. ;

“Depinde de fiecare dintre noi dacă dorim să facem parte din armata care va construi viitorul României“, Iulia Miron, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite