Vinul, leacul ideal împotriva îmbătrânirii pielii. Cum acţionează asupra celulelor polifenolii antioxidantul-minune din licoarea bahică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vin roşu FOTO Shutterstock
Vin roşu FOTO Shutterstock

Nutriţioniştii spun că vinul este cea mai valoroasă băutură alcoolică deoarece, consumată în cantităţi moderate, are beneficii asupra sistemului cardiovascular, dar şi alte efecte pozitive.

Principalele proprietăţi ale vinului le reprezintă conţinutul în antioxidanţi, o clasă de substanţe care conţin potasiu, fosfor, magneziu, fier şi alte minerale, care au efect benefic asupra corpului uman.

”Un pahar de vin poate fi inclus în alimentaţia zilnică atâta timp cât aceasta este echilibrată, iar persoana respectivă este normoponderală, are o greutate normală. Este de ajutor în prevenirea diferitelor boli cronice, în special a celor cardiovasculare. Însă persoanele care se confruntă deja cu probleme de sănătate trebuie să discute cu medicul în ceea ce priveşte consumul de alcool. Porţia standard acceptată este de 14 grame de alcool, echivalentul a 150 ml de vin pe zi”, explică nutriţionista-dieteticiană Iulia Hădărean, de la Centrul Medical Asteco din Cluj.

Potrivit acesteia, un alt efect pozitiv al licorii bahice se datorează antioxodanţilor şi, în special, polifenolilor care acţionează împotriva îmbătrânirii celulare şi a semnelor lăsate de noxele la care ne expunem zilnic.

”Consumul cronic de alcool poate creşte nivelul trigliceridelor şi a colesterolului din sânge astfel încât nu este recomandat ca aceia care suferă de hipertrigliceridemie sau hipercolesterolemie să consume alcool. În schimb, ar trebui să aibă o alimentaţie sănătoasă, echilibrată şi să facă zilnic exerciţii fizice. De asemenea, persoanele ce suferă de diabet zaharat trebuie să aibă grijă la porţia de vin deoarece un consum prea mare poate creşte glicemia”, adaugă Iulia Hădărean.

Aceasta atrage atenţia că un gram de alcool are 7 kilocalorii şi că vinul poate îngrăşa dacă e consumat frecvent şi în cantităţi prea mari. ”Toate vinurile sunt bune, atâta timp cât sunt de calitate. Totuşi, cel roşu are o cantitate mai mare de antioxidanţi datorită culorii roşii mai intense pe care o posedă”, susţine nutriţionista.

Mai puteţi citi:

Desertul-elixir al toamnei: prăjiturile cu dovleac, leacul natural care te fereşte de îmbătrânire

Pericolul ascuns din spatele poftelor culinare. Cum ne scurtează viaţa ritmul haotic şi regimul alimentar. Bărbaţii, cei mai vizaţi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite